Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus3331.01.20226

973-2022 (02 08 00, 10 03 02, 00 01 01)

Koulu- ja päiväkotikohteiden sekä niihin liittyvien liikuntatilojen väistötilahankinnat

Tiivistelmä:

Pormestariohjelman kirjaus "Korjaamme ja rakennamme koulu- ja päiväkotiverkon nopeutetussa aikataulussa" tarkoittaa sekä investointipaineita että väistötilojen hankintaa koulujen ja päiväkotien tarpeisiin tulevina vuosina. Tilapalvelut pyytää lupaa käynnistää väistötilahankintoja sekä lupaa mahdollistaa nopeampi reagointi tuleviin akuutteihin väistötilahankkeisiin.

Kh § 33

Vs. tilapalvelujohtaja Leevi Luoto, toimitilapäällikkö Kirsi Eronen, tilahallintapäällikkö Sami Männistö, kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden toimitilojen rakennuttamispäällikkö Anne Antola, kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen, palvelualuejohtaja Vesa Kulmala ja liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari 27.1.2022:

Tausta

Pormestariohjelman kirjaus Korjaamme ja rakennamme koulu- ja päiväkotiverkon nopeutetussa aikataulussa tarkoittaa sekä investointipaineita että väistötilojen hankintaa koulujen ja päiväkotien tarpeisiin tulevina vuosina. Kaupungin omistuksessa on useita, lähinnä 60- ja 70-lukujen koulu- ja päiväkotirakennuksia, jotka kaipaavat peruskorjaustoimenpiteitä. Lähtökohtaisesti kohteita ei voi tai ei ole tarkoituksenmukaista peruskorjata toiminnan ollessa käynnissä kohteessa. Osa kohteista tullaan korvaamaan myös uudisrakentamisella. Peruskorjaus, uudisrakentaminen sekä sisäilmaongelmien vuoksi suljettavaksi määrätyt kohteet tarkoittavat siis käytännössä useiden väistötilojen hankintaa palvelujen takaamiseksi. Pitemmän aikavälin suunniteltujen peruskorjauskohteiden osalta voidaan laatia jaksotussuunnitelma ns. pitkäaikaisten väistötilojen hyödyntämisestä, jolloin oletuksena on, että tilaelementtihankintoihin ei ole tarvetta ryhtyä. Tämä jaksotussuunnitelma on määrä tuoda päätöksentekoon alkuvuoden 2022 aikana. Kaikkia väistötilatarpeita ei kuitenkaan ole mahdollista ratkaista jaksotussuunnitelman puitteissa pitkäaikaisten väistökohteiden avulla, vaan nopeatahtisia väistötilahankintoja tullaan lisäksi tarvitsemaan.

Loppuvuodesta 2020 päätettiin usean kohteen väistötilojen vuokrauksesta tai leasing-mallilla toteuttavasta hankinnasta. Tilapalvelut on valmistellut vastaavan väistötilapaketin päätöksentekoon toteutettavaksi eteenpäin vuodesta 2022. Aiemmista väistötilojen hankinnoista ja kohteiden hankinnasta on keskusteltu tilapalvelujen, kaupunkiympäristön rakennuttamisen, ympäristöterveyden sekä käyttäjien kanssa ja hankintaprosessia on syytä kehittää.

Akuutit tilatarpeet voivat syntyä esimerkiksi sisäilmatutkimusten tulosten perusteella. Tällaisessa tilanteessa uusien tilojen hankinta nopealla aikataululla on erittäin haasteellista. Kohteen käyttöä turvaavien toimenpiteiden jälkeen kohteen käyttöä voidaan jatkaa kohteesta riippuen 6-12 kuukautta. Ympäristöterveyden suositus kuitenkin on, että tiloista poistutaan mahdollisimman pian. Erityisesti noin kuuden kuukauden aikaraja on äärimmäisen haastava. Koulu- ja päiväkotitilojen suhteen sijainnilla on suuri merkitys, joka lisää väistötilojen hankinnan vaikeutta. Haasteita on aiheutunut myös liian tiukasta mitoituksesta, jolloin valmistuvat tilat eivät mahdollista lisääntyviä oppilasmääriä tai päivähoitopaikkoja. Tämän lisäksi liian kireäksi tehdyt rakennuttamisen aikataulut ovat aiheuttaneet ylimääräistä vaivaa, sillä osassa kohteita muuttopäivää on pitänyt siirtää. Ratkaisuiksi havaittuihin ongelmiin ehdotetaan hieman väljempää mitoitusta, jolloin lisääntyneisiin tarpeisiin sekä yllättäviin tarpeisiin voidaan reagoida. Toisena ratkaisuna ehdotetaan, että aiemmasta poiketen kohteiden valmistumiselle ei jatkossa aseteta päivämäärätavoitteita vaan aikataulutavoitteita, jotka lasketaan päätöksenteon, kilpailutuksen ja urakka-ajan kestosta.

