Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus12221.03.20229

7658-2020 (02 08 00, 10 03 01)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Itäisen Rantakadun hankesuunnitelma ja yleissuunnitelma välillä Purserinpuisto - Rettiginrinne

Tiivistelmä:

Asunto-osakeyhtiö, jonka omistama asuinrakennus sijaitsee Itäisen Rantakadun varrella, on valittanut Turun hallinto-oikeuteen kaupunginvaltuuston päätöksestä, jolla on hyväksytty Itäisen Rantakadun hankesuunnitelma ja yleissuunnitelma välille Purserinpuisto-Rettiginrinne. Turun hallinto-oikeus on jättänyt valituksen tutkimatta ja hylännyt valittajan oikeudenkäyntikuluvaatimuksen.

Kh § 122

Ympäristölakimies Nina Mattila 17.3.2022:

Kaupunginvaltuusto on 23.8.2021 § 203 hyväksynyt Itäisen Rantakadun hankesuunnitelman ja yleissuunnitelman, välillä Purserinpuisto-Rettiginrinne. Asunto Oy Turun Mekano on valittanut päätöksestä ja vaatinut päätöstä kumottavaksi siltä osin kuin on päätetty toteuttaa hanke- ja yleissuunnitelmissa esitetty Jahtisatama sekä siihen liittyvät ja sitä palvelevat rakennukset ja rakennelmat ja vaatinut, että hallinto-oikeus palauttaa asian kaupunginvaltuustolle uudelleen valmisteltavaksi.

Kaupunginhallitus on 22.11.2021 § 522 antanut Turun hallinto-oikeudelle lausunnon, jonka mukaan valitus tuli ensisijaisesti jättää tutkimatta, koska kuntalain 136 §:n mukaan päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta. Toissijaisesti valitus tulisi hylätä, koska valtuuston päätös ei ole lainvastainen valituksessa esitetyillä perusteilla. Valittajan oikeudenkäyntikuluvaatimus tuli lausunnon mukaan myös perusteettomana hylätä.

Turun hallinto-oikeus on jättänyt valituksen tutkimatta. Hallinto-oikeus on todennut, että yleissuunnitelma sisältää yleisperiaatteet, joihin hankkeen jatkosuunnittelu pohjautuu. Hankesuunnitelma puolestaan antaa tietoa hankkeen laajuudesta, budjetista ja toteutuksen aikataulusta. Jahtisataman toteuttaminen edellyttää valtuuston nyt tekemän periaatepäätöksen lisäksi maankäyttö- ja rakennuslain mukaisia suunnittelu- ja lupamenettelyjä sekä niiden perusteella tehtäviä hallintopäätöksiä, joilla toteuttamisen yksityiskohdista päätetään. Valtuuston valituksenalaisessa päätöksessä on kysymys asian valmistelusta. Päätöksestä ei siten kuntalain mukaan saa tehdä kunnallisvalitusta ja valitus on näin ollen jätetty tutkimatta.

Hallinto-oikeus on hylännyt valittajan oikeudenkäyntikuluvaatimuksen, koska asiassa annettuun ratkaisuun ja muutoinkin asian laatuun nähden ei ole kohtuutonta, että valittaja joutuu itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan.

Turun hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 14.3.2022

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, lakipalvelut