Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus55907.12.20217

14516-2021 (02 05 01, 00 01 05, 11.00)

Turun kaupungin osallistuminen '100 hiilineutraalia ja älykästä kaupunkia vuoteen 2030 mennessä' -missioon

Tiivistelmä:

Euroopan komissio on julkaissut "100 hiilineutraalia ja älykästä kaupunkia vuoteen 2030 mennessä"-mission, jonka tavoitteena on tukea ainakin 100 eurooppalaista kaupunkia saavuttamaan hiilineutraalisuuden vuoteen 2030 mennessä. Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turku hakee mukaan 100 edelläkävijäkaupungin joukkoon.

Kh § 559

EU-suunnittelija Miia Paananen, ilmastojohtaja Risto Veivo ja yhteysjohtaja Pasi Ahola 1.12.2021:

Missiot ovat Euroopan tutkimus- ja innovaatio-ohjelman uutuus, joilla pyritään vastaamaan yhteiskuntamme suuriin haasteisiin. Yksi missioista on ”100 hiilineutraalia ja älykästä kaupunkia vuoteen 2030 mennessä”, jonka tavoitteena on saada 100 kaupunkia hiilineutraaleiksi vuoteen 2030 mennessä. Nämä edelläkävijäkaupungit toimivat innovaatiokeskittyminä ja esimerkkeinä muille, jotta kaikki Euroopan kaupungit voivat olla hiilineutraaleita vuoteen 2050 mennessä.

Kaupungit voivat hakea mukaan missioon kiinnostuksen ilmauksella, joka avautui 25.11.2021 ja päättyy 31.1.2022. Kiinnostuksen ilmaus osoitetaan vastaamalla Euroopan komission laatimaan kyselykaavakkeeseen.

Mukaan valittavat noin 100 edelläkävijäkaupunkia laativat kaupungin ilmastosopimuksen (Climate City Contract), joka sisältää muun muassa pormestarin allekirjoituksella kaupungin sitoumuksen tavoitella hiilineutraalisuutta viimeistään vuoteen 2030 mennessä, ilmastosuunnitelman, investointisuunnitelman sekä ilmastotyön hallinnon ja kaupunkilaisten ja sidosryhmien osallistamisen mallit.

Mukaan valitut kaupungit saavat räätälöityä tukea ilmastosopimuksen laatimiseen ja toimeenpanoon komission rahoittamalta NetZeroCities-missioalustalta. Lisäksi kaupungeilla on mahdollisuus hakea hankerahoitusta demonstraatiohankkeisiin missioalustalta, Horisontti Eurooppa -tutkimus- ja innovaatiopuiteohjelmasta sekä muista EU-ohjelmista. Missio-nimityksen (Mission label) toivotaan antavan etua EU-hankkeiden arvioinneissa. Seurannassa ja raportoinnissa noudatetaan Turun jo käyttämää EU:n Covenant of Mayors -mallia, joten ilmastosopimus ei sinällään edellytä kaupungilta sanottavaa lisäresursointia.

Turussa on parhaillaan käynnissä ilmastosuunnitelman 2029 päivitys, joka valmistuu huhtikuussa 2022. Missioon osallistuminen ja kaupungin ilmastosopimuksen laatiminen sopivat siis aikataulullisesti hyvin yhteen. Missioon osallistumalla Turku voi edelleen osoittaa edelläkävijyyttä ja saada lisää näkyvyyttä. Mainehyötyjen lisäksi missioon osallistuminen voi tukea Turkua ilmastosuunnitelman toimeenpanossa, EU-rahoituksen saamisessa ja investoinneissa sekä vahvistaa kaupunkien, valtion ja EU-tason yhteistyötä.

Päätöksen mukaan valittavista kaupungeista tekee Euroopan komissio. Jäsenvaltiot tukevat ilmastosopimusten toteutusta yhteistyökumppaneina, mutta niiden osallistuminen ei ole edellytys sopimuksen laatimiselle. Suomessa valtio on valmistelemassa sopimukseen hakevien kaupunkien tukemista ja toteuttaa toimenpiteensä hakuajan loppuun mennessä.

Lisätietoja 100 hiilineutraalia ja älykästä kaupunkia -missiosta (englanniksi): https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe/missions-horizon-europe/climate-neutral-and-smart-cities_en

Lisätietoa kiinnostuksen ilmauksesta (englanniksi): https://ec.europa.eu/info/news/commission-invites-cities-express-their-interest-become-part-european-mission-100-climate-neutral-and-smart-cities-2030-2021-nov-25_fi

Pormestari Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki hakee mukaan ”100 hiilineutraalia ja älykästä kaupunkia vuoteen 2030 mennessä” -missioon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, edunvalvonta
tpvKonsernihallinto, ilmasto- ja ympäristöpolitiikka