Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus12928.03.20223

1739-2022 (02 06 01)

Turun kaupungin tilinpäätös 2021

Tiivistelmä: -

Kh § 129

Talousjohtaja Valtteri Mikkola ja konsernilaskennanpäällikkö Merja Vuorinen 23.3.2022:

Kuntalain 113 §:n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Tilikaudelta on laadittava tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi sekä saatettava tilintarkastuksen jälkeen valtuuston käsiteltäväksi tilikautta seuraavan kesäkuun loppuun mennessä.

Turun kaupungin tuloksen muodostuminen

Tilikausi päättyi 39,0 milj. euron ylijäämään. Hyvään tuloskehitykseen vaikuttaa merkittävästi yhteisöverotulojen ja kunnallisverotulojen sekä maankäyttösopimuskorvausten ja omaisuuden myyntivoittojen oletettua parempi kehitys. Valtio myös korvasi koronasta aiheutuvat välittömät kustannukset valtionavustuksina täysimääräisesti.

Valtio tuki kuntien verotulojen menetystä myös kuluneella tilikaudella kertaluonteisina tukitoimina korottamalla peruspalvelujen valtionosuutta sekä jatkamalla yhteisöveron määräaikaista 10 prosentin korotusta, jotka olivat yhteensä noin 27,3 milj. euroa. Toimintokohtaista valtionavustusta Turku sai yhteensä noin 46,5 miljoonaa euroa. Suurin yksittäinen valtionavustus saatiin koronan testaukseen, jäljittämiseen, rokottamiseen sekä sairaanhoitoon ja muihin välittömiin kustannuksiin yhteensä noin 38,2 miljoonaa euroa.  Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteelle myönnetystä 4,4 miljoonan euron korona-avustuksesta Turun osuus oli 3,6 miljoonaa euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatiin avustusta koronasta johtuviin poikkeusoloihin 4,0 milj. euroa. Kaupungin valtiolta saama tukirahoitus kokonaisuudessaan vuonna 2021 oli yhteensä noin 74 miljoonaa euroa, kun se edellisvuonna oli noin 80 miljoonaa euroa.

Verotuloja kertyi 72,3 miljoonaa euroa (8,9 %) edellisvuotta enemmän. Kunnallisveron valtakunnallinen kasvu oli 6,1 %. Turun kunnallisveron kasvu jäi 1,7 prosenttiin. Yhteisöverotulot kasvoivat 48,5 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Kasvu valtakunnan tasolla oli 34 % ja Turun kasvu 44 %. Yhteisöverotulojen kasvun suuruuteen vaikuttaa edellisvuoden heikko kehitys. Valtionosuuksia puolestaan toteutui 30,2 miljoonaa euroa (-9,0 %) edellisvuotta vähemmän, johon vaikuttaa mm. valtion välittömien koronakustannusten tukimuodon muuttuminen valtionosuuksista valtionavustuksiin.

Toimintakatetta eli nettokäyttömenoja kertyi -1 130,5 milj. euroa. Kasvu ei ole vertailukelpoinen edelliseen vuoteen edellä mainitusta valtion koronatukimuodon muutoksesta johtuen. Vertailukelpoinen toimintakatteen kasvu olisi noin 47 milj. euroa (4,2 %). Vuosikatetta kertyi 94,1 milj. euroa, joka kattaa 57,3 milj. euron vuotuiset käyttöomaisuuden poistot ja arvonalentumiset. Kasvua edelliseen vuoteen on 31,7 milj. euroa.

Kaupungin investointimenot olivat 140,8 milj. euroa ja pysyvien vastaavien hyödykkeiden luovutustulot 33,8 milj. euroa. Edellisvuoteen verrattuna investoinnit kasvoivat 65,1 milj. euroa ja luovutustulot 14,0 milj. euroa. Rahoitusosuuksia investointimenoihin saatiin 2,1 milj. euroa, minkä jälkeen investointien omahankintamenoksi jää 138,7 milj. euroa.

Kaupungin lainakanta vuoden lopussa oli yhteensä 795,8 miljoonaa euroa. Lainakanta kasvoi 83,0 miljoonalla eurolla. Lainat asukasta kohden olivat vuoden päättyessä 4 075 euroa, jossa kasvua on 408 euroa/asukas.

Turku konsernin tuloksen muodostuminen

Konsernin tilikauden ylijäämää kertyi 79,3 milj. euroa. Konsernin ylijäämä kertyi pääosin Turku Energian ja Turun kaupungin positiivista tuloksista. ­­ Kaupungin saaman 74 milj. euron valtion tuen lisäksi Turun osuus Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän koronaan saamasta valtionavustuksesta oli noin 6,6 milj. euroa. Valtion kunnille ja kuntayhtymille tarkoitettuja valtion tukia saatiin yhteensä konsernitasolla 80 milj. euroa.

