Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus12121.03.20228

3405-2022 (02 05 01, 00 04 02)

Turun kaupungin osallistuminen Talous ja nuoret TATin Yrityskylä Varsinais-Suomen toimintaan vuosina 2022-2025

Tiivistelmä: -

Kh § 121

Palvelualuejohtaja Timo Jalonen ja vs. tilahallintapäällikkö Sami Männistö 15.3.2022:

Yrityskylä -toiminta

Talous ja nuoret TATin tavoitteena on, että jokainen nuori innostuu työelämästä, hallitsee omaa talouttaan ja haluaa toimia yritteliäänä yhteiskunnan jäsenenä. Hyvät taloustaidot lisäävät nuoren hyvinvointia ja ehkäisevät syrjäytymistä, innostavat kokemukset työelämästä, taloudesta ja yrittäjyydestä kasvattavat nuoren minäpystyvyyttä ja rahasta puhuminen ja rahan liittäminen nuoren omaan arkeen auttaa nuorta oivaltamaan oman toimintansa vaikutukset pitkälle tulevaisuuteen. Nuori saa itseluottamusta hallita omaa elämäänsä. Talous ja nuoret TAT tekee töitä nuorten työelämä- ja taloustaitojen eteen yhdessä koulujen, yliopistojen, yritysten, kuntien ja säätiöiden kanssa. Talous ja nuoret TAT ry on voittoa tavoittelematon yhdistystoimija.

TATin Yrityskylän kautta nuoret saavat tasa-arvoiset mahdollisuudet rakentaa tulevaisuuttaan ja näin kiinnittyä omaan alueeseensa vahvemmin. Yrityskylä on Talous ja nuoret TATin koordinoima, peruskoulun kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille suunnattu yhteiskunnan talouden, työelämän ja yrittäjyyden oppimiskokonaisuus, ja se perustuu opetussuunnitelmaan. Yrityskylän oppimiskokonaisuuksien pitkän aikavälin tavoitteena on vaikuttaa positiivisesti koululaisten yrittäjyys- ja talousosaamis- sekä työelämätaitoihin. Yrityskylän pedagogiikan avulla talousasiat pystytään esittämään lapsille ja nuorille käytännönläheisellä ja elämänmakuisella tavalla, jotta niiden hallinnasta tulee myöhemmin luonteva osa arkista elämää. Taloustieteen professori Panu Kalmin (2016) tutkimuksen mukaan Yrityskylä kehittää kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisten talousosaamista tutkitusti. Yrityskylä on saanut runsaasti kansainvälistä tunnustusta toiminnastaan uudenlaisen koulutuksen ja yrittäjyyskasvatuksen suomalaisena uranuurtajana. Oppimiskokonaisuudet toteutetaan vastuullisesti yhteistyössä alueellisten yritysten, kuntien, kaupunkien sekä säätiöiden kanssa, ja Talous ja nuoret TAT vastaa aina Yrityskylä-toiminnan operoimisesta.

Yrityskylä Varsinais-Suomen lukuvuosina 2019–2022 järjestämässä Alakoulu-toiminnassa on ollut mukana lukuvuosittain n. 5.000 kuudesluokkalaista Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Kanta-Hämeen alueilta opettajineen. Yhdeksäsluokkalaisille suunnattua Yläkoulu-toimintaa on järjestetty Yrityskylä Varsinais-Suomessa vuodesta 2017 lähtien. Yrityskylä Varsinais-Suomen Yläkoulu-toimintaan on osallistunut tähän mennessä lukuvuosittain n. 3500 yhdeksäsluokkalaista opettajineen.

Yrityskylä Varsinais-Suomi tekee laajaa yhteistyötä myös Turun alueen ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen kanssa. Yrityskylä tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia tehdä opintoihin liittyviä harjoitteluja Yrityskylän oppimisympäristöissä ja lisäksi Yrityskylän oppimiskokonaisuuksissa eri alojen opiskelijat Turun seudulta voivat osana opintojaan saada ohjaajakoulutusta ja ohjaajakokemusta. Myös TET-jakson suorittaminen Yrityskylä Varsinais-Suomessa on mahdollista.

Turun kaupungin osuus vuosina 2013–2019

Turun kaupunki on osallistunut Yrityskylä Varsinais-Suomen toimintaan vuodesta 2013 alkaen. Ensimmäisellä kaudella 2013–2016 yhteistyösopimus perustui kaupunginjohtaja Aleksi Randellin päätökseen 5.3.2013 § 39 ja toisella kaudella 2016–2019 kaupunginhallituksen päätökseen 25.5.2016 § 215.

