Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus6207.02.202218

500-2018 (03.00, 11 04 00)

Valitusluvan hakeminen korkeimmalta hallinto-oikeudelta / Turun hallinto-oikeuden päätös koskien vesihuollon järjestämistä

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on Turun kaupungin valituksesta kumonnut osittain Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tekemän Turun kaupunkiin kohdistetun vesihuoltolain mukaisen hallintopakkopäätöksen. Kaupunginhallitukselle ehdotetaan, että Turun hallinto-oikeuden päätöstä koskien haetaan valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta ja vaaditaan päätöksen kumoamista niiltä osin kuin Turun hallinto-oikeus on hylännyt Turun kaupungin valituksen.

Kh § 62

Ympäristölakimies Nina Mattila 1.2.2022:

Varsinais-Suomen ELY-keskus antoi päätöksellään 9.9.2019 Turun kaupungille uhkasakolla tehostamansa määräyksen järjestää vesihuolto Kakskerran ja Satavan, Hirvensalon, Paimalan, Auvainen-Tekkalan sekä Viikkala-Joenperän alueilla. ELY-keskuksen määräyksen mukaan Turun kaupungin tuli täyttää vesihuoltolain 6 §:n mukainen vesihuollon järjestämisvelvollisuus päätöksen liitekartoissa esitetyillä alueilla. Määräyksen mukaan alueet on hyväksyttävä vesihuoltolaitoksen toiminta-alueeksi ja ne on kokonaisuudessaan saatettava vesihuoltolaitoksen vesijohtoverkoston ja jätevesiviemäriverkoston piiriin. Määräyksen mukaan kaupungin tuli esittää alueet vesihuoltolaitoksen toiminta-alueeksi päätöksessä annettuihin määräaikoihin mennessä. Toiminta-alueesta tuli tehdä päätös 30.6.2020 mennessä ja alueiden kiinteistöillä tuli olla mahdollisuus liittyä verkostoihin päätöksessä annettuihin määräaikoihin mennessä. Lisäksi ELY-keskus velvoitti päätöksessään Turun kaupungin tiedottamaan alueen asukkaita keskitetyn vesihuollon toteuttamisesta edellä mainituille alueille. ELY-keskuksen päätöksessä asetettiin myös velvoitteiden noudattamiseksi kiinteät uhkasakot, jotka päätöksen mukaan määrättäisiin maksettavaksi, mikäli alueen kiinteistöillä ei ole mahdollisuutta liittyä vesihuoltoverkostoihin päätöksen mukaisiin määräaikoihin mennessä. Kaupunginhallitus päätti 1.10.2019 § 366 valittaa päätöksestä ja vaatia sen kumoamista kokonaisuudessaan.

Turun hallinto-oikeus on päätöksellään 19.1.2022 kumonnut Varsinais-Suomen ELY-keskuksen päätöksen osittain. Turun hallinto-oikeus on päätöksessään todennut, että ELY-keskuksen päätöstä ei ole syytä muuttaa niiltä osin kuin Turun kaupunki on velvoitettu järjestämään vesihuolto kysymyksessä olevilla alueilla saattamalla ne vesihuoltolaitosten toiminta-alueiden piiriin sekä tiedottamaan asiasta. Turun hallinto-oikeuden mukaan kyseiset Varsinais-Suomen ELY-keskuksen päätöksessä rajatut alueet ovat sellaisia vesihuoltolain 6.2 §:ssä tarkoitettuja alueita, joilla kaupungin tulee huolehtia, että ryhdytään toimenpiteisiin tarvetta vastaavan vesihuoltolaitoksen perustamiseksi, vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen laajentamiseksi tai muun tarpeellisen vesihuollon palvelun saatavuuden turvaamiseksi. ELY-keskus on myös voinut velvoittaa Turun kaupungin tiedottamaan keskitetyn vesihuollon toteuttamisesta alueilla. Turun hallinto-oikeus on pidentänyt Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen päätöksen voimaan jääville määräyksille asetettuja määräaikoja siten, että päävelvoitteen kohdissa 1–5 tarkoitetuista toiminta-alueista tulee päättää 31.12.2022 mennessä.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Valitusluvan myöntämisperusteista säädetään hallintoprosessilain 111 §:ssä. Valituslupaa esitetään haettavaksi ennakkoratkaisuperusteella, koska asiaan liittyen ei ole vielä korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuja, päätöksen virheellisyyden perusteella, koska kaikkiin kaupungin valitusperusteisiin ei ole otettu päätöksessä kantaa ja muun painavan syyn perusteella, koska ratkaisulla on suuri merkitys taloudellisesti ja muutenkin kaupungille.

Liite 1Valituslupahakemus ja valitus korkeimmalle hallinto-oikeudelle

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 19.1.2022

Oheismateriaali 2Varsinais-Suomen ELY-keskuksen päätös 9.9.2019

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että korkeimmalle hallinto-oikeudelle toimitetaan liitteen 1 mukainen valituslupahakemus ja valituskirjelmä liitteineen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

valiKorkein hallinto-oikeus
tiedKaupunkiympäristö


Liitteet:

Kh § 62
Liite 1:Valituslupahakemus ja valitus korkeimmalle hallinto-oikeudelle