Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus52022.11.20217

13922-2021 (00 04 01, 00 01 05, 02 08 00)

Aiesopimus Turun Tiedepuiston kansihankkeen suunnittelun ja toteutuksen periaatteista

Tiivistelmä: -

Kh § 520

Kaupunkiympäristö, maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi 12.11.2021:

Turun kaupunki on valmistellut yhteistyössä Väyläviraston kanssa Turun tiedepuiston kansihankeen suunnittelun ja toteutuksen periaatteet sisältävän aiesopimuksen. Laadittu aiesopimus on liitteenä. Hankkeen edistämisestä yhteistyössä kaupungin ja valtion välillä on sovittu Valtion ja Turun kaupunkiseudun kuntien välisen maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL- sopimuksessa 2020-2031.

Laaditun aiesopimuksen tarkoituksena on Turun kaupungin ja Väyläviraston välisen yhteistyön käynnistäminen. Aiesopimuksen solmimisen jälkeen tarkoituksena on käynnistää yksityiskohtaisempi hankkeen suunnittelu sekä Turun kaupungin ja Väyläviraston välisten muiden tarvittavien sopimusten valmistelu. Hankkeen suunnittelun ja menettelyiden osalta sovelletaan Liikenneviraston ohjetta 29/2015 Maaväylien päällerakentaminen – suunnitteluprosessin hallinta.

Aiesopimuksen jälkeen osapuolten tarkoituksena on laatia koko hanketta koskeva hankesopimus, missä sovittaisiin pääperiaatteet osapuolten yhteistoiminnasta, kustannusvastuista, vahingonkorvausvelvollisuuksista, hankkeen aikataulusta, suunnittelusta, hankkeen mukaisesta rakentamisesta ja kannen käyttämisestä sen valmistuttua, rakennettavien rakenteiden omistusoikeudesta sekä yllä- ja kunnossapidosta ja muista keskeisistä ehdoista.

Lisäksi on tarkoituksena laatia myöhemmässä vaiheessa hankesopimukseen perustuva toteuttamissopimus sekä käyttö- ja kunnossapitosopimus. Toteuttamissopimuksessa sovittaisiin ehdot ja vaatimukset, joita asetetaan kannen rakentamiselle ja rautatiealueella sekä sen välittömässä läheisyydessä työskentelylle. Käyttö- ja kunnossapitosopimuksessa sovittaisiin rautatien, radanpidon ja raideliikenteen toimintaedellytyksien turvaamisesta kannen käytön aikana.

Aiesopimuksen perusteella kaupunki vastaa pääosin hankkeen suunnittelu- ja toteutuskustannuksista ja näistä sovitaan yksityiskohtaisemmin hankesopimuksessa. Osapuolten tavoitteena on, että hankesopimus ja toteutussopimus ovat valmiina hyvissä ajoin ennen hankkeen kehitysvaiheen loppua (kesä 2023), jotta hankesopimuksen ja toteutussopimuksen kustannukset voidaan sisällyttää allianssin kustannuksiksi.

Liite 1Aiesopimus Turun tiedepuiston kansihankkeen suunnittelun ja toteutuksen periaatteista

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen aiesopimuksen kaupungin ja Väyläviraston välillä.

Samalla kaupunginhallitus päättää oikeuttaa kaupunkiympäristöjohtajan tekemään sopimukseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoVäylävirasto
tpvKaupunkiympäristö


Liitteet:

Kh § 520
Liite 1:Aiesopimus Turun tiedepuiston kansihankkeen suunnittelun ja toteutuksen periaatteista