Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta12916.03.20225
Kaupunginhallitus13628.03.202210

14353-2021 (00 01 00, 00 04 01)

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden hematologian poliklinikan liikkeen luovutus Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.5.2022 alkaen

Tiivistelmä:

Yksi sairaalamallin ja haasteellisen erikoislääkäri- ja hoitajatilanteen vuoksi esitetään hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden hematologian poliklinikan liikkeen luovutusta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.5.2022 alkaen.

Sosterla § 129

Terveyspalvelut, vs palvelualuejohtaja Jane Marttila, sairaalapalveluiden ma. vastuualuejohtaja Paula Viikari ja erityisasiantuntija Ari Mäkinen 7.3.2022:

Taustaa

Hematologian poliklinikka kuuluu hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden terveyspalveluiden sairaalapalveluiden vastuualueeseen. Toiminta Turun sairaalapalvelujen ja sairaanhoitopiirin hematologian poliklinikoilla on osittain samanlaista, siitä mitkä potilasryhmät hoidetaan ensisijaisesti kaupungin poliklinikalla, on sovittu työnjako. Yliopistollisen sairaalan tasoista hoitoa tarvitsevat potilaat ja kantasolusiirtopotilaat on hoidettu pääosin TYKS/VSSHP:n poliklinikoilla.  

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Turun sairaalapalveluiden hematologian poliklinikoiden yhdistymistä on lähdetty nyt selvittämään, koska

Hematologian polikliinisten toimintojen optimoinnin tarve (työvoiman optimaalinen käyttö, tilatarpeet, potilasvirrat) on tullut esiin myös SOTE-uudistuksen valmisteluun liittyen. Yhdistymisen jälkeen turkulaiset potilaat saisivat ilman organisaatioiden välisiä raja-aitoja viiveettä tarvitsemansa yliopistosairaalan tarjoamat akuuttien hematologisten sairauksien hoidot, ja iäkkäät TYKS:ssä hoidettavat hematologiset potilaat hyötyisivät Turun organisaation geriatrisen hematologian osaamisesta.

TYKS:n ja Turun sairaalapalvelujen hematologisten poliklinikoiden yhdistäminen edistäisi seuraavia SOTE-uudistukselle asetettuja tavoitteita:

Sosiaali- ja terveyslautakunta esitti 15.12.2021 § 492 kaupunginhallitukselle, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuus oikeutetaan käynnistämään hematologian poliklinikan toimintoja koskeva liikkeenluovutuksen tarkempi selvitys ja valmistelu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille. Tätä ennen asiaa oli käsitelty endokrinologian, nefrologian, hematologian ja gastroenterologian poliklinikoiden yhteistoiminnallisessa työpaikkakokouksessa 24.11.2021 terveyspalvelujen yhteistoimintakokouksessa 30.11.2021, hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden yhteistoimintaelimessä 9.12.2021 ja kaupungin yhteistyötoimikunnassa 15.12.2021. Kaupunginhallitus oikeutti kokouksessaan 10.1.2022 § 5 hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden selvittämään tarkemmin hematologian poliklinikan liikkeenluovutusta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille. 

Vaikutukset

Turun sairaalapalvelujen hematologian poliklinikan asiakkaat siirtyvät TYKS:n hematologisen poliklinikan asiakkaiksi. Tämä edistää potilaiden yhdenvertaisuutta ja varmistaa kaikille tasalaatuisen hoidon. Alueen vanheneva väestö hyötyy TYKS:n hematologian vastuualueen suunnitelmista ottaa liikkeenluovutuksen myötä geriatrinen hematologia selkeämmin osaksi yksikön toimintaa.

Liikkeenluovutuksen myötä TYKS hematologian poliklinikan hoidettavaksi siirtyy noin 2.200 lääkärinvastaanottokäyntiä (ensi- ja uusintakäynnit sekä käynnin korvaavat puhelut) vuodessa. Lääkäri vastaa TKS vuodeosastoilta ja muilta poliklinikoilta tuleviin puhelinkonsultaatioihin noin 20-25 kertaa viikossa. Lisäksi TYKS hematologialle siirtyy n. 550:een lähetteeseen vastaaminen/ vuosi ja lääkärin puhelinkontrolleja. Hoitajan vastaanottokäynnit (n. 2.000/vuosi), jotka infuusioiden lisäksi sisältävät verinäytteiden ottoa, voinnin ja lääkityksen seurantaa, hoitajan ohjauspoliklinikkaa ja geriatrista arviointia siirtyvät TYKS hematologian poliklinikan hoidettavaksi. Venesektioita tehdään vuosittain noin 370. Hoitajan soittoja on n. 1.200/vuosi. Hematologisen poliklinikan yhteydessä toimii infuusiopoliklinikka, jossa hoidetaan vuosittain noin 950 infuusiota, joista 75 - 80 % ovat hematologisten potilaiden infuusioita.