Konsernin toimintakate oli -1 010,0 milj. euroa heikkeni edellisvuodesta. Muutokseen vaikuttaa valtion koronakustannusten tukimuodon muuttuminen valtionosuuksista toimintokohtaisiin valtionavustuksiin. Vertailukelpoinen toimintakate edelliseen vuoteen oikaistuna valtion koronatukimuodon muutoksella olisi noin 43 milj. euroa (4,3 %).

Vuosikatetta kertyi 243,6 milj. euroa, joka on käytettävissä konsernin investointeihin, sijoituksiin ja lainojen lyhennyksiin. Vuosikate parani edellisvuodesta lähes 53 milj. euroa ja kattoi suunnitelmanmukaiset poistot ja arvonalennukset, joita oli yhteensä 151,1 milj. euroa.

Konsernin investointimenoja toteutui 348,7 milj. euroa, mikä oli 108,4 milj. euroa edellisvuotta enemmän. Investointien omahankintamenoksi muodostui 343,9 milj. euroa. Omaisuuden luovutustuloja 56,7 milj. euroa kertyi 30,2 milj. euroa edellisvuotta enemmän.

Lainakanta 1 518,5 milj. euroa kasvoi 81,4 milj. euroa edellisvuodesta. Konsernin lainat asukasta kohden olivat 7 775 euroa. Lainat asukasta kohden kasvoivat 382 euroa/asukas edellisvuodesta. Lainakannasta kohdistuu kiinteistö- ja asuntoliiketoimintaan 37 prosenttia ja muuhun elinkeino- ja liiketoimintaan 16 prosenttia. Kuntayhtymien osuus lainakannasta on 3 prosenttia ja Turun kaupungin osuus on 44 prosenttia.

Tilinpäätöksen laadinnan jälkeen on tullut tarkastuksessa esille, että Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n osingonjako on käsitelty osakkuusyhteisön yhdistelyssä virheellisesti, josta aiheutuu noin - 2,0 milj. euron vaikutus konsernin tilikauden ylijäämään. Edellä mainittu huomioon ottaen konsernin tilikauden ylijäämä olisi noin 77,3 milj. euroa. Tilinpäätöksen liitetiedoissa konsernin laatimis­ta koskevissa periaatteissa on tästä merkintä ja virhe tullaan korjaamaan vuoden 2022 konsernitilinpäätöksessä.

Tilinpäätöskirja 

Tilinpäätöskirja sisältää toimintakertomuksen, kaupungin tuloslaskelman, taseen, rahoituslaskelman sekä konsernituloslaskelman, konsernitaseen ja konsernin rahoituslaskelman sekä näiden liitetiedot. Lisäksi tilinpäätöskirjaan sisältyvät talousarvion toteutumisvertailut.

Tilinpäätöksen allekirjoittaa pormestari ja kaupunginhallituksen jäsenet.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen 23.3.2022

Vuoden aikana toimintaympäristöön ja sen ennustettavuuteen vaikutti varsin vahvasti jo toista vuotta jatkunut koronapandemia. Vallitsevan suhdannekehityksen vaikutus oli kuitenkin koronasta huolimatta oletettua positiivisempi sekä yleiseen että Turun alueen taloustilanteeseen.

Liite 1Turun kaupungin tilinpäätös 2021

Liite 2Strategisten sopimusten seurantaraportti 2021

Oheismateriaali 1Sopeuttamisohjelman toimenpiteiden eteneminen

Oheismateriaali 2Talousarviolausekkeiden toteutuminen

Oheismateriaali 3Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan päätös 9.9.2021 § 8 Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan talousarviomuutos

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle tilikauden tuloksen käsittelystä seuraavaa:

Kaupunginhallitus päättää allekirjoittaa vuoden 2021 tilinpäätöksen ja antaa sen tilintarkastajalle tarkastettavaksi. Samalla kaupunginhallitus oikeuttaa konsernihallinnon tekemään teknisiä tarkistuksia tilinpäätökseen. Mahdolliset tarkistukset eivät saa muuttaa tilikauden tulosta tai päätöksessä esitettyä tilikauden yli-/alijäämää.

Edelleen kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se merkitsee tiedoksi oheismateriaalina 1 olevan sopeuttamisohjelman toimenpiteiden etenemisen ja oheismateriaalina 2 olevan talousarviolausekkeiden toteutumisen ja päättää, että vuonna 2022 sopeuttamisohjelman seuranta yhdistetään talousarviolausekkeiden kanssa.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto
tpvKonsernihallinto, talouspalvelut
laupKulttuuri- ja nuorisolautakunta


Liitteet:

Kh § 129
Liite 1:Turun kaupungin tilinpäätös 2021
Liite 2:Strategisten sopimusten seurantaraportti 2021