Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta6116.12.20213
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta420.01.20224
Kaupunginhallitus5507.02.202211

14850-2021 (12 03 03, 12 03 00)

Turun julkisen taiteen ohjelma

Tiivistelmä: -

Kulnuolk § 61

Turun julkisen taiteen ohjelma kokoaa yhteen kaupungin julkisen taiteen hankintaan, päätöksentekoon, prosesseihin ja tulevaisuuden linjauksiin liittyvät käytännöt ja painopisteet. Ohjelma on tuotettu kaupunkiorganisaation toimijoille, sidosryhmille ja kaupunkilaisille järjestettyjen kyselyiden, keskustelutilaisuuksien ja työpajojen tuloksena 2020–2021. Museopalvelut on vastannut ohjelmatyön koordinoinnista ja ohjausryhmänä on toiminut kaunistamisrahaston koordinointiryhmä.

Ohjelmassa kuvataan julkisen taiteen edistämisen merkitys kaupunkitiloja käyttävien ihmisten hyvinvoinnin, Turun ja sen kaupunginosien vetovoiman, kaupunkiympäristön laadun sekä kaupunkilaisten osallisuuden näkökulmista. Julkisen taiteen hankinnoissa tullaan perinteisten laatukriteerien lisäksi kiinnittämään entistä enemmän huomiota taidetuotannon ympäristövaikutuksiin.

Ohjelmassa ehdotetaan perustettavaksi julkisen taiteen ohjausryhmä, jonka tehtävänä olisi tehdä esityksiä julkisen taiteen osuudesta osaksi kaupungin suunnittelu- ja rakentamishankkeita sekä valvoa julkisen taiteen ohjelmassa esitettyjen linjausten toteutumista. Ohjausryhmän puolto tarvittaisiin jatkossa kaikille yli kuusi kuukautta esillä oleville ja merkittävästi kaupunkikuvaan vaikuttaville teoksille osana kaupungin normaalia lupaprosessia.

Ohjelmassa esitetään, että Linnanniemen kehityshanke toimii pilottikohteena julkisen taiteen kytkemisestä kiinteäksi ja näkyväksi osaksi kokonaisen alueen suunnittelua ja rakentamista. Samalla esitetään, että alueelle laaditaan oma taideohjelma, jossa määritellään taiteen ja tapahtumallisuuden painopisteet, rahoitusmuodot ja taiteen hankintaan liittyvät päätöksentekoprosessit.

Julkisen taiteen ohjelmassa kuvatut tulevaisuuden painopisteet ovat:

1.    Lähdön ja saapumisen paikat: Kaupungin lähdön ja saapumisen paikat otetaan yhdeksi tulevaisuuden julkisen taiteen hankintojen painopisteeksi. Näillä tarkoitetaan visuaalisia ”portteja”, joiden avulla tunnistetaan kaupunkialueen rajakohtia. Teosten aiheet voivat liittyä sijaintipaikkansa historiaan ja ympäristön ominaispiirteisiin tai niistä voidaan luoda teemallisesti yhtenäinen liikkeeseen ja liikkumiseen perustuva teoskokonaisuus.

2.    Taideulkoilureitit ja julkinen liikenne: Turun vetovoimaa ja viihtyisyyttä lisätään muodostamalla kaupunkiin tunnistettavia taidereittejä. Samalla vahvistetaan myös alueiden houkuttelevuutta. Taidetta sijoitetaan erityisesti keskustan kävelypainotteisina kehitettävien alueiden ja reittien yhteyteen sekä asuinalueita kokoavien raittien yhteyteen. Elävöittämällä kävely- ja pyöräilyreittejä sekä julkisen liikenteen käyttämiä väyliä tuetaan niiden aktiivista käyttöä ja edistetään kestävää kehitystä. Erilaisten valaisukohteiden ja valotaiteen avulla luodaan sekä pysyviä että tapahtumallisia väyliä eri puolille kaupunkia.

3.    Taiteen alueelliset painopisteet: Eri kaupunginosien julkisen taiteen painotukset tukevat alueiden omaleimaisuutta, ympäristön ja paikan toiminnallisuutta, lisäävät alueen kiinnostavuutta ja houkuttelevat liikkumaan. Keskustan ulkopuoliset kaupunginosat ovat yksi julkisen taiteen painopisteistä tulevaisuudessa.

Liite 1Julkisen taiteen ohjelma

Turun julkisen taiteen ohjelma esitetään olemaan voimassa toistaiseksi, ja päivitettäväksi säännöllisesti viiden vuoden välein sekä aina tarvittaessa.

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuuri- ja nuorisolautakunta päättää osaltaan hyväksyä ja esittää kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi liitteenä 1 olevan julkisen taiteen ohjelman.

PäätösAsia pantiin puheenjohtajan ehdotuksesta yksimielisesti pöydälle.

Asiaa etäyhteydellä kokouksessa esitteli Ville-Matti Rautjoki.

Kulnuolk § 4

Pöydältä 16.12.2021 § 61.

Pöydällepanon aikana on lisätty julkisen taiteen ohjelma -liite.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 55

Liite 1Julkisen taiteen ohjelma

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan julkisen taiteen ohjelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKulttuuri- ja nuorisolautakunta
tpvVapaa-aika


Liitteet:

Kulnuolk § 61
Liite 1:Julkisen taiteen ohjelma

Kulnuolk § 4
Liite 1:Julkisen taiteen ohjelma

Kh § 55
Liite 1:Julkisen taiteen ohjelma