Haasteena on sairaalapalveluiden joustava hematologisten konsultaatioiden saatavuuden varmistaminen. Hematologisen poliklinikan toimintaan liittyen osalla hematologisista potilaista (n. 80 potilasta tällä hetkellä listalla) on ns. 24/7 lupapaikka sisätautiosastolle, eli heillä on oikeus tulla tietyissä tilanteissa (esim. kuumeilu) puhelinsoiton perusteella suoraan vuodeosastolle. Ilman tätä lupapaikkaa nämä potilaat joutuisivat menemään päivystykseen ja suuri osa heistä hoidettaisiin TYKS:ssä. Näitä potilaita on ollut keskimäärin 2-3 potilasta kerrallaan osastolla. Talon hematologi on kiertänyt nämä potilaat kahdesti viikossa osastonlääkärien konsulttina ja ollut tarpeen mukaan konsultoitavissa. Lupapaikka-potilaiden lisäksi TYKS hematologialta on keskusteluissa luvattu hoitaa Turun kaupunginsairaalan vuodeosastojen tarvitsemat hematologian alan konsultaatiot, jotka ohjataan ensisijaisesti TKS:n polikliinisissä tiloissa toimivalle hematologille.

Tilat

Turun sairaalapalvelujen hematologian poliklinikka toimii tällä hetkellä Mäntymäen sairaalarakennuksessa. Liikkeen luovutuksen jälkeenkin toimintaa on tarkoitus jatkaa näissä tiloissa, ja pyrkimyksenä on jopa lisätä hematologista vastaanottotoimintaa huomioiden hematologisten syöpien ilmaantumisen lisääntyminen ja ennusteen parantuminen.

Asiakkaat

Turun sairaalapalvelujen hematologian poliklinikalla suurimmat yksittäiset potilasryhmät ovat multippelia myeloomaa, polysytemia veraa, kroonista lymfaattista leukemiaa, myelodysplastista syndroomaa ja essentiaalista trombosytemiaa sairastavat potilaat.

Asiakkaat tulevat poliklinikalle lähetteellä terveyskeskuslääkäreiltä, sairaaloiden vuodeosastoilta ja poliklinikoilta, työterveyshuollosta sekä yksityislääkäreiltä. Liikkeen luovutuksen myötä potilassiirrot VSSHP:n ja Turun hematologian poliklinikoiden välillä loppuvat.

Toiminta ja talous

Liikkeenluovutuksen yhteydessä toteutettavaksi suunnitelluilla toiminnallisilla muutoksilla voitaneen hillitä kustannusten nousua pidemmällä tähtäimellä. Niillä arvioidaan olevan pidemmällä tähtäimellä positiivinen vaikutus toiminnan järjestämiseen hyvinvointialueellakin. Erityisesti hematologisten geriatristen potilaiden hoito TKS:n osastolla ja kotisairaalassa hillitsee tämän kasvavan potilasryhmän kustannusten kasvua.

Kuluvan vuoden osalta talousarviovaikutuksena on oman toiminnan kustannusten siirtyminen palveluostoksi VSSHP:ltä.

Henkilöstö

Liikkeen luovutuksen taustalla ovat pienen poliklinikan toiminnan haavoittuvuus, rekrytointivaikeudet ja hoitotakuussa pysyminen.

Vuosina 2019-2020 hematologian pkl:lla toimi kaksi hematologian erikoislääkäriä, joista toinen kokopäiväisesti ja toinen kahtena päivänä viikossa, ja lähetteet jaettiin kahden lääkärin kesken. Lisäksi kolmas hematologian erikoislääkäri osallistui poliklinikan pitämiseen ja konsultaatiovastausten antamiseen. Tilanne heikentyi oleellisesti kun vuonna 2021 toukokuussa TKS:n kaksi hematologia, joista toinen oli pitänyt hematologian poliklinikkaa kokopäiväisesti, irtisanoutui virastaan. Tämän jälkeen (1.5.21 lähtien) hematologian pkl:lla on toiminut 1 hematologian erikoislääkäri. Työmäärä on nykyisellä lääkäriresurssilla täysin riittämätön, hematologian erikoislääkärille on kertynyt ylitöitä keskimäärin 1.6 tuntia/työpäivä. Ylityöstä n. 30% on tehty EVES-työnä ja loput lisä- ja ylityönä. Hematologin kesäloman 2021 ajaksi saatiin 7 päivän ajaksi TYKS:n hematologian erikoislääkäri sijaiseksi. Syyskuusta joulukuuhun oli hematologian poliklinikalla kahtena päivänä viikossa töissä sisätauteihin erikoistuva lääkäri, jonka työtehtäviin kuului pääasiassa luuydinnäytteiden otto ja myeloproliferatiivisten sairauksien soitot. Lokakuusta lähtien TYKS:n hematologian erikoislääkäri on tehnyt EVES-työnä 2-3 tuntia viikossa (potilasvastaanottoa ja lähetteiden käsittelyä).

