Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus10707.03.202218

2370-2022 (02 05 01)

Ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2022 ensimmäisellä lisäsuoritepäätöksellä myönnettävien lisärahoitusten hakeminen

Tiivistelmä:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt haun ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2022 ensimmäisen lisäsuoritepäätöksen rahoituksesta. Lisärahoitusta voidaan hakea opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä oppisopimuskoulutuksen uudistamisen kokeiluun.

Kh § 107

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen, palvelualuejohtaja Hannu Immonen ja rehtori Päivi Lehtinen 22.2.2022:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt loppuvuodesta 2021 tehdyllä varsinaisella suoritepäätöksellä ammatillisen koulutuksen järjestäjien perusrahoituksesta varainhoitovuodelle 2022. Osa perusrahoituksesta on jätetty jaettavaksi varainhoitovuoden aikana tehtävillä lisäsuorite- ja oikaisupäätöksillä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on kirjeellään 18.2.2022 ilmoittanut ammatillisen koulutuksen järjestäjille vuoden 2022 ensimmäisellä lisäsuoritepäätöksellä opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä oppisopimuskoulutuksen uudistamisen kokeiluun myönnettävien lisärahoitusten hakemisesta. Hakemukset tulee jättää viimeistään 18.3.2022.

Opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin myönnettävä lisärahoitus

Hallitusohjelman linjauksen mukaisesti ammatillisen koulutuksen opetus- ja ohjausresursseja lisätään hallituskauden aikana vuosittain yhteensä 250 miljoonaa euroa. Lisärahoitusta opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin on myönnetty koulutuksen järjestäjille tähän mennessä yhteensä 180 miljoonaa euroa. Nyt haettavana on lisärahoituksen viimeinen osuus, vuoden 2022 talousarviossa päätetty 70 miljoonaa euroa.

Lisärahoituksen tavoitteena on turvata jokaiselle opiskelijalle hänen tarvitsemansa opetus, ohjaus ja tuki. Opetus- ja kulttuuriministeriö on tehnyt vuoden 2020 opiskelijatilastoihin perustuen arvion koulutuksen järjestäjän mahdollisesta rahoituksesta. Erityisesti tukea tarvitsevia ryhmiä ovat perusopetuksen päättäneet nuoret, maahanmuuttajat ja heikkojen perustaitojen varassa olevat aikuiset. Rahoituksen arvioinnissa on käytetty seuraavia tilastoaineistoja:

Opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen myönnettävää rahoitusta päätettäessä arvioidaan myös koulutuksen järjestäjän aikaisempien vastaavien rahoituksen käyttö, erityisesti onko opettajien ja ohjaajien määrää lisätty rahoitushaun suunnitelman mukaisesti.

Turun ammatti-instituutissa aikaisempaa myönnettyä rahoitusta on käytetty suunnitelman mukaisesti ja palkattu lisää opetus- ja ohjaushenkilöstöä yhteensä 54 henkilöä sekä lisätty tuntiopettajien tuntimääriä. Nyt haettavana olevaa rahoitusta voidaan käyttää aikaisemmin vastaavalla rahoituksella palkattujen henkilöiden jatkopalkkaamiseen sekä uusien henkilöiden palkkaamiseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön laskennallinen arvio Turun kaupungin lisärahoituksesta on 2 437 905 euroa. Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus esittää tämän arvion mukaista hakemusta.

Oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun myönnettävä lisärahoitus

Hallituksen puoliväliriihikirjauksen (29.4.2021) mukaan oppisopimuksen koulutuskorvauksen määräytymisen perusteita tulee uudistaa tukemaan nuorten kouluttautumista ja työllistymistä. Tarkoituksena on toteuttaa kolmevuotinen kokeilu, jossa seurataan koulutuskorvauksen kohdentamisen vaikutuksia nuorten alle 20-vuotiaiden, vailla toisen asteen tutkintoa olevien oppisopimusopiskelijoiden määrään. Kokeiluun on varattu vuotuinen 5 miljoonan euron varaus vuosien 2022-2024 ajalle. Kokeilussa ko. oppisopimusopiskelijoiden työnantajille maksetaan korotettua koulutuskorvausta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tehnyt laskennallisen arvion Turun kaupungin osuudesta rahoituksesta. Arvio perustuu vuoden 2020 keskimääräiseen päiväkohtaiseen opiskelijamäärään niiden opiskelijoiden osalta, jotka ovat olleet oppisopimuksen alkaessa alle 20-vuotiaita. Laskennallinen arvio rahoituksesta on 176 873 euroa vuodelle 2022. Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus esittää tämän arvion mukaista hakemusta.

Liite 1Hakulomake

Oheismateriaali 1Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje 18.2.2022

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hakea ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2022 rahoitusta liitteen 1 mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että kasvatus- ja opetusjohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan hakemus ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus


Liitteet:

Kh § 107
Liite 1:Hakulomake