Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus58820.12.202113

5014-2021 (02 08 00)

Kupittaan jalkapallostadionin kentän hankesuunnitelma (Kupittaa)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu on valmistellut Kupittaan jalkapallostadionin kentän hankesuunnitelman. Hankesuunnitelmassa esitetään Kupittaan jalkapallostadionin kentän nykyisen luonnonnurmialustan vaihtaminen tekonurmialustaan sekä kenttärakenteessa olevan yleisinfran peruskorjauksen. Kaupunginhallitukselle esitetään hyväksyttäväksi Kupittaan jalkapallostadionin kentän hankesuunnitelmassa esitetyn suositellun vaihtoehdon hyväksymistä. Hankkeen kustannus on 1,8 miljoonaa euroa sisältäen Kupittaan monitoimihallin lauhdelämmön hyväksikäytön jalkapallokentän lämmityksessä.

Kh § 588

Kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, infran suunnittelupäällikkö Kari Linnakoski 14.12.2021:

Kupittaan jalkapallostadionin kentän hankesuunnitelma on laadittu soveltuvin osin Infrahankkeiden tarve-selvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisesti. Hankesuunnitelmassa on esitetty rakennuspaikan erityispiirteet, infran tavoitteet ja rakennuspaikalle soveltuva ratkaisu.

Kentän nurmipinta on käyttöikänsä päässä ja se tulisi uusia siirtonurmipinnalla vuonna 2022. Nykyisen luonnonnurmikentän käyttötuntimäärä on noin 100 tuntia vuodessa ja sitä voidaan käyttää maksimissaan noin neljänkymmenen pelipäivän tai tapahtumapäivän ajan vuosittain. Veikkausliigan ensimmäiset pelit pelataan aina huhtikuun alussa ja viimeiset pelit loka-marraskuun vaihteessa. Käytännössä kauden ensimmäiset pelit pelataan aina vieraspeleinä, koska kenttä ei ehdi pelikuntoon 1. kierroksen peleihin. Ensimmäisen kotipelin pelaamiseen liittyy joka vuosi epävarmuutta, jolloin huonoimmillaan peli joudutaan pelaamaan varakentällä, joka tarkoittaa kotipelin pelaamista jollakin muulla paikkakunnalla. Jalkapallokenttä pyritään pitämään hyvässä kunnossa kaikkiin tapahtumiin, ja se vaatii vuosittain merkittävän määrän työtunteja ja resursseja.

Kentän pinnan uudistamisen ollessa ajankohtainen, kaupunki neuvotteli Kupittaan stadion Oy:n kanssa vuonna 2020 jalkapallostadionin kentän kehittämisestä siten, että kentän pinta vaihdettaisiin lämmitettäväksi keinonurmipinnaksi, joka täyttää huippujalkapalloilun kriteerit. Samalla kentän käyttöaika moninkertaistuu, kun kenttää voidaan käyttää ympärivuoden myös harjoitustoimintaan ja stadionilla voidaan järjestää myös nykyistä enemmän erilaisia tapahtumia. Kentän vuorojenjaosta vastaisi kentän uusimisen jälkeen Turun kaupungin liikuntapalvelut. Asiasta laadittu uusi sopimus on hyväksytty kaupungin ja Kupittaan stadion Oy:n toimesta. Tavoitteeksi on asetettu, että kentän uusiminen aloitettaisiin marraskuussa 2022 kentän maatöillä ja kenttä viimeisteltäisiin käyttökuntoon huhti-toukokuussa 2023.

Hankkeelle haetaan myös valtion liikuntapaikkarakentamisen avustusta ja avustusta on haettava 31.12.2021 mennessä. Avustusta ei voida hankkeelle hakea, ellei hankkeen toteuttamista ole hyväksytty ja rahoituksesta ei ole päätöstä. Avustusta voidaan myöntää tämän kokoiselle hankkeelle jopa yli 500.000 euroa.

Hankesuunnitelmassa esitetty kenttätyyppi soveltuu, tietyin edellytyksin, ympärivuotiseen käyttöön. Uusi tekonurmi täyttää FIFA:n Quality Pro –kenttäsertifikaatin myöntämisen edellytykset. Alueen kehittämistarpeet ja kiertotalouden näkökulmat on otettu huomioon hankesuunnitelmaa laadittaessa. Rakentamisen ja ylläpidon kustannusrakenteeseen on pyritty löytämään kestävän kehityksen arvojen mukainen ratkaisuvaihtoehto. 

Suositeltavaksi vaihtoehdoiksi on esitetty:

FIFA Quality Pro –vaatimuksen täyttävä tekonurmi ja hankinnan tuomat yleiset vaatimukset:

Hankesuunnitelmassa on esitetty suositeltava vaihtoehto, johon on mahdollista liittää Kupittaan monitoimihallin jäälämpöpumppujen lauhdelämmön talteenotto. Lauhdelämpö on Monitoimihallille käytännössä jäte, joka tällä hetkellä lauhdutetaan konvektoreiden kautta ulkoilmaan. Lauhdelämmön talteenotosta on lisäkustannusta karkeasti arvioiden 100.000 euroa. Kaupunkiympäristön toteutussuunnittelussa on tekeillä tarkempi tekninen selvitys lauhdelämmön käytöstä. Ilman lauhdelämmön käyttöönottoa jalkapallostadionin kaukolämpöliittymän kokoa joudutaan kasvattamaan merkittävästi.

Karttalinkki https://opaskartta.turku.fi/IMS/?layers=Opaskartta&cp=6703597,23461010&z=1&title=Veritas

Liite 1Kupittaan jalkapallostadion tekonurmi, hankesuunnitelma (23.11.2021)

Liite 2Asemapiirustus P 6645 027_1

Liite 3Rakennepoikkileikkaukset P 6645 027_6

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö
tpvKonsernihallinto, talouspalvelut


Liitteet:

Kh § 588
Liite 1:Kupittaan jalkapallostadion tekonurmi, hankesuunnitelma (23.11.2021)
Liite 2:Asemapiirustus
Liite 3:Rakennepoikkileikkaukset