Toimintakaudella 2013–2016 Yrityskylä Varsinais-Suomen toiminta sijoittui Turun kaupungin omistamiin tiloihin osoitteessa Eerikinkatu 7a. Eerikinkadun toimitilat olivat osa Turun kaupungin toiminta-avustusta Yrityskylä Varsinais-Suomelle. 2013–2016 toimintakaudella Turun kaupungin toiminta-avustus oli yhteensä 189.836 €:a. Eerikinkatu 7a:n tilat olivat ahtaat ja sokkeloiset, eivätkä olleet toiminnan kannalta tarkoituksenmukaiset. Toiminnalle haettiin uudet tilat kaudelle 2016–2019.

Toimintakaudella 2016–2019 Yrityskylä Varsinais-Suomi on toiminut Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n omistamissa toimitiloissa osoitteessa Tykistökatu 4B, ElectroCityn kiinteistössä Turun tiedepuiston alueella. Tykistökadun toimitilat ovat olleet Turun kaupungin toiminta-avustus Yrityskylä Varsinais-Suomelle (60.000 €/vuosi, 180.000 €/toimintakausi, alv 0 %). Tila on sopinut toimintaan hyvin, mutta jäänyt Yrityskylän toiminnan kehittymisen myötä ahtaaksi.

Yrityskylän toimintakausi 2019–2022

TATin Yrityskylä Varsinais-Suomen lukuvuosina 2019–2022 järjestämässä Alakoulu-toiminnassa on ollut mukana lukuvuosittain n. 5.000 kuudesluokkalaista Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Kanta-Hämeen alueilta opettajineen. Yhdeksäsluokkalaisille suunnattua Yläkoulu-toimintaa on järjestetty Yrityskylä Varsinais-Suomessa vuodesta 2017 lähtien. Yrityskylä Varsinais-Suomen Yläkoulu-toimintaan on osallistunut lukuvuosittain n. 3500 yhdeksäsluokkalaista opettajineen.

Vuonna 2017 käyttöön otetun TATin Yrityskylä Yläkoulun oppimiskokonaisuuden kasvatettua suosiotaan yhteistyökunnissa, Yrityskylä Varsinais-Suomen Yläkoulu-toiminnalle hankittiin oma oppimisympäristö kaudelle 2019–2022. Tilavaihtoehtoja selvitettiin ja Yrityskylä Alakoulun toiminta jatkui samoissa ElectroCityn tiloissa kauden 2019–2022 ajan. Yrityskylän Yläkoulu-toimintaa varten käyttöön otettiin lisätila ICT-Cityn katutasosta, jotta Yrityskylä toimintaa voitiin laajentaa ja kaikki halukkaat yhdeksäsluokkalaiset yhteistyökunnista saatiin mukaan toimintaan.

ICT-Cityyn liittyvää järjestelyä suunniteltiin yhdessä Turun teknologiakiinteistöt Oy:n, Turku Science Park Oy:n, Turun ammattikorkeakoulu Oy:n ja Turun kaupungin sivistystoimialan kesken. Kyseinen tila ICT-Cityssä oli ollut Turku Science Park Oy:n käytössä (Potkurin toimipiste), mutta Potkuri oli siirtymässä saman rakennuksen sisällä toiseen tilaan. Vapautuva tila päätettiin jakaa Turun ammattikorkeakoulu Oy:n ja Yrityskylä Varsinais-Suomen toiminnoille. 

Vuokrien maksuun Electrocityssä ja ICT-Cityssä perustuva toiminta-avustus Yrityskylälle toimintakauden päättyessä oli 10.798,01 €/kk eli 129.576,12 €/vuosi alv 0 %.

Esitys Turun kaupungin osuudesta kaudella 2022–2025

Talous ja nuoret TAT on esittänyt Turun kaupungille Yrityskylä Varsinais-Suomen toiminnan jatkamista Turussa sekä Turun kaupungin osallistumisen jatkamista toimintaan vuosina 2022–2025.

TATin Yrityskylä Varsinais-Suomen toimintakaudella lukuvuosina 2022–2025 Yrityskylässä tulee vierailemaan lukuvuosittain n. 5.300 kuudesluokkalaista opettajineen ja arviolta 4400 yhdeksäsluokkalaista opettajineen. Vuosien saatossa Yrityskylä Varsinais-Suomen toiminta on kehittynyt ja kasvanut, ja erityisesti Yrityskylä Varsinais-Suomen Alakoulun pienoisyhteiskunta toimii parhaillaan ahtaiksi jääneissä tiloissa Kupittaalla ElectroCityn kiinteistössä.

