Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus51822.11.20215

12660-2021 (00 01 01, 00 01 05)

Resurssiviisaan kiertotalouden tiekartta

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään hyväksyttäväksi Turun kiertotalouden tiekartta - kohti resurssiviisasta yhteiskuntaa 2029. Tiekartta on tarkoitettu ohjaamaan Turun alueen resurssiviisauden ja kiertotalouden edistämistä ja yhteistyötä sekä huomioitavaksi soveltuvin osin kaupunkikonsernin toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa. Resurssiviisauden tavoitteita toteuttavan tiekartan valmistelu on pormestariohjelman mukainen ja kaupunkistrategiassa määritetty tehtävä ja sen toimeenpano jatkuu myös seuraavien valtuustokausien aikana. Tiekartta on valmisteltu laajassa yhteistyössä toteuttamaan kaupunkistrategian mukaisia resurssiviisauden tavoitteita - jätteettömyys, päästöttömyys ja kestävä luonnonvarojen käyttö. Näiden päämäärien saavuttaminen edellyttää siirtymää kiertotalouteen ja on edellytys kestävälle hyvinvoinnille. Tiekartan luonnosta esiteltiin kaupunginhallituksen aamukoulussa 8.11.2021, iltakoulussa 7.6.2021 ja valmistelua kaupunkikehitysjaoston seminaarissa 12.4.2021.

Kh § 518

Ilmastojohtaja Risto Veivo ja projektipäällikkö Niina Ruuska 18.11.2021:

Lineaarinen talous on perustunut uusien luonnonvarojen jatkuvaan käyttöön ja käytön jälkeiseen hylkäämiseen. Seurauksena on luonnonvarojen ehtyminen, ekosysteemien köyhtyminen, ilmastonmuutoksen kiihtyminen ja jäteongelmat. Kiertotalous merkitsee resurssien viisaampaa käyttöä sekä arvoketjujen merkittävää ja kattavaa vahvistumista – uutta osaamista, kestävää hyvinvointia ja liiketoimintaa. Kiertotalouden kehitys on Turun alueella ja Varsinais-Suomessa hyvässä vauhdissa, ja alueen toimijat ovat sitoutuneet siihen vahvasti. Kiertotalouden tiekartan valmisteluvaiheessa tunnistettiin 700 kiertotalouden toimijaa joista 270 on kiertotalousliiketoimintaa kehittäviä yrityksiä. Monia merkittäviä alueen ratkaisuja esimerkiksi energiantuotannossa, vesijärjestelmässä ja jätehuollossa sekä teollisen toiminnan kehittämisessä on jo toteutettu kiertotalouden periaattein. Turun kaupunkikonserni on ollut ja on merkittävässä asemassa näiden ratkaisujen toteuttamisessa. Tämä luo vahvan pohjan kiertotalouden vahvistamiselle edelleen.

Turun kaupunki tähtää resurssiviisauden periaatteiden toteuttamiseen kaupunkistrategiansa mukaisesti viimeistään vuoteen 2040 mennessä. Pormestariohjelman mukaisesti tavoitteena on edistää siirtymää kohti kiertotaloutta yhdessä muiden toimijoiden kanssa ja laatia toimeenpano-ohjelman sen tueksi. Hyväksyttäväksi esitettävässä tiekartassa maaliksi tai vähintäänkin tärkeäksi välietapiksi halutaan kuitenkin asettaa jo vuosi 2029, jolloin Turku viettää 800-vuotisjuhlaansa ja saavuttaa myös tavoitteen hiilineutraalista kaupunkialueesta.

Tärkeimmät kiertotalouden tiekarttaan liittyvät ohjaavat asiakirjat ovat Pormestariohjelma, Kaupunkistrategia ja Turun Ilmastosuunnitelma 2029. Tiekartalla on myös vahva yhteys ja synergia valmisteltavaan Luonnon monimuotoisuuden ohjelmaan sekä Itämeri toimenpideohjelmaan ja alueellisella tasolla Varsinais-Suomen kiertotaloustiekarttaan. Sanna Marinin hallituksen hallitusohjelman mukainen Kiertotalouden strateginen ohjelma tukee vahvasti Turun ja muiden kuntien sekä alueiden kiertotaloustavoitteiden toteuttamista. Turku ja muut kaupungit toimivat kiertotalouden strategisen ohjelman toimeenpanijoina ja vastuuministeriöiden kumppaneina. Kiertotalouden vahvistaminen on myös osa Turun kaupunkiseudun ja valtion välistä innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimusta 2021-2027.

Kiertotaloustiekartan valmistelussa hankekumppaneina ovat toimineet Turun kaupunki, Turun Yliopisto (Tulevaisuuden tutkimuskeskus), Turun Ammattikorkeakoulu, Turku Science Park, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Varsinais-Suomen Liitto ja Valonia, Sitra sekä kuntien ja alueiden globaalin kestävän kehityksen järjestö ICLEI. Turun kaupungin ohella Sitra, ICLEI, Turun Yliopisto ja Valonia ovat rahoittaneet tiekartan valmisteluhanketta/vaihetta (Circular Turku) ja jatkavat osallistumistaan sekä rahoitustaan myös 1.8.2021 käynnistetyssä toimeenpanoa tukevassa hankevaiheessa. Kiertotalousratkaisuihin osallistuvat konserniyhteisöt ovat myös osallistuneet aktiivisesti valmisteluun (työpajat ja konsultaatiot).

