Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus54529.11.202114

14016-2021 (00 04 02)

IX kaupunginosan Tallimäen alueen kumppanuussopimus (os. Hansakatu 2 ja Malminkatu 5)

Tiivistelmä:

Kaupungin ja tontin IX-11-2 omistajan Malminkatu 5 Oy:n välillä tehdään kumppanuussopimus, jonka tavoitteena on tarkastella maankäyttövaihtoehtoja Hansakatuun, Malminkatuun ja Puutarhakatuun rajoittuvalle ns. Tallimäen alueelle. Mikäli yhteistyö johtaa asemakaavanmuutokseen, varaa kaupunki Malminkatu 5 Oy:lle kahden vuoden mittaisen osto-option asemakaavanmuutosalueen rakennusoikeuksiin, mikäli kaupunki ei niitä omaan toimintaansa varaa.

Kh § 545

Kaupunkiympäristö, tonttipalvelut, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 12.11.2021:

Malminkatu 5 Oy haki vuonna 2015 käyttötarkoituksen muutosta omistamalleen tontille IX-11-1 ja lupaa purkaa käytöstä poistunut merenkulkuoppilaitoksen rakennus. Turun hallinto-oikeus kumosi 6.6.2016 kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan asiasta 27.10.2015 § 318 tekemän päätöksen ja totesi, että entisen merenkulkuoppilaitoksen suojeluarvot tulee tutkia asemakaavanmuutoksella.

Kaupunki ja Malminkatu 5 Oy allekirjoittivat 7.2.2018 yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena oli laatia yhteistyössä asemakaavanmuutos koko Tallimäen alueelle. Yhteistyösopimuksen voimassaoloaika päättyi 31.12.2020.

Malminkatu 5 Oy on uudistanut asemakaavanmuutosanomuksen ja esittänyt kaupungille yhteistyön jatkamista Tallinmäen alueen kehittämiseksi ilman kiinteistörajoja yhtenä kokonaisuutena. Kaupunki omistaa Tallimäen alueelta Juhana Herttuan koulun kiinteistön IX-11-2 ja Tallimäenpuiston.

Käydyissä neuvotteluissa on päädytty kumppanuussopimuspohjaiseen yhteistyöhön, joka mahdollistaa koko Tallimäen alueen tarkastelun yhtenä kokonaisuutena. Lisäksi kumppanuussopimus tuo lisäresursseja ja innovatiivisuutta suunnitteluvaihtoehtojen tarkasteluun myös kaupungin organisaation ulkopuolelta.

Malminkatu 5 Oy on ilmoittanut hyväksyvänsä kaupungin esittämän menettelyn sekä sitoutuvansa sopimusalueen kehittämiseen kaupungin valmisteleman kumppanuussopimuksen tavoitteiden mukaisesti.

Kumppanuussopimukseen on kirjattu yleiset tavoitteet, aikataulu, asemakaavatyön kustannusjako, yhteisen projektiryhmän perustaminen ja Malminkatu 5 Oy:lle osto-option asemakaavaehdotuksessa rakentamiseen osoitetulle alueelle, siltä osin kuin Kaupunki ei sitä omaan toimintaan varaa.

Alueelle tutkitaan useampia maankäyttöratkaisuja, yhtenä Schauman Arkkitehtien laatiman ”Arkipelagi visio” viitesuunnitelman soveltuvuutta Tallinmäen alueelle sekä vaihtoehtoa, jossa sopimusalueella sijaitsevat rakennukset säilyisivät kokonaan tai osittain osana kokonaissuunnitelmaa.

Kaupunginhallitukselle esitetään liitteenä 1 olevan kumppanuussopimuksen hyväksymistä.

Liite 1Kumppanuussopimus

Oheismateriaali 1Visio Arkipelagi

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kaavoitukselle asetettiin tavoitteeksi, että sopimusalueella sijaitsevat luontoalueet pyritään säilyttämään.

Päätös asiassa tehtiin Rantasen Muukkosen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

aoMalminkatu 5 Oy
tpvKaupunkiympäristö


Liitteet:

Kh § 545
Liite 1:Kumppanuussopimus