Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus8928.02.20221

2570-2022 (02 05 01)

Humanitaarinen apu Ukrainaan

Tiivistelmä: -

Kh § 89

Pormestari Minna Arve 28.2.2022:

Ukrainan suurlähetystö on lähestynyt eräitä Suomen kaupunkeja avunpyynnöllä Ukrainan valtioon ja sen väestöön kohdistuneiden sotilastoimien aiheuttamien vahinkojen ja menetysten lieventämiseksi.

Suomen suurimpien kaupunkien kesken on valmisteltu yhteistä tapaa Ukrainan avustamisesta tavoitteena tukea Ukrainaa. Turku voisi tässä vaiheessa sitoutua enintään 150.000 € avustukseen, joka voi rahallisen avun ohella sisältää myös tarvikelahjoituksia kuten lääkinnällisiä tarvikkeita.

Tarvikelahjoitus voidaan toteuttaa yhteistyössä esim. Huoltovarmuuskeskuksen kanssa, joka vastaa myös valtion lahjoituksista. Huoltovarmuuskeskus vie tarvikkeet suoraan EU:n keskitettyyn kriisikeskukseen Puolaan, josta Ukraina hakee tarvikkeita.

Suomen Punainen Risti kerää varoja katastrofirahastoonsa. Kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhosen mukaan varoja käytetään nyt ensisijaisesti niiden ihmisten suojeluun ja auttamiseen, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa; apuna on paitsi asuinsuojia myös vettä, ruokaa ja sairaalahoitoa. Kriisialueella Ukrainan Punainen risti toimii yhteistyössä Punaisen Ristin kansainvälisen komitean kanssa.  

EhdotusKaupunginhallitus päättää myöntää Ukrainalle humanitaarisena apuna yhteensä enintään 150 000 € arvosta rahaa ja tarvikkeita yhteistyössä Suomen valtion, avustusjärjestön tai muun luotettavan yhteistyökumppanin kanssa.

Samalla kaupunginhallitus päättää oikeuttaa pormestarin päättämään avustuksen tarkoituksenmukaisesta jakautumisesta rahavarojen ja tarvikelahjoitusten kesken sekä kaikista tarvittavista toimenpiteistä avun välittämiseksi kohteeseen.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkistetaan heti ja että tämä päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedEmbassy of Ukraine in the Republic of Finland
tpvKonsernihallinto, talousohjaus
tpvXXXXX