Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus59620.12.202121

15084-2021 (00 01 00)

Kiinteistö Oy Rettigin tupakkatehdas -nimisen yhtiön perustaminen

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto päätti 18.10.2021 § 241 nk. Rettigin kiinteistön ostamisesta perustettavan yhtiön lukuun. Sittemmin kaupunginhallitus päätti 7.12.2021 § 570 Rettigin kiinteistön operointimallista ja Taiteen talo -konseptin jatkovalmistelusta. Kokonaisuuden viimeisenä päätösasiana kaupunginhallituksen tulee päättää kiinteistöä hallinnoivan yhtiön perustamisesta.

Kh § 596

Vs. tilapalvelujohtaja Leevi Luoto, johtava kaupunginlakimies Laura Klami ja rahoituspäällikkö Kim Moisiolinna 10.12.2021:

Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 18.10.2021, että Rettigin tupakkatehtaan kiinteistö (853-2-2-6) rakennuksineen ja laitteineen ostetaan 12.000.000 euron kauppahinnalla perustettavan yhtiön lukuun. Valtuusto hyväksyi tuolloin kauppakirjan ja päätti, että yhtiön perustamisasiakirjat, hankinnan rahoittamisratkaisu ja yhtiön organisoitumismalli tuodaan myöhemmin kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Sittemmin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 7.12.2021 Rettigin kiinteistön operointimallista ja Taiteen talo -konseptin jatkovalmistelusta. Konseptin sisällölliseen kehittämiseen päätettiin perustaa Turun Taiteen talo Oy, Konstens hus i Åbo Ab, jonka tehtävänä on edistää ja tukea Turun kaupungissa tapahtuvaa kulttuuritoimintaa, taiteen ja kulttuurin ammattilaisten työllisyyttä ja elinkeinoa sekä kehittää ja organisoida Taiteen talo –konseptia Turussa. Tämän yhtiön lisäksi tulee perustettavaksi kiinteistö Oy Rettigin tupakkatehdas, jonka vastuulla on Rettigin kiinteistön omistaminen, PTS-suunnittelu ja tulevien investointitarpeiden määrittely. Yhtiön tulee olla keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö, eli yhtiön omistamat rakennukset tulevat kaupungin osakashallintaan ja kaupunki vastaa tilojen vuokraamisesta Turun Taiteen talo Oy:lle ja muille toimijoille.

Asian jatkovalmisteluna on laadittu liitteenä olevat perustamissopimusluonnos sekä yhtiöjärjestysluonnos.

Kiinteistö Oy Rettigin tupakkatehdas perustetaan konsernihallinnon taseeseen. Yhtiö perustetaan ilman osakepääomaa.

Yhtiö perustetaan keskinäiseksi kiinteistöosakeyhtiöksi, mutta sen huoneistoselitelmä täsmentyy vasta, kun ostettavista rakennuksista on laadittu ajantasaiset piirustukset ja tilojen pinta-alat on laskettu.

Yhtiön hallituksessa tarvitaan monipuolista osaamista ja siksi yhtiön hallitukseen on aiheellista nimetä vs. tilapalvelujohtaja Leevi Luoto (puheenjohtajaksi), kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen sekä ylläpitopäällikkö Soile Viiri. 

Tilapalvelut asettaa yhtiön toimitusjohtajaksi kiinteistötalousasiantuntija Saara Rantalaihon. Hän hoitaa yhtiön hallinnollisia tehtäviä oman toimensa ohella eikä nosta yhtiöltä palkkaa tai palkkioita. Vastaava menettely on käytössä Yli-Maarian, Syvälahden ja kaupunginteatterin kiinteistöosakeyhtiöissä. Yhtiö kilpailuttaa tarvittavat tilitoimistopalvelut.

Yhtiön perustamisen jälkeen kaupunki myöntää erillisellä viranhaltijapäätöksellä yhtiölle lainan kohteen kauppahinnan ja tästä aiheutuvan varainsiirtoveron maksamista varten. Laina tulee olemaan tasalyhenteinen laina 20 vuoden laina-ajalla. Yhtiö kattaa vuosittaiset lainan lyhennys- ja korkokulut rahoitusvastikkeella, jota se kerää yhtiön omistajalta eli kaupungilta.

Yhtiöjärjestykseen on kirjattu osakkaalle poikkeuksellisen laaja ylläpitovastuu. Näin siitä syystä, että yhtiön ei tarvitse ostaa esimerkiksi kiinteistönhoitoa, vaan nämä palvelut tuotetaan kohteelle Turun kaupungin tilapalveluiden suurivolyymisten hankintasopimusten kautta kustannustehokkaasti.

Liite 1Perustamissopimusluonnos

Liite 2Yhtiöjärjestysluonnos

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että liitteinä 1 ja 2 olevat Kiinteistö Oy Rettigin tupakkatehdas -nimisen yhtiön perustamissopimus ja yhtiöjärjestys hyväksytään ja että asiassa voidaan edetä esittelytekstissä mainituin tavoin.

Lisäksi kaupunginhallitus oikeuttaa kansliapäällikön täydentämään yhtiöjärjestystä huoneistoselitelmällä ja tekemään vähäisiä muutoksia yhtiön perustamisasiakirjoihin.

PäätösKaupunginhallitus päätti, että

Lisäksi kaupunginhallitus oikeutti kansliapäällikön täydentämään yhtiöjärjestystä huoneistoselitelmällä ja tekemään vähäisiä muutoksia yhtiön perustamisasiakirjoihin

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedKonsernihallinto, rahoituspalvelut
tiedKonsernihallinto, tilapalvelut
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 596
Liite 1:Perustamissopimusluonnos
Liite 2:Yhtiöjärjestysluonnos