Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus5007.02.20226

928-2022 (01 01 00)

Kahden sosiaalityöntekijän viran perustaminen hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden vammaispalveluihin

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden vammaispalveluihin perustetaan 1.3.2022 lukien kaksi sosiaalityöntekijän virkaa.

Kh § 50

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 27.1.2022:

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa on esittänyt, että hyvinvoinnin palvelu-kokonaisuuden vammaispalveluihin perustetaan 1.3.2022 lukien kaksi sosiaalityöntekijän virkaa.

Esityksen mukaan vammais- ja kehitysvammapalveluissa työskentelee aikuisten palveluissa kahdeksan sosiaalityöntekijää sekä yksi sosiaalityöntekijä lapsiperheiden palveluissa. Lisäksi vammaispalveluissa on viisi palveluohjaaja, joiden tehtäviin kuuluu pääsääntöisesti ikäihmisten ja kehitysvammahuollon palveluja sekä kolme palveluohjaajaa alle 18 –vuotiaiden omaishoidon tuessa. Asiakkaita on kaikissa palveluissa yhteensä noin 5 000. Kaikki sosiaalityöntekijät ja palveluohjaajat tekevät palvelutarpeen arviointeja, palvelusuunnitelmia ja viranhaltijapäätöksiä. Vammaispalvelujen sosiaalityössä ja palveluohjauksessa on ollut todettavissa jo useamman vuoden ajan asiakastyöstä johtuvaa psykososiaalisen kuormituksen kasvua. Työsuojelu on kiinnittänyt vammaispalvelujen sosiaalityön ja palveluohjauksen tilanteeseen vakavaa huomiota viimeksi marraskuussa 2021 tehdyssä tarkastuksessa.

Sosiaali- ja terveysjohtajan esityksessä on kuvattu tarkemmin kahden sosiaalityöntekijän viran tarvetta.

Sosiaali- ja terveysjohtaja on esittänyt perustettavien virkojen tehtäväkohtaiseksi palkaksi 3.321,82 €/kk (SOTE-sopimus, 02SOS04A, VL 2), joka vastaa muiden vammaispalvelujen sosiaalityöntekijöiden virkojen tehtäväkohtaista palkkaa. Tehtäväkuvaus on 19.1.2022 käsitelty TVA4 –ryhmässä, jossa virkojen tehtäväkohtainen palkka arvioitiin edellä todetun mukaisesti. Kustannusvaikutus on kuluvan vuoden aikana 45.218 €/virka ja vuositasolla 54.262 € eli kahden viran osalta 108.524 €/v.

Esityksen mukaan perustettavaksi esitetyt sosiaalityöntekijän virat sisältyvät hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden vuoden 2022 henkilöstösuunnitelmaan 1.10.2022 alkaen. Talousarviokäsittelyn yhteydessä virkojen perustamisajankohtaa jouduttiin siirtämään alkuperäisestä suunnitelmasta 1.1.2022 poiketen. Sosiaalityön ruuhkautuneesta ja kuormittuneesta työtilanteesta johtuen virat tulisi perustaa mahdollisimman nopeasti. Lisäksi syksyllä 2022 vammaispalveluissa on aloitettava uuteen, tämän hetken tiedon mukaan 1.1.2023 voimaan tulevaan vammaispalvelulakiin valmistautuminen. Tuleva uusi vammaispalvelulaki, joka sisältää säännökset vammaisille henkilöille järjestettävistä sosiaalihuollon erityispalveluista, osin myös täysin uusista palveluista, tulee yllä esitettyjen vakanssien lisäksi edellyttämään huomattavan määrän lisäresurssin tarvetta vammaispalveluiden sosiaalityöhön ja palveluohjaukseen Perustettavissa viroissa vakituisina aloittavat sosiaalityöntekijät tulisi saada perehdytettyä vammaispalveluiden työhön jo ennen lakimuutosta.

Konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole perusteita lausua perustettavaksi esitettyjen virkojen toiminnallisesta tarpeesta toisin sosiaali- ja terveysjohtajan esityksen kanssa. Henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole muutoinkaan huomautettavaa tehtyyn esitykseen.

Liite 1Lomake virkojen perustamisesta

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitukselle esitetään, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedHyvinvointi
tiedKonsernihallinto, henkilöstöohjaus
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat


Liitteet:

Kh § 50
Liite 1:Lomake virkojen perustamisesta