Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus6707.02.20221

4575-2021 (10 00 02)

Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi otettu kaupunkiympäristölautakunnan päätös 1.2.2022 § 37

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on 1.2.2022 § 37 päättänyt hylätä esittelijän päätösehdotuksen koskien n. 2369 m2 suuruisen alueen lyhytaikaista vuokraamista ilmatäytteisen kelluvan vesiesteradan sijoittamiseen vesialueelle sekä lipunmyynti- ja varastorakennuksen sijoittamiseen rannalle (os. Ispoisten uimaranta). Kansliapäällikkö on ottanut asian kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Kaupunginhallitukselle esitetään päätöksen kumoamista ja vuokrasopimuksen tekemistä yhtiön edustajan kanssa neuvottelun mallin mukaisesti.

Kh § 67

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Kaupunkiympäristölautakunta on 1.2.2022 § 37 päättänyt hylätä esittelijän päätösehdotuksen koskien n. 2369 m2 suuruisen alueen lyhytaikaista vuokraamista ilmatäytteisen kelluvan vesiesteradan sijoittamiseen vesialueelle sekä lipunmyynti- ja varastorakennuksen sijoittamiseen rannalle (os. Ispoisten uimaranta). Olen ottanut asian kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Kaupunkiympäristölautakunnan 1.2.2022 § 37 esittelytekstissä on kuvattu prosessia, jolla vesiesteradalle on etsitty vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja. Esittelytekstissä on kuvattu myös hankkeen vaikutuksia alueelle. Kaupunkiympäristölautakunnan päätös on oheismateriaalina 2.

Olen kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen jälkeen käynyt syntyneestä tilanteesta neuvottelut Suomen Vesipuistot Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Kuoksan kanssa. Neuvotteluissa on päädytty ratkaisuun, jossa Suomen Vesipuistot Oy:lle vuokrattaisiin n. 2369 m2 suuruinen alue (os. Ispoisten uimaranta) kolmen kesän ajaksi (kesät 2022-2024) siten, että kaupungilla on oikeus irtisanoa vuokrasopimus ensimmäisen kesän jälkeen, mikäli vesiesteradasta aiheutuu kaupungin arvion mukaan liikaa häiriötä alueelle. Yhtiön toimitusjohtajan kanssa neuvoteltua ratkaisua voidaan pitää kaupungin kannalta hyvänä, sillä se mahdollistaa uudenlaisen kesäaktiviteetin sijoittumisen Turkuun, mutta mahdollistaa myös toiminnan päättämisen yhden kesäkauden jälkeen, mikäli kaupungin arvion mukaan toiminnasta aiheutuu liikaa häiriötä alueelle.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen 7.2.2022:

Hakija Suomen Vesipuistot Oy on tänään muuttanut hakemustaan siten, että yhtiö anoo alueen vuokrausta vuodesta 2023 alkaen. Muutos on huomioitu liitteenä 1 olevan maanvuokrasopimuksen ehdoissa.

Liite 1Maanvuokrasopimus

Oheismateriaali 1Suomen Vesipuistot Oy hakemus ja asemapiirroskartta

Oheismateriaali 2Kaupunkiympäristölautakunta 1.2.2022 § 37

EhdotusKaupunginhallitus päättää kumota kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen 1.2.2022 § 37.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että

PäätösKaupunginhallitus päätti palauttaa liitteenä 1 olevan maanvuokrasopimuksen uudelleen valmisteluun siten, että se hyväksytään kesästä 2023 alkaen joko Ispoisiin tai jonnekin muualle.

Vuoden 2022 aikana tehdään vesipuiston vaikutuksista vaikutusarviointi ja käyttäjäkysely turkulaisille uimarannan käyttäjille palveluodotuksista. Sen pohjalta päätetään lopullisesti hankkeen sijainnista. Jos vaikutukset Ispoisten osalta ovat merkittävästi negatiiviset käyttäjien tai alueen luonnon kannalta, kaupunki sitoutuu etsimään puistolle uuden sijainnin syksyn 2022 aikana siten, että päätökset sijainnista tehdään viimeistään loka-marraskuussa 2022 ja päätös tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti käynnistää laajemman Turun rantojen hyödyntämisen selvityksen. Tarkastelun tulee pitää sisällään:

Rantojen käytön selvitys tulee tuoda kaupunginhallituksen päätettäväksi vuoden 2022 loppuun mennessä.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö
tiedVapaa-aika, liikuntapalvelut


Liitteet:

Kh § 67
Liite 1:Maanvuokrasopimus