Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus8028.02.202210

2394-2022 (02 05 05)

Kaunistamisrahaston vuoden 2021 tuoton jako

Tiivistelmä:

Kaunistamisrahaston sääntöjen mukaan varoja käytetään Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun. Rahaston tuottoa pyritään jakamaan niin, että jaettavaa olisi tasaisesti joka vuosi. Kaupunginhallitukselle esitetään 220 000 euron jakamista rahaston sääntöjen ja käyttötarkoituksen mukaisesti esityksessä kuvatuin tavoin tällä kertaa erityisesti juhlistamaan 40-vuotiasta Seikkailupuistoa, liikuntalautakunnan 100-vuotista historiaa Urheilupuistoon sijoittuvilla hankkeilla, parantamaan valaistushankkeiden avulla kaupunkiympäristön viihtyisyyttä, viher- ja luonnonsuojeluhankkeisiin sekä julkiseen taiteeseen.

Kh § 80

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen ja apulaisintendentti Ville-Matti Rautjoki 11.2.2022:

Turun kaupungin kaunistamisrahasto -niminen lahjoitusrahasto on perustettu kaupunginvaltuuston tammikuun 24. päivänä 1972 ja helmikuun 11. päivänä 1980 tekemillä päätöksillä yhdistämällä seuraavat lahjoitusrahastot: Kauppaneuvos P.C. Rettigin rahasto; Kreivi Creutzin rahasto, Turun kunnalliskokouksien rahasto, Rahasto taideteosten ostoon kaupungin puistoihin, G.A. Petreliuksen rahasto kaupungin kaunistamiseksi, Elis Salutskij'n testamenttivarat ja Kupittaan rahasto. 

Rahaston sääntöjen mukaan varoja käytetään Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun. Vuotuisesta tuotosta käytetään kaupunginhallituksen päättämä määrä sen osoittamalla tavalla rahaston tarkoitukseen. Loppuosa tuotosta lisätään pääomaan.

Vuoden 2021 tuoton jakamisen painopisteet

Vuoden 2021 kaunistamisrahaston tuotoilla tuetaan monipuolisesti kaupungin kaunistamiseen, julkiseen taiteeseen ja luonnonsuojeluun tähtääviä hankkeita. Samalla rahoituksen painopistettä kohdistetaan siten, että hankkeiden suunnitteluun ja toteutukseen varataan riittävä määrä aikaa. Tällä kertaa hankkeiden kautta juhlistetaan muun muassa 40-vuotiasta Seikkailupuistoa ja kaupungin liikuntalautakunnan 100-vuotista historiaa.

Julkisen taiteen hankkeet

Seikkailupuiston 40-vuotisjuhlien kunniaksi järjestetään vuoden 2022 aikana avoin taidekilpailu, jonka tarkoituksena on löytää ehdotus vuoden 2023 aikana toteutettavasta pysyvästä toiminnallisesta taideteoksesta osaksi puistoa. Hankkeen lähtökohtana on osallistaa lapset mukaan teoksen suunnitteluun. Taidekilpailussa palkitaan kolme ehdotusta, joista yhtä tullaan ehdottamaan toteutettavaksi. Kaunistamisrahaston koordinointiryhmä tulee ehdottamaan teokselle erillistä toteutusrahaa vuoden 2022 tuoton käyttökohteisiin.

Kuvataiteilija Pasi Rauhala suunnittelee ja toteuttaa digitaalisen julkisen teoksen Aurajoen varrelle, jossa hän hyödyntää olemassa olevaa kulttuurihistoriallista ympäristöä ja uutta digitekniikkaa. Teoksen suunnittelu aloitetaan vuoden 2022 aikana, ja se valmistuu osaksi Turun päivän juhlallisuuksia tai vaihtoehtoisesti osaksi Turun valotapahtumaa 2023. Teos toteutetaan määräaikaiseksi.

Lausteelle toteutetaan vuoden 2022 aikana yhdessä alueen lasten ja nuorten kanssa julkinen yhteisötaideteos, joka yhdistyy osaksi Lähiöohjelman tavoitteita. Taidehanketta varten järjestetään ideakilpailu, jonka kautta valitaan toteutettava teos ja sen tuotannosta vastaava taiteilija.

Julkisen taiteen ilmeen parantamiseksi esitetään tukea ulkoveistosten peruskunnostuksiin ja erikoispesuihin sekä suihkulähteiden huoltoon ja ylläpitoon. Ulkoveistoksista korjaus- ja ylläpitotoimenpiteet kohdistuvat erityisesti Achim Kühnin Harmonia-veistoksen valaisinten uusimiseen sekä rikkoontuneiden veistoskylttien kunnostukseen. Puutorilla sijaitseva Pekka Paikkarin alun perin määräaikaiseksi tarkoitettu Iglu-teos on vaurioitunut pahoin, ja se joudutaan poistamaan taiteilijan kanssa sovitun tavan mukaisesti kokonaan kaupunkitilasta ja kaupungin taidekokoelmasta. Poistetun teoksen tilalle harkitaan tulevaisuudessa uuden taideteoksen tilaamista.

Valaistushankkeet

Runsaasti hyvää palautetta kaupunkilaisilta keränneiden aikaisempien kausivalaisuhankkeiden täydennykseksi suunnitellaan ja toteutetaan Urheilupuistoon Paavo Nurmen stadionin ympäristöön uusi valaisukohde, joka juhlistaa samalla Turun liikuntalautakunnan 100-vuotista historiaa.