Tiloja ElectroCityssä ei ole mahdollista laajentaa Yrityskylän toimintaa ajatellen. Yrityskylä Alakoulun pienoisyhteiskunta toimii omassa oppimisympäristössään ja Yrityskylä Yläkoulun kansainvälisen kaupan peliareena omassa oppimisympäristössään.

Jotta oppimisympäristöt saataisiin sijoitettua yhteiseen tilatehokkaaseen tilaan, on Yrityskylä Varsinais-Suomi vailla uusia toimitiloja ja toiminnalle tarvitaan nykyistä toimivammat ja yhtenäiset toimitilat. Tilavaihtoehtoja onkin selvitetty yhdessä Turun kaupungin kanssa ja päädytty esitykseen, jonka mukaan Talous ja nuoret TATin aluetoimisto, jonka tilasta Yrityskylä Varsinais-Suomen toiminta tarvitsee valtaosan, tulisi sijaitsemaan Turun ydinkeskustan alueella osoitteessa Eerikinkatu 25, ns. Kelan talossa.

Kyseisessä kiinteistössä tarjolla oleva 726,4 m2tila on avara, esteetön ja yhtenäinen ja mahdollistaa Yrityskylä-toiminnan laadukkaan kehittymisen yhteistyökuntia palvelevana pedagogisena oppimiskokonaisuutena. Tila on keskeisen sijaintinsa vuoksi hyvin saavutettavissa sekä Turun kaupungin että muista Yrityskylän yhteistyökunnista saavuttaessa. Tila on kokonaisratkaisultaan TATin Yrityskylän toimintojen kannalta toimiva ja mahdollistaa lisäksi Talous ja nuoret TATin koulupolkupalvelujen kehittämisen ja tukipalvelujen tuottamisen Yrityskylän yhteistyökunnille sekä yhteistyökuntien opettajille toteutettavien koulutusten järjestämisen. TATin palvelupolku tarjoaa monipuolisia ja ajantasaisia asiantuntijoiden kehittämiä sisältöjä alakoulusta toiselle asteelle – aivan jokaiselle nuorelle. TATin palvelupolku sisältää talous-, työelämä- ja yrittäjyystaitoja kehittäviä kokonaisuuksia, joita niin kunnat kuin yksittäiset opettajat voivat hyödyntää osana opetussuunnitelman noudattamista. Opettajat tai kunnat voivat tulla mukaan TATin palvelupolulle millä koulutusasteella hyvänsä. TAT tukee yhteistyökuntiaan palvelujen käyttöönotossa ja käyttämisessä TATin aluetoimistoista käsin.

Lisäksi Talous ja nuoret TAT saa hyödyntää ns. Kelan talossa osoitteessa Eerikinkatu 25 osuutta vuokratilan ulkopuolisista yhteiskäyttöisistä sosiaalitiloista. Lisäksi Talous ja nuoret TAT vuokraa erillisellä sopimuksella kiinteistöstä käyttöönsä 34,4 m2 varastotilan. Näin ollen Talous ja nuoret TATin osalta hyötyala kiinteistössä on yhteensä n. 770 m2.

Esitettävä tilaratkaisu

Yrityskylän toimintakaudelle 2022–2025 esitetään, että toiminta sijoitetaan KOy Amerin Yritystaloon eli nykyiseen Kelan kiinteistöön osoitteeseen Eerikinkatu 25. Turun kaupunki vuokraa 726,4 m2 tilan hintaan 10.000 €/kk alv 0 % eli 120.000 €/vuosi alv 0 %. Etuna on nykyisen kahden eri tilakokonaisuuden yhdistäminen ja siten tilatehokkuus ja hintatason lasku. Jäljelle jääviin tiloihin on suunniteltavissa jatkokäyttöä, ElectoCityn tila on myös irtisanottavissa 6kk:n irtisanomisajalla. ICT-talon tila on määräaikainen 31.8.2031 saakka. Ensisijaisena nähdään kuitenkin jatkokäyttö kasvatuksen ja opetuksen tilahaasteisiin. Nykyisten tilojen vuokra ElectroCityssä on tällä hetkellä 5.315,10 €/kk (481m2) ja ICT-talossa 5.482,91 €/kk alv 0 % (250m2).  