Hematologisen sairaanhoitajan työ vaatii erikoisosaamista ja työpiste on koettu kiireiseksi. Hematologisten sairaanhoitajien rekrytointi poissaolojen ajaksi on osoittautunut haastavaksi ja lisännyt poliklinikan toiminnan haavoittuvuutta. Toimintaa on pystytty ylläpitämään sisäisin järjestelyin mm. siirtämällä vuodeosastolta sairaanhoitaja poliklinikalle.

Hematologian poliklinikalla työskentelee osastonylilääkäri, kaksi sairaanhoitajaa, osastonhoitaja (jonka työpanos jaettuna useammalle poliklinikalle), osastonsihteeri ja tekstinkäsittelijä (jonka työpanos jaettu useammalle poliklinikalle. 1.3.22. alkaen poliklinikalla on sisätauteihin erikoistuva lääkäri 60 % työpanoksella ja lisäksi EVES-työnä 2-3 tuntia/viikko hematologian erikoislääkäri.  

Liikkeen luovutusta koskevat normit ovat liikkeenluovutusdirektiivi (2001/23/EY), työsopimuslaki, laki kunnallisesta viranhaltijasta sekä laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa. 

Työsopimuslain 1 luvun 10 §:n 1 momentin mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava, pää- tai sivutoimisena harjoitettu liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 2 momentin mukaan liikkeen luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle. 

Kunnallisen viranhaltijalain 25 § todetaan, että työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan kunnan tai kuntayhtymän toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 1 momentissa tarkoitetussa luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista virkasuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät uudelle omistajalle tai haltijalle. Ennen luovutusta erääntyneestä palkka- tai muusta virkasuhteesta johtuvasta saatavasta vastaavat luovuttaja ja luovutuksensaaja yhteisvastuullisesti. Luovuttaja on kuitenkin luovutuksensaajalle vastuussa ennen luovutusta erääntyneestä saatavasta, jollei muuta ole sovittu. Luovutuksensaaja on velvollinen noudattamaan luovutushetkellä voimassa olleen virkaehtosopimuksen määräyksiä kuten työehtosopimuslain (436/1946) 5 §:ssä säädetään. 

Lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa mukaisesti liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niille henkilöstön edustajille, joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee: 

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta; 

2) luovutuksen syyt; 

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä 

4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet. 

Luovuttajan on annettava hallussaan olevat edellä tarkoitetut tiedot henkilöstön edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista. Luovutuksensaajan on annettava 1 momentissa mainitut tiedot henkilöstön edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta. 

Lähtökohtaisesti liikkeen luovutuksessa luovuttaja vastaa siirtyvien henkilöiden palkka- ja muista työsuhteeseen liittyvistä saatavista, lomakorvauksista, lomapalkasta, lomarahasta, ylityö- ja muista mahdollisista työaikakorvauksista, eläke- ja sosiaaliturva- yms. maksuista, siltä osin kuin ne kohdistuvat ja perustuvat aikaan ennen luovutushetkeä, ellei toisin sovita. Tätä periaatetta noudatetaan tässäkin liikkeen luovutuksessa. 

Liikkeen luovutuksen piiriin kuuluu 6 henkilöä (hematologian osastonylilääkäri, erikoistuva lääkäri, kolme sairaanhoitajaa ja osastonsihteeri).

Nykyiseen työmäärään nähden lääkäriresurssi on riittämätön, ja koska suunnitelmissa on jopa toiminnan laajentaminen, on liikkeen luovutuksen selvittämisessä käydyissä keskusteluissa arvioitu, että jatkossa on toiminnan turvaamiseksi todennäköisesti tarve perustaa yksi uusi hematologian erikoislääkärin virka.

Lääke- ja verihuollon kuljetuspalvelu Tyksin kantasairaalasta TKS:n tiloihin siirtyvät liikkeenluovutuksen yhteydessä hematologialle.