Kokonaisuudessaan väistötilojen hankinnan prosessin laatua parantaisi eniten päätöksentekoprosessin muokkaaminen ja selkeiden periaatelinjausten tekeminen kilpailutuksen tueksi.

Keskimäärin viime vuonna tilaelementtikilpailutuksen kesto päätöksenteosta kohteen valmistumiseen on kestänyt minimissään 9 kuukautta. Mukaan ei ole laskettu päätöksenteon valmistelua, joka voi viedä väistökohteiden osalta useamman kuukauden, mikäli sopivaa toimitilaa tai tonttia ei löydetä helposti. Esitetystä 9 kuukauden jaksosta kilpailutus vie noin 2 kuukautta ja kohteen suunnittelu ja rakentaminen luvituksineen vähintään 5 kuukautta. Rakentaminen voi kestää myös kauemmin, riippuen kohteen laajuudesta. Tilaelementtikilpailutuksen kestosta merkittävän osan, noin 2 kuukautta, vie päätöksenteko kaupungin eri hallintoelimissä.

Prosessia on mahdollista nopeuttaa muuttamalla päätöksentekoprosessia. Ajatuksena on, että jatkossa akuutin väistötilahankinnan prosessi käynnistetään tilapalvelujohtajan päätöspöytäkirjalla. Tarpeista keskustellaan aina ensin palvelukokonaisuuden johtajan ja ko. palvelukokonaisuuden lautakunnan puheenjohtajan kanssa, esimerkiksi kasvatus- ja opetusjohtajan sekä apulaispormestarin kanssa. Akuutti väistötilahanke on hanke, jossa kaupungin toiminnan kannalta välttämättömälle toiminnalle tulee järjestää keskeytyksettä uudet toimitilat. Merkittävät muutokset palvelussa, esimerkiksi laajuuteen vaikuttavat asiat, tuodaan kuitenkin normaalin prosessin mukaisesti päätöksentekoon. Tarjousten pohjalta tehtävät lopulliset päätösesitykset hankinnoista tuodaan päätöksentekoon tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeiden päätösvaltarajojen mukaisesti. Uudet tilaelementtien vuokrakustannukset tuodaan tiedoksi ko. lautakunnalle ja kustannukset otetaan huomioon osavuosikatsauksissa ja talousarvioesityksessä. Tiedoksianto ei pidennä päätöksentekoprosessia, koska tiedoksianto voidaan tehdä päätöksenteon jälkeen. Näin väistötilojen hankintaa on mahdollista nopeuttaa noin 1-1,5 kuukauden verran. Tämä on kriittinen aika, joka voidaan käyttää itse rakentamiseen, jolloin tilat ovat nopeammin käytettävissä.

Hallitut ja suunnittelut väistötilojen hankinnat, jotka liittyvät selkeästi hankesuunnitteluun ja peruskorjaus- tai uudisrakennushankkeeseen, tuodaan päätöksentekoon lähtökohtaisesti jo hankesuunnitelman hyväksymisen yhteydessä, jolloin väistötilojen hankinnalle on varattu riittävästi aikaa.

 

Kuva 1 Väistötilaelementin hankinnan vaiheet

Tilaelementtien kilpailutuksen lähtökohdat ja hankinnan kriteerit

Kaupunki järjesti 9.11.-20.11.2020 markkinavuoropuhelun tarjonnan ja kustannustasojen selvittämiseksi koskien aiempaa isoa väistötilojen hankintaprosessia. Vuoropuhelun osallistui 11 tahoa, joista 6 halusi keskustella kaupungin kanssa tarkemmin hankinnasta.

