Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus3231.01.20225

1128-2022 (00 01 00)

Hankeyhtiön perustaminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöön panemiseksi hankeyhtiön perustamista Raitotie hankkeen toteutussuunnitelman valmistelua varten.

Kh § 32

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, kaupunginlakimies Pauliina Ahlas ja rahoituspäällikkö Kim Moisiolinna 26.1.2022:

Aiemmat päätökset

Kaupunginvaltuusto päätti 20.4.2020 § 51 raitiotien ensimmäisen vaiheen yleissuunnitelman tarkennuksen hyväksymisestä ja oikeutti kaupunginhallituksen päättämään yleissuunnitelman jälkeen toteutussuunnittelun käynnistämisestä välillä Kauppatori-Matkakeskus-Linnakaupunki-satama. Lopullisen investointipäätöksen tekee kaupunginvaltuusto.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päätti, että kaupunginhallitus oikeutetaan perustamaan hankkeen toteuttamista varten hankeyhtiö ja kohdentamaan sille tarvittavat resurssit, ja että hankeyhtiö valtuutetaan päättämään hankintamenettelystä ja suunnitelmien laatimisesta.

Kaupunginhallitus päätti 11.1.2021 § 5 raitiotien jatkovalmisteluja koskevista linjauksista, että kaupunki vastaa Satama-Varissuo raitiotien yleissuunnitelman valmistelusta, jossa tutkitaan raitiotiereittien osalta kolmea eri vaihtoehtoa. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että yleissuunnitelmassa vertailtavia vaihtoehtoja ovat raitiotie ja runkobussijärjestelmä.

Kaupunginhallituksen päätöksen 11.1.2021 esittelytekstissä on todettu, että perustettava hankeyhtiö laatii toteutussuunnitelman välille Varissuo-Tiedepuisto-Kauppatori ja päättää hankintamenettelystä. Kaupunki hyväksyy katusuunnitelmat ja katujen rakennussuunnitelmat.

Hankeyhtiön perustaminen ja pääomitus

Hankkeessa ollaan siirtymässä yleissuunnitelmatasosta hankkeen tekniseen suunnitteluun, joka on edellä mainitusti kohdennettu kaupunginvaltuuston kirjauksilla hankeyhtiön toteutusvastuulle. Valtuusto on lisäksi varannut tarkoitusta varten määrärahan kaupungin investointiohjelmaan. Kaupunginvaltuuston hyväksymän MAL-sopimuksen 2020–2031 mukaan Turun kaupunki käynnistää raitiotien suunnittelun ja valtio osoittaa 30 %:n ja enintään 4,5 miljoonan euron avustuksen raitiotien yleis- ja toteutussuunnitteluun.

Teknisen valmistelun käynnistämiseksi ja kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpanemiseksi kaupunginhallituksen tulisi perustaa hankeyhtiö, joka käynnistäisi toimintansa kevään 2022 aikana raitiotien teknisen toteutussuunnittelun käynnistämiseksi. Hallintosäännön 4 §:n mukaan kaupunginhallitus vastaa kaupunginvaltuuston päätösten valmistelusta, täytäntöönpanosta ja laillisuuden valvonnasta.

Turun Raitiotie Oy perustetaan operatiivisena osakeyhtiönä konsernihallinnon taseeseen ja sen perustamisasiakirjat ovat liitteinä 1 (perustamissopimus) ja 2 (yhtiöjärjestys). Yhtiö perustetaan tässä vaiheessa ainoastaan toteutussuunnitelman laadintaa varten. Mikäli kaupunginvaltuusto päättäisi jatkaa toteutussuunnitelman valmistuttua hankkeen investointivaiheeseen, yhtiön tässä vaiheessa hyväksyttävää yhtiöjärjestystä tulee laajentaa vastaamaan raitiontien toteuttamisen ja mahdollisen operoinnin vaatimuksia.

Hankkeen suunnitteluvaihe tulisi rahoittaa oman pääoman ehtoisella rahoituksella yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon talousarvion mukaisesti. Pääoma ei suunnitteluvaiheessa tuota taloudellisesti siten, että lainapääomalle voitaisiin asettaa vieraan pääoman tuottovaatimusta. Lisäksi yhtiöllä ei ole toimittaa vielä suunnitteluvaiheessa kaupungille kuntalain 129 §:n edellyttämiä riittäviä ja turvaavia vastavakuuksia, jotka ovat kaupungin vieraan pääoman ehtoisen rahoituksen edellytyksiä.

Hankeyhtiön hallitus tulee yhtiön perustamisen jälkeen kutsumaan suunnittelun edistämiseksi yhtiölle talousarviossa osoitettua investointimäärärahaa vaiheittain muodostuvia todellisia aktivoitavia kustannuksia vastaavasti. Yhtiön pääomitus tapahtuisi vuosittain kokonaan sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon siten, että yhtiöllä ei olisi osakepääomaa.

Liite 1Turun Raitiotie Oy perustamissopimus

Liite 2Turun Raitiotie Oy yhtiöjärjestys

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus hyväksyy liitteiden 1 ja 2 mukaisesti operatiiviseksi yhtiöksi perustettavan Turun Raitiotie Oy:n perustamissopimuksen ja yhtiöjärjestyksen.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että

Kaupunginhallitus oikeuttaa kansliapäällikön tekemään vähäisiä muutoksia yhtiön perustamisasiakirjoihin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 10-3, 1 tyhjä.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Elo, Koivusalo, Jormalainen, Muukkonen, Achrén, Weber, Rantanen, Aaltonen, Ruohonen ja Arve.

Rosenlöfin Anttilan kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Niinivirta:

”Kaupunginhallitus päättää hallintosäännön 34 §:n mukaisesti saattaa asian sen merkittävyys huomioiden kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteiden 1 ja 2 mukaisesti operatiiviseksi yhtiöksi perustettavan Turun Raitiotie Oy:n perustamissopimuksen ja yhtiöjärjestyksen.

Lisäksi kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että

Valkonen äänesti tyhjää.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedKonsernihallinto, omistajaohjaus
tiedKonsernihallinto, talousohjaus
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 32
Liite 1:Turun Raitiotie Oy perustamissopimus
Liite 2:Turun Raitiotie Oy yhtiöjärjestys