Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus54329.11.202112

13729-2021 (01 01 00)

Hulevesiasiantuntijan viran perustaminen kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen perustetaan hulevesiasiantuntijan virka

Kh § 543

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 19.11.2021:

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus on esittänyt, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden kaupunkirakentamisen palvelualueen kaupunkiympäristön toteutussuunnittelun vastuualue perustetaan 1.1.2022 lukien hulevesiasiantuntijan virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.601,52 €/kk (TS/palkkaryhmä II, VL 4A), ja jonka kelpoisuusvaatimuksena tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto tai aikaisempi opistotasoinen tutkinto ja kokemusta viherrakentamisen tai hulevesien hallinnan suunnittelusta tai valvonnasta.

Palvelukokonaisuus on lisäksi esittänyt, että perustettava virka saadaan täyttää julkisella haulla ilman erillistä lupamenettelyä.

Esityksen mukaan Turun kaupungin asemakaava-alueet rakentuvat tällä hetkellä voimakkaasti ja uusia asemakaava-alueita kaavoitetaan kiihtyvällä tahdilla. Kaupunkirakenteen tiivistyminen edellyttää entistä parempaa hulevesien hallintaa etenkin, kun uudet asemakaava-alueet sijaitsevat korkeusasemaltaan melko lähellä merenpintaa. Lisäksi kaupunkirakenteen tiivistäminen tuo mukanaan tarpeen huleveden virtaamahuippujen tasaamiseen rakennettujen putkijohtojen rajallisen kapasiteetin takia. Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudessa työskentelee tällä hetkellä kaavoituksessa yksi hulevesiasiantuntija, jonka työaika menee kokonaan kaavoituksen asiantuntijatyössä. Kuitenkin hulevesien hallinta koskee jokaista maankäytön osa-aluetta, aina kaavoituksesta rakennusten ja rakennetun ympäristön suunnitteluun ja rakentamiseen sekä rakennetun ympäristön kunnossapitoon ja valvontaan.

Palvelukokonaisuuden esityksessä on todettu, että palvelukokonaisuudessa on tällä hetkellä suuri tarve hulevesiasiantuntijalle. Kaupunkirakentamisen palvelualueen toteutussuunnittelussa on riittävästi asiantuntemusta perinteisestä hulevesiverkostojen suunnittelusta ja toteuttamisesta. Sen sijaan tarvetta on laajemmalle hulevesien hallinnan asiantuntemukselle, kuten viherrakentamiselle. Tämän lisäksi luvat ja valvonta -palvelualueen rakennusvalvonnassa on tarve hyvin samantyyppiselle osaamiselle erityisesti suunnittelijoiden neuvontaa varten. Kummallakaan vastuualueella ei ole tarvetta kokoaikaiselle henkilölle, joten perustettavan viran tehtävistä 50 % palvelisi kaupunkirakentamisen toteutussuunnittelua ja 50 % rakennusvalvontaa.

Esityksen mukaan kaupunkirakentamisen toteutussuunnittelussa hulevesiasiantuntija osallistuisi hulevesiryhmän kohteiden valitsemiseen, budjetointiin, aikatauluttamiseen ja kyseisten kohteiden suunnitteluun. Suunnittelu sisältäisi maastokartoitusten käsittelyä, hulevesimallintamista, viivytys- ja käsittelyratkaisujen suunnittelua ja rakennussuunnittelua sekä niihin liittyvän suunnittelutyön ohjausta. Rakennusvalvonnassa vakanssin tehtäviin kuuluisivat hulevesien hallinnan neuvonta ja ohjaus, hulevesien hallintaa koskevien määräysten antaminen (valvonta-asiat), lausuntojen antaminen rakennuslupa- ja valvonta-asioihin sekä maisemasuunnitelmien arviointi rakennuslupahakemusten yhteydessä. Määräysten antaminen edellyttää, että kyseinen vakanssi on virka.

Teknisten sopimuksen TVA-ryhmä on 26.10.2021 arvioinut perustettavan viran tehtävien vaativuuden ja arvioinut viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi 3.601,52 €/kk (TS/palkkaryhmä II, VL 4A). Konsernihallinnon henkilöstöohjaus -yksiköllä ei ole huomautettavaa esitettyyn tehtäväkohtaiseen palkkaan.

Palvelukokonaisuus on esittänyt perustettavan viran kelpoisuusvaatimukseksi tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto tai aikaisempi opistotasoinen tutkinto ja kokemusta viherrakentamisen tai hulevesien hallinnan suunnittelusta tai valvonnasta. Konsernihallinnon henkilöstöohjaus -yksiköllä ei ole huomautettavaa esitettyyn kelpoisuusvaatimukseen.

Esityksen mukaan palkkakustannukset ovat vuodessa n. 58.000 €, josta rakennusvalvonnan osuus katetaan kokonaan rakennusvalvontamaksuilla ja toteutussuunnittelun osuus n. 70 %:sti investointikuluista (valmistus omaan käyttöön), jolloin palkan nettokustannukset ovat n. 9.000 €/vuodessa. Viran perustaminen on hyväksytty osana palvelukokonaisuuden vuoden 2022 talousarviota ja henkilöstösuunnitelmaa.

Konsernihallinnon henkilöstöohjaus -yksiköllä ei ole huomautettavaa palvelu-kokonaisuuden esitykseen.

Liite 1Hulevesiasiantuntijan viran perustamislomake

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö
tiedKonsernihallinto, henkilöstöohjaus
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat


Liitteet:

Kh § 543
Liite 1:Hulevesiasiantuntijan viran perustamislomake