Tilat

Liikkeenluovutuksen yhteydessä TKS:n hematologian käytössä olleet tilat (huone 1669 hoito/infuusiotila, hoitajien valvomo ja ohjaushuone, 1669B/ hematologin huone, 1667A/huuhteluhuone, 1671A/lääkehuone, 1667B/ inva-WC, 1666/ henkilökunnan WC, 1665/ potilas-WC, 1660/käytävä) siirtyvät TYKS hematologialle. Lisäksi huomioiden tarkoitus lisätä toimintaa Mäntymäen alueella on sovittu, että lähellä sijaitsevat entisen mikrobiologian/muistipolin huoneet (1671B/ työhuone lääkäri, 1672/ taukotila ja 1673/ työhuone osastonhoitaja) siirtyvät TYKS hematologialle.

Liikkeen luovutusta, sen ajankohtaa, syitä ja henkilöstövaikutuksia on käsitelty ja tullaan käsittelemään seuraavasti: työpaikkakokous 4.3.2022 terveyspalvelujen yhteistoimintakokous 8.3.2022, hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden yhteistoimintaelin 10.3.2022 ja kaupungin yhteistyötoimikunta xx.3.2022.

Liikkeen luovutukseen liittyvää sopimusta on valmisteltu yhdessä Turun kaupungin lakipalveluiden ja VSSHP:n kanssa. 

Liitteenä olevaan sopimukseen ja sen liitteisiin saattaa tulla vielä tarkennuksia.

Liite 1Sopimus hematologian poliklinikan liikkeen luovutuksesta (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Liite 2Liikkeen luovutussopimuksen liite 1, siirtyvä käyttöomaisuus (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Liite 3Liikkeen luovutussopimuksen liite 2, vuokrasopimus liitteineen (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Liite 4Liikkeen luovutussopimuksen liite 3, siirtyvä henkilöstö (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Liite 5Liikkeen luovutussopimuksen liite 4, ostettavat lääkkeet (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Liittyen sekä hematologian erikoislääkäreiden ja sairaanhoitajien pidempiaikaiseen rekrytointiongelmaan että tarpeeseen uudelleen organisoida toimintaa, on selvityksen aikana edelleen todettu, että toiminnan ja talouden kannalta on tarkoituksenmukaista yhdistää Turun kaupungin hematologian poliklinikan toiminta TYKS hematologian poliklinikan kanssa. Tätä puoltaa myös tuleva sote-uudistus, jonka myötä palvelut tulevat hyvinvointialueen järjestämisvastuulle.

Siten esitämme, että hematologian poliklinikan toiminnot liikkeen luovutetaan oheisten liitteiden 1-5 mukaisesti Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.5.2022 alkaen.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 7.3.2022: 

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 136

Johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 23.3.2022:

Asia on käsitelty kaupungin yhteistyötoimikunnassa 22.3.2022.

Liite 1Sopimus hematologian poliklinikan liikkeen luovutuksesta (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Liite 2Liikkeen luovutussopimuksen liite 1, siirtyvä käyttöomaisuus (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Liite 3Liikkeen luovutussopimuksen liite 2, vuokrasopimus liitteineen (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Liite 4Liikkeen luovutussopimuksen liite 3, siirtyvä henkilöstö (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Liite 5Liikkeen luovutussopimuksen liite 4, ostettavat lääkkeet (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden hematologian poliklinikka liikkeen luovutetaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille liitteiden 1-5 mukaisesti 1.5.2022 alkaen ja

että kansliapäällikkö oikeutetaan tekemään liitteisiin tarvittavia muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoVarsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
tiedHyvinvointi
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tpvXXXXX


Liitteet:

Sosterla § 129
Liite 1:Sopimus hematologian poliklinikan liikkeen luovutuksesta (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)
Liite 2:Liikkeen luovutussopimuksen liite 1, siirtyvä käyttöomaisuus (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)
Liite 3:Liikkeen luovutussopimuksen liite 2, vuokrasopimus liitteineen (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)
Liite 4:Liikkeen luovutussopimuksen liite 3, siirtyvä henkilöstö (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)
Liite 5:Liikkeen luovutussopimuksen liite 4, ostettavat lääkkeet (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Kh § 136
Liite 1:Sopimus hematologian poliklinikan liikkeen luovutuksesta (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)
Liite 2:Liikkeen luovutussopimuksen liite 1, siirtyvä käyttöomaisuus (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)
Liite 3:Liikkeen luovutussopimuksen liite 2, vuokrasopimus liitteineen (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)
Liite 4:Liikkeen luovutussopimuksen liite 3, siirtyvä henkilöstö (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)
Liite 5:Liikkeen luovutussopimuksen liite 4, ostettavat lääkkeet (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)