Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus52122.11.20218

8022-2019 (10 02 03, 02 08 00)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle / asemakaavamuutos Kaskenkatu 3

Tiivistelmä:

Suomen Talokauppa Oy on valittanut Turun hallinto-oikeuteen valtuuston päätöksestä, jolla on hyväksytty asemakaavamuutos Kaskenkatu 3. Valittaja vaatii päätöksen kumoamista tai toissijaisesti, että hallinto-oikeus vahvistaa, että kaupungin pitää korvata rakennusten omistajille aiheutuvat kustannukset ja haitta täysimääräisesti. Lausuntoehdotuksen mukaan valitus tulisi hylätä. Lisäksi hallinto-oikeuden tulisi vaatia valittajaa esittämään selvitys siitä, millä perusteella valittaja käyttää kiinteistön omistajan puhevaltaa asiassa.

Kh § 521

Ympäristölakimies Nina Mattila 8.11.2021:

Kaupunginvaltuusto on 28.8.2021 § 202 hyväksynyt asemakaavamuutoksen, jolla suojellaan osoitteessa Kaskenkatu 3 olevat 1800-luvun rakennukset osana kaupunkikuvallisesti arvokasta Turun historiallista keskustaa. Alue osoitetaan asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi. Kaavamuutoksella sallitaan lisäksi tontille 490 k-m2:n uudisrakennuksen rakentaminen.

Suomen Talokauppa Oy on valittanut päätöksestä ja vaatinut päätöstä kumoamista tai toissijaisesti, että hallinto-oikeus vahvistaa, että kaupungin pitää korvata rakennusten omistajille aiheutuvat kustannukset ja haitta täysimääräisesti. Turun hallinto-oikeus on pyytänyt valtuuston lausuntoa 17.11.2021 mennessä. Lisäaikaa lausunnon toimittamiseksi on saatu 23.11 saakka.

Hallintosäännön 34 §:n 2 momentin 3) -kohdan mukaan kaupunginhallitus ratkaisee asiat, jotka koskevat selityksen ja lausunnon antamista kaupunginvaltuuston päätöstä koskevan valituksen johdosta, jos kaupunginhallitus katsoo, ettei kaupunginvaltuuston päätöstä ole valituksessa esitetyillä perusteilla kumottava.

Lausuntoehdotuksen mukaan valitus tulee hylätä, koska valtuuston päätös ei ole lainvastainen valituksessa esitetyillä perusteilla. Lisäksi hallinto-oikeuden tulisi vaatia valittajaa esittämään selvitys siitä, millä perusteella valittaja käyttää kiinteistön omistajan puhevaltaa asiassa. Valituksen mukaan valittaja on ”kiinteistön pääomistaja”, mutta valitukseen ei ole liitetty selvitystä kiinteistön hallinnasta.

Liite 1Lausuntoehdotus

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle liitteen 1 mukaisen lausunnon.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus
tiedKaupunkiympäristölautakunta


Liitteet:

Kh § 521
Liite 1:Lausuntoehdotus