Kaunistamisrahaston tuella on toteutettu useampana vuotena suosittuja valaistushankkeita eri puolille kaupungin keskustaa ja lähiöitä. Näiden valaisukohteiden asennukset ja kunnossapito vaativat joka vuosi taloudellisia resursseja, jotka on johdonmukaista sisällyttää osaksi rahaston tuoton käyttöä.

Kaupunginteatteri on jo useamman vuoden ajan toteuttanut yleisön keskuudessa suurta suosiota keränneen valo-, ääni- ja metsäteoksen, jonka esilläoloaikaa jatketaan uudistetussa muodossa vuonna 2022.

Vuoden 2021 joulukuussa ensimmäisen kerran järjestetty valotaidetapahtuma Valon polku keräsi suuren kävijämäärän ja runsaasti hyvää palautetta. Vuoden 2022 tapahtumaa varten ehdotetaan kaunistamisrahaston osarahoitusta kokonaiskustannusten kattamiseksi.

Luonnonsuojelu- ja viherhankkeet

Kuninkojan luonnonsuojelualueen reitistöjä kunnostetaan ja asennetaan alueen luonnosta kertovat opastaulut. Valtakunnalliseen soidensuojeluohjelmaan kuuluvan Pomponrahkan suoalueelle, parkkipaikan läheisyyteen ja maastoon, suunnitellaan ja asennetaan alueen luonnosta ja ennallistamistoimenpiteistä kertovat opastaulut.

Urheilupuistoon toteutetaan ympäristökasvatusprojektina luonnon monimuotoisuutta edistäväpölyttäjien jättihyönteishotelli yhteistyössä kaupunkiympäristön palvelualueen, Biologisen museon ja turkulaisten lasten kanssa.

Julkisen taiteen hankkeet

Määräaikainen digitaalinen taideteos Aurajoen varrelle 30.000 €

Seikkailupuiston toiminnallinen taideteos, taidekilpailun järjestäminen ja toteutussuunnittelun käynnistäminen 15.000 €

Ulkoveistosten ja reliefien peruskunnostukset ja erikoispesut 10.000 €

Puutorin Iglu-teoksen poistamisesta aiheutuvat kustannukset 10.000 €

Yhteisöllisen ympäristötaideteoksen toteutus Lausteelle 8.000 €

Suihkulähteiden huolto ja ylläpito 8.000 €

Töherrysten poistot taideteoksista ja yllättävät muut korjaustyöt 5.000 €

Valaistushankkeet

Teatterisillan valo- ja metsätaidehankkeen jatkaminen 40.000 €

Valon polku -tapahtuma 30.000 €

Urheilupuiston valaisukohde 10.000 €

Kausivalaisukohteiden ylläpito ja huolto 14.000 €

Luonnonsuojelu- ja viherhankkeet

Urheilupuiston luonnon monimuotoisuutta edistävä jättihyönteishotelli 10.000 €

Kuninkojan luonnonsuojelualueen opastaulut 15.000 €

Pomponrahkan suoalueen ennallistamisen opasteet 15.000 €

Kaikki yhteensä 220.000 €

Rahaston tuotoista jaettava summa on viime vuosina vaihdellut 140.000 ja 470.000 euron välillä. Tuoton käyttö on ollut varsin tasaista, lukuun ottamatta Suomen itsenäisyyden juhlavuotta 2017, jolloin päätettiin erikoisvuoden kunniaksi poikkeuksellisen suuresta käyttösummasta.

Rahaston pääoma vuoden 2021 alussa oli 6,45 milj. euroa ja lopussa 6,60 milj. euroa. Kaunistamisrahaston toiminnallinen ylijäämä vuodelta 2021 oli 0,44 milj. euroa eli 6,75 % rahaston vuoden alun pääomasta. Rahaston tilikauden ylijäämä oli 0,16 milj. euroa. 

Rahastojen jakokelpoisen tuoton jaossa pyritään tasaiseen tuoton jakoon, jolloin jaettavaa on tasaisesti joka vuosi. Kaupunginvaltuuston 18.3.2019 § 44 hyväksymien rahoitus- ja sijoitusperiaatteiden mukaan, mikäli tilikauden tulos jää jonain vuonna alijäämäiseksi, voidaan rahaston säännöistä poiketen päättää, että rahaston aikaisempien vuosien voittovaroja voidaan enintään 10 % rahaston taseen loppusummasta käyttää sääntöjen mukaisella tavalla. 

Rahaston käyttöä koordinoivan työryhmän esitys vuodelta 2021 jaettavasta summasta on 220.000 euroa, mikä vastaa noin 3,3 % vuoden lopun taseen loppusummasta ja sitä voidaan pitää kohtuullisena ottaen huomioon rahaston koko pääoma ja vuoden 2021 toiminnalle tuotto.

Rahoituspäällikkö Kim Moisiolinna esittää, että rahaston jakokelpoisesta tuotosta ja rahaston pääomasta enintään 220.000 euroa jaetaan rahaston käyttötarkoituksen mukaisesti.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että kaunistamisrahaston vuoden 2021 jakokelpoisesta tuotosta jaetaan edellä esitettyihin kohteisiin 220.000 euroa rahaston sääntöjen mukaisesti Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun.

Tarkoitukseen myönnetyt varat tulee käyttää 31.12.2024 mennessä. Määräpäivään mennessä käyttämätön raha palautetaan kaunistamisrahastoon.

Sanalla kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli pormestari Minna Arve.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö
tpvKonsernihallinto, talousohjaus
tiedVapaa-aika