Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus10007.03.202212

3732-2019 (00 01 02)

Turun kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman 2019-2021 toteutumisen raportointi sekä Turun kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman 2022-2023 hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on 19.12.2019 § 489 hyväksynyt Turun kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman 2019-2021. Nyt esitetään vanhan suunnitelman raportoinnin ja uuden päivitetyn ohjelman 2022-2023 hyväksymistä.

Kh § 100

Erityisasiantuntija Minna Lainio-Peltola:

Turun kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman 2019–2021 raportointi

Kaupunginhallitus on hyväksynyt kokouksessaan 19.12.2019 § 489 Turun kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman suunnitelmakaudelle 2019–2021.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa on huomioitu kaupunkiorganisaatio niin työnantajana kuin palvelujen järjestäjänä. Suunnitelma sisältääkin sekä henkilöstöhallintoon että toiminnalliseen ts. palvelutuotannon tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvät tavoitteet ja toimenpiteet tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. 

Henkilöstön tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa on kahdeksan osa-aluetta. Tavoitteet kohdistuvat mm. rekrytointiin, työssä kehittymiseen ja uralla etenemiseen, palkkaukseen, työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseen ja syrjimättömiin työolosuhteisiin. Kaudella 2019–2021 henkilöstöpuolen toteumissa näkyivät mm. anonyymin ansiovertailun käytön lisääntyminen rekrytoinneissa, kiusaamisen, syrjinnän ja seksuaalisen häirinnän laskevat kaupunkitasoiset trendit sekä terminologiassa siirtyminen esimies-termistä lähijohtaja-termin käyttöön.

Toiminnallisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden suunnitelmaosio koostuu esteettömyyden ja saavutettavuuden sekä toisena osiona tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toimenpiteistä. Toiminnallisen osion raportointia varten toimialat täydensivät toimintakauden aikana tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan kokouksessa esittämiään toimenpidesuunnitelmia niiden toteutumisen näkökulmasta.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta on käsitellyt tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumisen seurantaa kokouksissaan 22.11.2021 § 19 henkilöstöhallinnon (oheismateriaali 1) ja 25.1.2021 § 3 toiminnallista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta esteettömyyden ja saavutettavuuden (oheismateriaali 2) sekä 25.1.2021 § 4 palvelutuotannon (oheismateriaali 3) toimenpiteiden näkökulmasta.

Suunnitelman toteutumiseksi toimialat ovat tunnistaneet tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön omista lähtökohdistaan ja ovat toteuttaneet sitä kunkin toimialan erityispiirteiden mukaan. Monissa asioissa on merkittävästi edistytty viimeisten vuosien aikana erityisesti esteettömyyden ja saavutettavuuden näkökulmasta. Esimerkiksi joukkoliikenteessä on tehty iso joukko merkittäviä parannuksia (oheismateriaali 4).

Kaikkiaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö on eri kaupungin toimijoiden osalta organisoitu hyvin eri tavoin. Jollain palvelualueilla yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasiat integroidaan osaksi ns. normaalia toimintaa, jolloin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvonäkökulman edistämistä saattaa olla vaikea erottaa esim. raportoinnissa ns. normaalista kehittämisestä. Jollain palvelualeilla (esim. Museopalvelut) on nimetty oma sisäinen työryhmä, mikä erinomaisesti huolehtii vuosittaisesta saavutettavuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistämisen systemaattisesta ja suunnitelmallisesta työstä (oheismateriaali 5). Suunnitelmallisessa toiminnassa on huomioitu niin henkilökunnan osaamisen kehittäminen koulutuksen avulla, kuin myös hyvin laajamittaisesti erilaiset yhdenvertaisuusnäkökulmat kaiken palvelutoiminnan suunnittelussa. Kaikkiaan vapaa-aikatoimialalla yhtenä koko viime valtuustokauden painopisteenä on ollut yhdenvertaisuuden edistäminen, mikä on heijastunut Vapaa-aikatoimialan palvelualueiden toimintaan, niin että yhdenvertaisuusasioiden kehittämistä on monilla sen palvelualueilla viety voimakkaasti eteenpäin.

Turun kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma 2022–2023

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta on 16.2.2022 § 10 pidetyssä kokouksessaan käsitellyt ja osaltaan hyväksynyt päivitetyn yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman vuosiksi 2022–2023.

Henkilöstön yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman päivittäminen on tehty henkilöstöhallinnon johdolla. Suunnitelmaa on käsitelty henkilöstöpäälliköiden sekä pääluottamusmiesten kanssa ja saatettu tiedoksi johtavalle työsuojelutoimikunnalle. Henkilöstön hyvinvoinnin edistämiseksi on tehty pitkäjänteisesti työtä pohjautuen kaupungin henkilöstöstrategiaan. Henkilöstön yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma ohjaa henkilöstöpoliittista työtä tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen työelämän edistämisessä. Suunnitelman henkilöstöön kohdistuvat toimenpiteet edistävät mm. työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista, yhdenvertaista ja tasa-arvoista rekrytointia, syrjimättömiä työolosuhteita sekä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotietoisuuden vahvistumista.

Toiminnallisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden, ts. palvelutuotannon tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmina ovat edelleen esteettömyys ja saavutettavuus sekä palvelujen tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuustoimikunnan kokouksessa 15.12.2021 § 24 on pidetty työpaja Topaasia-tiimityökalun Yhdenvertaisuus–pelipakalla toiminnallisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden keskeisten näkökulmien kirkastamiseksi.

Keskeiset näkökulmat avattiin kommentoinnille kaikille avoimeen ”Kerro kantasi- palveluun” 10.1.-23.1.2022 sekä suomeksi että ruotsiksi. Turun kaupungin vaikuttajaryhmien (Lasten parlamentti, Monikulttuurisuusneuvosto sekä lakisääteiset Nuorisovaltuusto, Vammaisneuvosto ja Vanhusneuvosto) sihteerien kautta viestitettiin vaikuttajaryhmille ja lautakuntien sihteerien kautta lautakuntien jäsenille mahdollisuudesta vaikuttaa ja tuoda esille haluttuja näkökulmia. Kerro kantasi- palveluun tulleita palautteita (74 kpl) käsiteltiin Tasa-arvo ja yhdenvertaisuustoimikunnan kokouksessa 25.1.2022 § 5. Palautteet menivät tämän jälkeen myös palvelualueille tiedoksi ja huomioonotettaviksi päivitettävään suunnitelmaan.

Lähtökohtana yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmalle on pormestariohjelman hengen mukaisesti edistää kaikkien ihmisten yhdenvertaista kohtelua ja tasa-arvoa kaupunkilaisten keskuudessa ja kaupungin toiminnassa. Lisäksi uuden kaupunkistrategian (7.2.2022 kh § 53) mukaan monikulttuurista ja kansainvälistä Turkua luotsataan 2030-luvulle kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Siten yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon lisääntymiseksi erityisesti heikompiosaisten ja vähemmistöryhmien asioista tulisi huolehtia esimerkiksi terveyden ja hyvinvoinnin, eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentämisen sekä koulutuksen alueilla.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta haluaa suunnitelman avulla vahvistaa kaikenlaista Turun väestön monimuotoisuutta voimavaraksi ja vahvuudeksi. Lisäksi se haluaa nostaa esille ja tehdä tunnetuksi yhdenvertaisuuden edistämiseksi kaupungissa käytössä olevia hyviä toimintamalleja ja palveluja mm. vuosittain jaettavan yhdenvertaisuuspalkinnon avulla. Lisäksi kestävän kehityksen periaatteiden mukaan toimenpiteillä pyritään erityisesti parantamaan jostain syystä heikommassa asemassa olevien väestöryhmien sekä eri vähemmistöryhmien entistä parempaa tilanteiden ja näkökulmien huomioimista niin kaupungin päätöksenteossa kuin palveluiden suunnittelussa.

Liite 1Turun kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma 2022–2023

Oheismateriaali 1Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman henkilöstöasioiden raportointi

Oheismateriaali 2Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman saavutettavuuden ja esteettömyyden raportointi

Oheismateriaali 3Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman palvelutuotannon toimenpiteiden raportointi

Oheismateriaali 4Kaupunkiympäristö/ Liikkumispalvelut/ raportointi 2019–2021

Oheismateriaali 5Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus Turun kaupungin museopalveluissa

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä Turun kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman 2019–2021 raportoinnin sekä liitteenä 1 olevan päivitetyn Turun kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman vuosiksi 2022–2023.

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavin muutoksin:

Päätös ensimmäisen lisäyksen osalta tehtiin Rantasen Arven kannattamana tekemästä ehdotuksesta, toisen lisäyksen osalta Jormalaisen Valkosen kannattamana tekemästä ehdotuksesta ja muilta osin esittelijän ehdotuksesta yksimielisesti.

Liite 2Turun kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma 2022-2023 (kh 7.3.2022 § 100)

Jakelu

tiedHyvinvointi
tiedKasvatus ja opetus
tiedKaupunkiympäristö
tiedKonsernihallinto
tpvKonsernihallinto, asianhallinta
tpvKonsernihallinto, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen
tiedRevisiotoimisto
tiedTasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta
tiedTyöllisyys
tiedVapaa-aika
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos


Liitteet:

Kh § 100
Liite 1:Turun kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma 2022-2023
Liite 2:Turun kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma 2022-2023 (kh 7.3.2022 § 100)