Keskusteltavia asioita olivat mm. tarjoajien toimituskyky, vuokratasot, tilojen hankintahinta ostotapauksessa, erilaiset asennus- ja siirtokustannukset.

Markkinavuoropuhelun perusteella tilaelementtien hinta perustuksineen asennettuna on noin 2.000-4.000 €/m2 tilasta riippuen (perusluokkatila, keittiö), keskimääräisen tason ollessa arviolta noin 2300 – 2500 €/m2 suuruusluokassa. Vuokrataso perustuksineen ja asennettuna on noin 20-30 €/m2/kk, keskimäärin noin 25 €/m2/kk. Laskenta-aikana tällöin 5 vuoden sopimus, jonka aikana perustukset ja asennus kuoletetaan. Tämän jälkeen vuokrataso on alhaisempi. Joissain tapauksissa vuokrakohde on mahdollisuus lunastaa esimerkiksi 5 vuoden vuokrakauden jälkeen suuruusluokaltaan noin 1.000 – 1.200 €/m2 hintaan. Siirtokustannukset perustuksineen ovat suuruusluokaltaan noin 300-700 €/m2 pohjaolosuhteista ja perustamistavasta riippuen.

Vuonna 2021 toteutui tilaelementteinä yhteensä viiden eri kohteen väistötilojen hankinta. Niiden toteutuneet hinnat olivat:

Nummen koulu, Paavinkadun yksikön korvaava tilavuokrakohde

vuokra per m2: 28,43 €

vuokra per vuosi: 1.270.800,00 € (alv 0 %)

Nummen koulu, Katariinan yksikön korvaava tilavuokrakohde

vuokra per m2: 33,64 €

vuokra per vuosi: 330.600,00 € (alv 0 %)

Kupittaan koulun korvaava tilaleasing-kohde

hinta per m2: 2.269 €

kokonaishinta: 5.399.000,00 €, alv 0 %

Pernontien päiväkodin korvaava tilaleasing-kohde

hinta per m2: 3.131 €

kokonaishinta: 3.140.429,00 €, alv 0 %

Luolavuoren koulun korvaava tila (Ruiskatu)leasing-kohde

hinta per m2: 2331 €

kokonaishinta: 4.399.000 € alv 0 %

kuva 2 Toteutuneet kustannukset 2021

Toteutuneiden hintojen avulla voidaan päätellä tilaelementtien vuokrahinnan perustuksineen olleen viime vuoden kilpailutuksessa suurin piirtein markkinavuoropuhelun haarukassa, ottaen kuitenkin huomioon, että pienten kohteiden hinnat voivat olla korkeampia verrattuna neliöiltään laajempiin kohteisiin. Leasing-hinnat asettuivat markkinavuoropuhelun mukaiseen haarukkaan. Vuonna 2021 kustannusten nousu oli rajua ja indeksi nousi huomattavasti, lähteestä riippuen 8-10 %, joten tulevissa kilpailutuksissa kustannukset saattavat olla yllä esitettyjä korkeammat.

Hallintamallivaihtoehdot

Vuokra: Vaihtoehdossa kohteesta maksetaan vuokraa sopimusaika, jonka aikana asennus- ja perustuskustannukset kuoletetaan. Jatkosopimuskaudella vuokran määrä on alhaisempi. Tarjoajista useimmat tarjoavat vuokravaihtoehtoa.

Kustannusvaikutus: Noin 20-30 €/m2/kk ja jatkovuosilla noin 10 - 15 €/m2/kk.

Omistus: Vaihtoehdossa kaupunki ostaa kohteen itselleen. Malliin voidaan sisällyttää omistajalle esim. 5 vuoden vastuu kohteen kunnosta. Markkinavuoropuhelun perusteella omistusvaihtoehtoon on tarjoajia, mutta määrä on melko vähäinen.

