Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus5907.02.202215

1405-2022 (00 01 02, 12 03 01)

Raportti Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlavuoden toimenpiteistä ja tapahtumista

Tiivistelmä:

Kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlavuosi toteutettiin Turussa vuonna 2021. Raportointi juhlavuoden toiminnasta ja tuloksista tuodaan kaupunginhallitukselle tiedoksi.

Kh § 59

Ohjelmakoordinaattori Heli Lempa 31.1.2022:

Turku oli Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011 ja kymmenvuotisjuhlaa vietettiin kaupungissa vuonna 2021. Merkkivuoden koordinaatiota varten asetettiin Turku 2021 -projekti, jonka tavoitteena oli pyrkiä vahvistamaan Turun asemaa kulttuurikaupunkina ja lisätä kaupungin positiivista dynamiikkaa, yhteenkuuluvuutta ja vetovoimaa kulttuurin avulla. Turku 2021 -projektin ohjausryhmänä toimi kaupungin kaikkien palvelukokonaisuuksien ja konsernihallinnon edustajista koottu koordinaatioryhmä. Projekti sijoitettiin vapaa-ajan palvelukokonaisuuteen ja sen omistaja oli vapaa-aikajohtaja Minna Sartes. Vapaa-ajan palvelukokonaisuus vastasi juhlavuoden koordinoinnista sekä viestinnästä ja markkinoinnista.

Juhlavuoden ohjelma koostui kolmesta eri osa-alueesta: 1) kaupungin palvelukokonaisuuksien toteuttamista sisällöistä, 2) kaupungin ja alueen toimijoiden yhteistyössä toteuttamista tapahtumista sekä 3) kulttuuritoimijoiden ja kaupungin asukkaiden toteuttamista sisällöistä, jotka toteutettiin eri avustuksin.

Juhlavuoden sisältöjen toteuttamiseksi järjestettiin kevään 2021 aikana kolme eri avustushakua: 1) ideakilpailu kulttuurihyvinvointia edistävään toimintaan Turun kaupungin kuolinpesien säästörahaston ja sosiaalirahaston tuottovaroista, määräraha 300 000 euroa, 2) taidekilpailu visuaalisten alojen ammattilaisille Turun kaupungin kaunistamisrahaston tuottovaroista, määräraha 100 000 euroa ja 3) avoin haku juhlavuoden kulttuuri- ja taideprojektien toteuttamiseen Turku 2029 -säätiön tuottovaroista, määräraha 440 000 euroa. Haussa olleiden avustusten yhteismääräraha oli 840 000 euroa.

Koronatilanne aiheutti muutoksia juhlavuoden ohjemaan. Esimerkiksi juhlavuoden suurtapahtumiksi suunnitellut Tall Ships Races -purjelaivatapahtuma ja Ruisrock peruttiin. Kesäkuusta joulukuuhun juhlavuoden muut sisällöt pystyttiin toteuttamaan suunnitellusti. Turku 2021 -juhlavuoden ohjelmaan liittyneitä projekteja toteutettiin Turussa noin sata ja näissä projekteissa yli 400 yksittäistä tapahtumaa. Keskeistä juhlavuoden ohjelmassa oli kaupungin asukkaiden ja alueen kulttuuritoimijoiden osallistaminen ja kaupunkikulttuurin edistäminen kaikissa kaupunginosissa.

Juhlavuoden toteutukseen käytettiin vuoden 2021 aikana 1 451 900 euroa, josta 840 000 euroa avustusmäärärahana ja 611 900 euroa palvelukokonaisuuksien toteuttamien sisältöjen kustannuksina, juhlavuoden koordinaatio- ja hallintokustannuksina sekä viestinnän ja markkinoinnin kustannuksina.

Juhlavuoden aikana Turussa tehtiin merkittäviä kulttuuriin liittyviä päätöksiä esimerkiksi Taiteen talosta, Turun musiikkitalosta ja kulttuuri- ja nuorisolautakunnan myöntämien kulttuurin avustusmäärärahojen korotuksesta. Lisäksi kaupunki asetti uuden kulttuurin kärkihankkeen, jonka tarkoituksena on edelleen vahvistaa kulttuurin merkitystä kaupungissa. Kärkihankkeen suunnannäyttäjäksi laadittiin Kulttuurilupaus laajassa yhteistyössä eri sidosryhmien ja kulttuurin vapaan kentän kanssa. Lupaus on kaupungin yhteinen kulttuurivisio ja tulevaisuusnäkymä vuoteen 2029 saakka.

Juhlavuoden sisältöjen toteuttamiseen osoitetuilla avustuksilla mahdollistettiin alueen kulttuuritoimijoille poikkeuksellisen paljon työskentelymahdollisuuksia. Samalla saatiin toteutettua juhlavuoteen kiinnostavia sisältöjä, yllättäviä elämyksiä ja monimuotoista kaupunkikulttuuria kohtuullisella panostuksella. Kuten kulttuuripääkaupunkivuosi 2011, myös sen merkkivuosi 2021 lisäsi merkittävästi eri tahojen välistä yhteistyötä sekä yhdisti tekijöitä ja yleisöä. Lisäksi kaupungin ja kulttuurikentän yhteistyö ja yhteydenpito vahvistui. Kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhla oli yksi etappi matkalla vuoteen 2029. Merkkivuoden kokemuksia ja yhteistyösuhteita kannattaa hyödyntää matkalla kohti kaupungin 800-vuotisjuhlaa.

Oheismateriaali 1Turku 2021 loppuraportti

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlavuoden raportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVapaa-aika