Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus4907.02.20225

930-2022 (01 01 00)

Sosiaalityöntekijän viran perustaminen hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden perhe- ja sosiaalipalveluihin

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden perhe- ja sosiaalipalveluihin perustetaan 1.3.2022 lukien sosiaalityöntekijän virka.

Kh § 49

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 26.1.2022:

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa on esittänyt, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden perhe- ja sosiaalipalveluihin perustetaan 1.3.2022 lukien sosiaalityöntekijän virka.

Esityksen mukaan läntinen lapsiperhesosiaalityö on yksi kolmesta perhe- ja sosiaalipalveluiden organisaatiouudistuksen 1/2019 myötä perustetusta lapsiperhesosiaalityön yksiköstä. Yksikössä työskentelee kahdeksan vakituista sosiaalityöntekijää, yksi tilapäinen sosiaalityöntekijä, kuusi perheohjaaja, kaksi sosiaaliohjaajaa, toimistosihteeri ja johtava sosiaalityöntekijä.

Sosiaalityöntekijän viran työtehtäviin kuuluvat sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukaiset palvelutarpeen arvioinnit, asiakassuunnitelmat, lastensuojelulain mukaiset ennakolliset lastensuojeluilmoitukset, palvelujen suunnittelu, toteutus ja arviointi.

Esityksen mukaan läntisen lapsiperhesosiaalityön yksikössä työskentelee 8 vakituisen sosiaalityöntekijän lisäksi 1 tilapäinen sosiaalityöntekijä. Ennen tilapäisen sosiaalityöntekijän saamista yksikköön sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärä oli keskimäärin 75 asiakasta ja tällä hetkellä asiakasmäärä on noin 65 asiakasta sosiaalityöntekijää kohden. Asiakasmäärä yksikössä on suuri ja vaarana on, että lakisääteisiä palvelutarpeen arvioita ei välttämättä saada tehtyä määräajassa. Lisäksi suuri asiakasmäärä lisää ostopalveluiden käyttöä ja vaikuttaa siihen, miten nopeasti asiakkaat saavat sosiaalityön palveluita. Suuri asiakasmäärä myös kuormittaa sosiaalityöntekijöitä.   

Tilapäisen sosiaalityöntekijän vakinaistaminen sisältyy hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden vuoden 2022 henkilöstösuunnitelmassa sekä vuoden 2022 talousarvioon. Esityksellä ei ole vaikutusta hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden työvoiman määrään eikä henkilöstökuluihin tämänhetkiseen tilanteeseen verrattuna, koska tehtävää on hoidettu tilapäisellä henkilöllä. Viran perustamisen kustannusvaikutus on kuluvan vuoden aikana 45.914 € ja vuositasolla 55.097 €.

Konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole perusteita lausua perustettavaksi esitetyn viran toiminnallisesta tarpeesta toisin sosiaali- ja terveysjohtajan esityksen kanssa. Henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole muutoinkaan huomautettavaa tehtyyn esitykseen.

Liite 1Lomake viran perustamisesta

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedHyvinvointi
tiedKonsernihallinto, henkilöstöohjaus
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat


Liitteet:

Kh § 49
Liite 1:Lomake viran perustamisesta