Kustannusvaikutus käyttötalouteen muodostuu 5 % hankintahinnasta laskettavasta vuotuisesta poistosta (poistoaika 20 vuotta) ja on noin 11 €/m2/kk. Lisäksi ylläpidosta ja korjauksista sekä vakuuttamisesta aiheutuu kaupungille kuluja. Kaupungilla ei ole omaa osaamista elementtirakennusten siirtelyyn ja asennukseen, eikä tiloja niiden säilyttämiseen, mikäli tilojen käyttöön tulee sellaisia katkoksia, että niitä tulee osina varastoida.

Leasing: Vaihtoehdossa kaupunki vuokraa kohteen itselleen leasing-kaudeksi maksaen leasing-vuokraa. Kaupungilla on mallissa velvollisuus lunastaa kohde sopimuskauden lopuksi, tai osoittaa sille ostaja, jäljellä olevalla pääoma-arvolla (vrt. maksamaton osa lainaa) tai jatkaa leasing-sopimusta. Malliin voidaan sisällyttää toimittajalle esim. 5 vuoden mittainen vastuu kohteen kunnosta ja takaisinostovelvoite. Markkinavuoropuhelun perusteella leasing-vaihtoehtoon on tarjoajia, mutta määrä on melko vähäinen.

Kustannusvaikutus: Leasing-mallissa kustannus muodostuu leasing-maksusta (sis. rahoituskustannukset) sekä pitkälti samoista ylläpito- ja korjausvastuista kuten omistusvaihtoehdossa on kuvattu. Leasing-maksu on käytännössä lainanlyhennyserä ja vastaa pitkälti omistusmallin kirjanpidon poistoa, riippuen kuitenkin siitä mille tasolle jäännös-/lunastusarvo halutaan sopimuskaudella laskea. Leasing-maksu on 5 vuoden sopimuksessa 5 - 12 %/vuosi (10 - 25 €/m2/kk) plus leasing-rahoituksen korko.

Toimittajalle mahdollisesti asetettavassa takaisinostovelvoitteessa takaisinostohinta on 5 vuoden kohdalla 40 % alkuperäisestä hankintahinnasta (ja 10 vuoden kohdalla 20 %). Jos kaupunki lyhentää leasing-lainaa esimerkiksi 5 % vuodessa, on lainaa jäljellä 5 vuoden kuluttua 75 %. Jos lunastusvelvoitetta halutaan tässä kohtaa käyttää, jää silloisen lainamäärän ja takaisinostohinnan erotus (75 % - 40 %) kaupungin tappioksi. Mikäli leasing-lainan lyhennys asetetaan sellaiseksi (12 % vuosi), että jäljellä oleva lainamäärä on 5 vuoden kohdalla sama kuin takaisinostohinta, ei tappiota takaisinostovelvoitetta käytettäessä synny. Mikäli leasing-sopimusta jatketaan, voi jatkosopimuskaudella leasing-maksua laskea, lainanlyhennystarpeen ollessa pienempi.

Yleisesti voidaan sanoa, että Turun kaupungille lainaraha on tällä hetkellä edullista (bullet 8 vuotta ~0 %), mikä tekee omistus- ja leasing-vaihtoehdoista edullisia. Kaupungilla on Kuntarahoituksen kanssa sopimus leasing-rahoittamisesta ja sen puitteissa toteutettavassa leasingissä korko on noin 0,1 - 0,4 %.

Periaate vuokra- ja leasinghankkeiden valinnalle tulevaisuudessa tehtäisiin edelleen kaupunginhallituksen 30.11.2020 § 521 mukaisesti:

Kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunto

Tilapalvelut pyysi kasvatus- ja opetuslautakunnalta lausuntoa tällä hetkellä tiedossa olevista väistötilatarpeista sekä yleisistä periaatelinjauksista koskien tulevia väistötilahankintoja. Vuonna 2022 väistötilat tulisi hankittavaksi ainakin Luolavuoren koulun Inkilän yksikölle, Uittamon päiväkodin erityislasten ryhmälle ja Keltasirkunpolun päiväkodille. Samalla tulisi varautua itäisen Turun osalta myös muihin mahdollisiin päiväkotien väistötarpeisiin ottamalla Keltasirkunpolun päiväkodin hankintakauden pituudessa huomioon tulevat tarpeet. Myös koulujen liikuntatilojen määrän pieneminen on koettu ongelmalliseksi ja tähän ehdotetaan pilotiksi yhden siirrettävän urheiluhallin hankintaa Lausteen koulun tontille. Lisääntyneistä oppilasmääristä johtuvia tarpeita on Hepokullan ja Pansion kouluilla.

