Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus54129.11.202110

12256-2021 (01 01 00)

Kahden terveystarkastajan viran perustaminen kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden ympäristöterveyden vastuualueelle perustetaan kahden terveystarkastajan virka

Kh § 541

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 16.11.2021:

Kaupunkiympäristöjohtaja on esittänyt, että kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden ympäristöterveyden vastuualueelle perustetaan 1.1.2022 lukien kaksi terveystarkastajan virkaa, joiden tehtäväkohtainen palkka on 3.270,91 €/kk (TS/palkkaryhmä II, VL 3B) ja joiden kelpoisuusvaatimuksena on terveydensuojelulain (763/1994) 7 §:n 3 momentin ja elintarvikelain (23/2006) 35 §:n ja 88 §:n mukaisesti.

Kaupunkiympäristöjohtaja on lisäksi esittänyt, että perustettavat virat saadaan täyttää julkisella haulla ilman erillistä lupamenettelyä.

Esityksen mukaan ympäristöterveydessä työskentelee 11 terveystarkastajaa, jotka ovat jakautuneet kahteen yksikköön. Elintarvikevalvonnan yksikössä työskentelee tällä hetkellä 7 ja terveydensuojelun yksikössä 4 terveystarkastajaa, joiden lähijohtajina ja tiimiesimiehinä toimivat johtavat terveystarkastajat. Lisäksi vastuualueella työskentelee kaupungineläinlääkäri ja valvontaeläinlääkäri sekä eläinhoitolassa 2 eläintenhoitajaa ja eläinsuojeluvalvoja. Vastuualuetta johtaa ympäristöterveyspäällikkö, jonka varahenkilöinä johtavat terveystarkastajat toimivat. Terveystarkastajien pääasiallisena tehtävänä ovat terveydensuojelu- ja elintarvikelainsäädäntöön liittyvät valvontatehtävät. Tämä sisältää niin erityyppisten elintarvikehuoneistojen kuin esimerkiksi asumisterveyden valvonnan eri kohteissa.

Palvelukokonaisuuden esityksen mukaan ympäristöterveyden henkilöresurssit ovat edelleen työmäärään nähden liian pienet, vaikka vastuualueelle on saatu viime vuosien aikana myös uusia terveystarkastajan virkoja. Nykyisillä resursseilla ei Turussa esimerkiksi saavuteta Valviran ja Ruokaviraston määrittelemiä valtakunnallisia tarkastustavoitteita. Lounais-Suomen aluehallintovirasto teki ympäristöterveyden yksikköön työsuojelutarkastuksen marraskuussa 2020. Työsuojelutarkastuksen perusteella Lounais-Suomen aluehallintovirasto antoi työnantajalle kehotuksen ryhtyä toimenpiteisiin haitallisten psykososiaalisten kuormitustekijöiden poistamiseksi tai niiden aiheuttaman vaaran välttämiseksi tai vähentämiseksi. Lähijohtajatyön vahvistamiseksi vuonna 2020 ja 2021 johtavina terveystarkastajina aloittaneet elintarvikevalvonnan ja terveyden suojelun yksiköiden päälliköt ovat olleet yksi toimiva toimenpide, jolla työn tekemisen kuormittavuutta on voitu keventää.

Kahden perustettavan terveystarkastajan viran tehtävien vaativuus on arvioitu TS TVA-ryhmän kokouksessa 11.10.2021. TVA-ryhmä on arvioinut virkojen tehtäväkohtaisiksi palkoiksi palvelukokonaisuuden esityksessä mainitun mukaisesti.

Esityksen mukaan kahden terveystarkastajan viran kustannusvaikutukset ovat vuositasolla 105.500 €. Virkojen perustaminen on 30.9.2021 hyväksytty osana kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden vuoden 2022 henkilöstösuunnitelmaa sekä huomioitu palvelukokonaisuuden HTV-luvussa ja talousarvioesityksessä.

Konsernihallinnon henkilöstöohjaus -yksiköllä ei ole huomautettavaa palvelukokonaisuuden esitykseen.

Liite 1Kahden terveystarkastajan viran perustamislomake

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, perustetaan 1.1.2022 lukien kaksi terveystarkastajan virkaa, joiden tehtäväkohtainen palkka on 3.270,91 €/kk (TS/palkkaryhmä II, 5 01 02 01 4, VL 3B) ja joiden kelpoisuusvaatimuksena on terveydensuojelulain (763/1994) 7 §:n 3 momentin ja elintarvikelain (23/2006) 35 §:n ja 88 §:n mukaisesti ja että palvelukokonaisuus saa täyttää perustettavat virat julkisella haulla ilman erillistä lupamenettelyä.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristö
tiedKonsernihallinto, henkilöstöohjaus
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat


Liitteet:

Kh § 541
Liite 1:Kahden terveystarkastajan viran perustamislomake