Esitettävä avustusratkaisu

Järjestely ja Turun kaupungin toiminta-avustus toteutetaan siten, että KOy Amerin Yritystalo (Eerikinkatu 25) ja Turun kaupunki sopivat vuokrasopimuksen tilasta hintaan 10.000 €/kk alv 0 %, vuokran maksaa Kasvatuksen ja opetuksen palvelualue, jolle tila luovutetaan. Kasvatuksen ja opetuksen palvelualue edelleen luovuttaa tilan käyttöoikeussopimuksella TAT Varsinais-Suomen aluetoimistolle, jonka tiloihin Yrityskylä Alakoulu ja Yrityskylä Yläkoulu sijoittuvat. Kuitenkin uusi Eerikinkatu 25 tila voidaan ottaa käyttöön vasta arviolta syyskuussa tai joulukuussa, joten avustus kattaa siihen saakka nykyiset tilat.

Muiden kuntien osuus

Kaiken kaikkiaan Yrityskylä Varsinais-Suomen kanssa yhteistyösopimuksen lukuvuosille 2022–2025 on laatinut tähän mennessä 24 kuntaa. Osalla nykyisistä yhteistyökunnista asia on parhaillaan kunnan päätöksenteossa ja yhteistyökuntien määrä tullee kasvamaan kevään 2022 aikana.

Yrityskylä -toiminta toteutetaan aina kiinteässä yhteistyössä yhteistyökuntien opetus- ja sivistystoimen sekä perusopetuksen oppilaitosten kanssa. Turun kaupungin kasvatuksen ja opetuksen palvelualue on vuoden 2021 aikana yhdessä käydyissä keskusteluissa suhtautunut positiivisesti yhteistyön jatkamiseen TATin Yrityskylä Varsinais-Suomen kanssa sen toimikaudella 2022–2025.

Keskusteluissa on vuoden 2021 aikana yhteisesti neuvoteltu siitä, että Turun kaupunki tarjoaa TATin alueelliselle toiminnalle Turussa toimitilan, josta Yrityskylän pedagoginen toiminta ja oppimisympäristöt tarvitsevat valtaosan. Näin ollen Turun kaupunki ei maksa Yrityskylä-toiminnan osalta oppilaskohtaisia maksuja kuten muut yhteistyökunnat, vaan Turun kaupungin toiminta-avustus muodostuu tilavuokrasta.

Yrityskylän operatiivinen toiminta rahoitetaan muiden kuntien oppilasmaksuilla ja toiminnassa mukana olevien yritystoimijoiden sekä säätiöiden tuella. Yrityskylä Varsinais-Suomen yrityskumppaneina toimii suuri määrä alueellisesti tunnettuja toimijoita ja työnantajia.

Oppilasmaksujen kautta muut yhteistyökunnat osallistuvat Yrityskylä Varsinais-Suomen toiminnan rahoittamiseen yhteensä noin 140.000 eurolla/lukuvuosi. Muut yhteistyökunnat vastaavat oppilasmaksujen lisäksi oppilaidensa Turkuun kuljettamisesta aiheutuvista kustannuksista.

Järjestelyn toteuttamiseen liittyvät toimenpiteet

Talous ja nuoret TAT Varsinais-Suomen ja Turun kaupungin välille solmitaan yhteistyösopimus toimintakaudeksi 2022–2025 siitä, että kaupunki vuokraa em. Kiinteistö Oy Amerin Yritystalosta (Eerikinkatu 25) 726,4 m2 tilat ja luovuttaa käyttöoikeussopimuksella Talous ja nuoret TAT Varsinais-Suomen käyttöön. Kasvatuksen ja opetuksen palvelualuejohtaja oikeutetaan laatimaan ja allekirjoittamaan yhteistyö- ja käyttöoikeussopimus. Vuokrahinta 10.000 €/kk alv 0 %.

ICT-Cityn vuokrasopimus (250 m2), on solmittu Turun kaupungin ja Turun teknologiakiinteistöjen kanssa määräaikaisena 1.10.2019-31.8.2031 väliselle ajalle. Tilapalvelukeskuksella on jatkuva tilatarve ja tilalle haetaan jatkokäyttö.

ElectroCityn vuokrasopimus (481m2) on ollut määräaikainen 30.9.2019 saakka, jonka jälkeen se jatkuu toistaiseksi voimassa olevana. Mikäli tilalle ei löydy jatkokäyttöä, se irtisanotaan.

Liite 1Vuokrasopimus

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKoy Amerin Yritystalo
tiedTalous ja Nuoret TAT ry
tpvKasvatus ja opetus
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Kh § 121
Liite 1:Vuokrasopimus