Tilapalvelut pyysi kasvatus- ja opetuslautakunnalta lausuntoa seuraavista asioista:

Kasvatus- ja opetuslautakunta totesi päätöksessään 26.1.2022 että se hyväksyy valmisteluun väistötilahankkeiden ja muiden vastaavien hankkeiden nopeutetun prosessin siltä osin, kun hankeen tarve on selkeä. Tarvittavien väistötilojen osalta lautakunta puolsi päätöksessään seuraavien tilojen hankintaa: Pansion koulun lisätilat, Hepokullan koulun lisätilat sekä Lausteen koulun tontille sijoitettava väistöliikuntahalli.

Nyt tiedossa olevat väistötilojen hankinnat

Alla esitettyjen tilaohjelmien lisäksi hankittavien väistötilojen neliöihin lisätään muut tilat, kuten tekniset tilat ja käytävät.

Hepokullan koulun lisätilan tarve

Hepokullan koulun tilanahtaus on jatkunut jo muutamia vuosia. Kohteessa on voitu toimia erilaisin järjestelyin ja oppilaita on mm. siirretty Hepokullan koulusta Rieskalähteen kouluun. Kohteessa on opetuksen lisäksi tilanahtautta esikoulu- ja iltapäivätoiminnoissa. Esiopetusta ei ole voitu järjestää syksystä 2021 alkaen kohteessa tilanahtauden vuoksi. Tilatarve ei ole tulevaisuudessa vähentymässä. Edelleen kasvavat oppilas- ja esiopetuksen vaatimat paikkamäärät tarkoittavat lisätilojen hankintaa. Hepokullan koululla on tarvetta neljälle OT3-luokalle aputiloineen. Esiopetukseen tarvitaan tilat kahdelle ryhmälle (14+14). Esiopetuksen tilojen tulee vasta päiväkodin mitoitusta. Näiden lisäksi tarvitaan kotipesät iltapäiväkerhon toiminnalle kolmen OT3-luokan verran. Yhteensä arvioitu tilatarve on noin 600m2. Lisätilat mahtuvat koulun omalle tontille, jossa on rakennusoikeutta jäljellä runsaasti. Tilaelementin sijoitus tontille saattaa vaatia vanhan traktoritallin purkua. Kohteen tarve on pitkäaikainen, joten tilaelementtejä ehdotetaan hankittavaksi leasing-mallilla. Kohteen arvioitu kokonaiskustannus on 1 800 000-2 500 000 euroa. Tilat on käyttöönotettavissa tarjouksen hyväksymisestä arviolta noin 5 kuukauden kuluttua.

Pansion koulun lisätilan tarve

Pansion koulun tilanahtaus on jatkunut jo muutamia vuosia. Kohteessa on voitu erilaisin järjestelyin toimia, mutta tilat ovat käyneet liian pieniksi. Alueelle on suunnitteilla Pansion monitoimitalo, joka tulee helpottamaan tilanahtautta tulevina vuosina, mutta akuuttiin tilatarpeeseen se ei tuo helpotusta. Pansion koulussa on tarvetta kolmelle kappaleelle OT3-luokkia aputiloineen, yhteensä noin 220m2. Väistötilat mahtuvat koulun tontille. Tontilla on rakennusoikeutta jäljellä runsaasti. Tilaelementtien arvioitu tarve on kunnes Pansion monitoimitalo valmistuu, arviolta vuonna 2026, joten hankinta toteutetaan vuokramallilla. Arviohinta ulosmaksettavasta vuokrasta tilaohjelmien ja aiempien väistökoulujen perusteella on noin 100 000- 125 000 euroa vuodessa. Tilat on käyttöönotettavissa tarjouksen hyväksymisestä arviolta noin 5 kuukauden kuluttua.

Lausteen koulun tontille sijoitettava väliaikainen liikuntahalli

Tilapalvelut on keskustellut sekä liikuntapalvelujen että kasvatuksen- ja opetuksen palvelukokonaisuuden kanssa väliaikaisen liikuntahallin hankkimisesta koululiikunnan tarpeisiin. Tarvetta ja ensimmäistä kohdetta väistöliikuntahallille on pohdittu yhteisesti ja ehdotuksena on, että ensimmäinen väistöliikuntahalli toteutetaan Lausteen koulun tontille. Perusteluna on koulun tämänhetkiset olemattomat sisäliikuntamahdollisuudet, joita ei pystytä alueella muulla tavoin järjestämään. Tilalle on liikuntapalvelujen mukaan myös iltakäyttöä. Ilta- ja viikonloppukäytöstä on poistunut paljon liikuntatiloja koulujen sulkemisen myötä, joten tilatarve on akuutti ja liikuntapalvelut voivat vuoronvarauksen kautta ohjata tiloja myös iltakäyttöön. Väistötilaliikuntahalli on sisätiloiltaan normaalia sisäliikuntatilaa vastaava, tilan pohja on esim. palloilulajeihin soveltuva kova pohja.

Lausteen koulun oppilaat tulevat muuttamaan Karhunaukion yhtenäiskouluun kaavoitusprosessin ja uudisrakentamisen jälkeen, aikaisintaan vuonna 2026. Nyt esitettävä liikuntahalli olisi noin 600m2 ja sen arvioitu hankintakustannus perustuksineen on noin 750 000 -1 000 000 euroa. Mikäli kohde toteutetaan vuokrakohteena, sen arvioitu vuokrakustannus vuodessa olisi noin 105 000-120 000 euroa. Tiedot perustuvat Vantaan Sanomalaan toteutetun vastaavan tilan kustannustietoihin. Kohde ehdotetaan toteutettavaksi vuokrakohteena.  Liikuntahalli on käyttöönotettavissa tarjouksen hyväksymisestä arviolta noin 5 kuukauden kuluttua.

Yhteenveto

Edellä esitetyn perusteella muiden kuin pitkän aikavälin suunniteltujen peruskorjaus- ja uudishankkeiden väistö- ja lisätilatarpeiden osalta tarvitaan dynaamisempi malli tilojen hankintaan. Jotta tilapalvelut voisi vastata pormestariohjelman tavoitteeseen korjata ja rakentaa koulu- ja päiväkotiverkkoa nopeutetussa aikataulussa, tarvitaan myös nopeampi aikataulu päätöksentekoprosessiin. Voimassa olevien ohjeistuksien mukaan lautakunnan ja kaupunginhallituksen on hyväksyttävä tarve ja tilahankinnan kilpailutuksen käynnistäminen ja edelleen varsinaisen kilpailun jälkeen asia saatetaan uudestaan päätöksentekoon hankintapäätöksen tekemiseksi.

Tässä esityksessä ”Koulu- ja päiväkotikohteiden sekä niihin liittyvien liikuntatilojen väistötilahankinnat” on mukana tämän hetken tiedossa olevat ja kasvatus- ja opetuslautakunnan puoltamat akuutit väistö- ja lisätilatarpeet, joiden hankintoihin liittyville kilpailutusten käynnistämiselle haetaan hyväksyntää. Nyt käsittelyssä oleva lista käynnistettävistä väistötilahankinnoista ei kuitenkaan poissulje sitä mahdollisuutta, että uusia tarpeita esiintyy tulevaisuudessa ja mahdollisesti vielä kuluvan vuodenkin aikana. Tulevaisuuden osalta esitetään näin ollen samalla tehtäväksi periaatepäätös, jonka myötä väistötilatarpeiden kilpailutus voidaan käynnistää tilapalvelujohtajan päätöksellä ja vain kilpailutuksen lopputulos saattaa tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeiden mukaisten päätösvaltarajojen mukaiseen käsittelyyn.                   

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää

Samalla kaupunginhallitus päättää oikeuttaa tilapalvelujohtajan hyväksymään ja allekirjoittamaan tarjouspyyntöasiakirjat.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKasvatus ja opetus
tiedKaupunkiympäristö
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedVapaa-aika
tpvXXXXX