Yhteistyökumppaneiden muodostama yhteinen hankeohjausryhmä hyväksyi osaltaan tiekartan luonnoksen kokouksessaan 7.5.2021. Tiekartan luonnosta, tavoitteita, valmisteluyhteistyön toteuttamista ja tuloksia esiteltiin kaupunginhallituksen aamukoulussa 8.11.2021, kaupunginhallituksen iltakoulussa 7.6.2021 sekä kaupunkikehitysjaoston seminaarissa 12.4.2021.

Tiekartta perustuu ICLEI:n yhdessä muiden maailman johtavien asiantuntijaorganisaatioiden kanssa kehittämään kaupunkien ja alueiden kiertotalouden lähestymistapaan ja menetelmiin, joiden avulla vahvistetaan systeemistä muutosta lineaarisesta taloudesta kiertotalouteen. Lähestymistapa kattaa taloudellisen toiminnan koko arvoketjun. Tiekarttatyön myötä Turun kaupunki ja pormestari ovat myös ottaneet vahvan roolin kaupunkien kiertotaloutta kehittävässä yhteistyössä sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Tiekartassa esitettyjen painopistealueiden valintaan ja muutostavoitteiden määrittelyyn osallistui noin 200 asiantuntijaa julkisesta hallinnosta, yrityksistä sekä koulutuksen ja tutkimuksen puolelta. Muutostavoitteissa ja niiden toimenpiteissä ei keskitytä ainoastaan kaupungin omiin tehtäviin vaan tuodaan esiin monipuolisesti sitä, mihin alueella voidaan panostaa yhdessä eri toimijoiden kanssa. Muutosta toteuttavien toimenpiteiden osana Turku tukee ja kannustaa yrityksiä, yhteisöjä ja asukkaita osallistumaan kiertotalouteen. Tätä varten kaupungilla on useita merkittäviä rooleja, jotka on avattu tarkemmin tiekartta-asiakirjassa.

Tiekarttaan on valittu viisi painopistealuetta, joiden kiertotalousratkaisujen kautta saavutetaan merkittävä siirtymä kohti resurssiviisasta yhteiskuntaa. Valitut kohteet ovat energia, ruoka, vesi, liikkuminen ja rakentaminen, jotka aiheuttavat merkittävän osan kasvihuonekaasupäästöistä ja luonnonvarojen kulutuksesta, ja niillä on myös huomattava paikallinen vaikutus ympäristöön, alueen talouteen ja hyvinvointiin.

Tiekartan toimeenpanossa kiertotalous kytketään sekä tekoihin että viestintään kestävän liiketoiminnan ja innovaatioiden, ilmastonmuutoksen, luonnon monimuotoisuuden ja sosiaalisen kestävyyden ratkaisujen työkaluksi niin, että kestävyyden eri näkökulmat ja haasteet saadaan hallintaan yhä kokonaisvaltaisemmin, tehokkaammin ja ymmärrettävämmin. Toimeenpanovaiheen tehtäviä ovat:

Tiekartta pannaan toimeen valtuustokausien 2021-2025-2029 aikana. Toimeenpanossa hyödynnetään edelleen jo valmisteluvaiheessa luotua vahvaa yhteistyöverkostoa ja –kumppanuuksia ja jatketaan yhteistä hanketyöskentelyä (Circular Turku –hanke). Toimeenpanon ja siihen kuuluvan yhteistyön ohjauksesta vastaa Konsernihallinnon Johdon tuen Ilmasto- ja ympäristöpolitiikan vastuualue, jonka tehtäviin sisältyy resurssiviisauden ja kiertotalouden edistäminen. Toimeenpanon edistyminen arvioidaan ja raportoidaan sekä muutostavoitteet päivitetään viimeistään valtuustokausien vaihtuessa.

Liite 1Resurssiviisaan kiertotalouden tiekartta – kohti resurssiviisasta yhteiskuntaa 2029

Oheismateriaali 1Resurssiviisaan kiertotalouden tiekartan esittelyaineisto

Oheismateriaali 2Circular Turku Roadmap - Kiertotalouden portfolio. Kansainväliseen viestintään suunnattu julkaisu (luonnos) ICLEI

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevanTurun kiertotalouden tiekartan – kohti resurssiviisasta yhteiskuntaa 2029 ohjeellisena asiakirjana Turun alueen resurssiviisauden ja kiertotalouden edistämistä ja yhteistyötä varten sekä huomioitavaksi soveltuvin osin kaupungin palvelukokonaisuuksien sekä konserniyhteisöjen toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedArkea Oy
tiedForum Marinum -säätiö
tiedKaarea Oy
tiedKuntec Oy
tiedLogomo Oy
tiedLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tiedOy Turku Energia-Åbo Energi Ab
tiedTurku City Data Oy
tiedTurku Science Park Oy Ab
tiedTurku 2029 -säätiö sr
tiedTurun Aikuiskoulutussäätiö
tiedTurun ammattikorkeakoulu Oy
tiedTurun Kaupunginteatteri Oy
tiedTurun Kaupunkiliikenne Oy
tiedTurun musiikinopetus Oy
tiedTurun Satama Oy
tiedTurun seudun puhdistamo Oy
tiedTurun Seudun Vesi Oy
tiedTurun Teknologiakiinteistöt Oy
tiedTurun Vesihuolto Oy
tiedTurun Ylioppilaskyläsäätiö - Studentbystiftelsen i Åbo
tiedTVT Asunnot Oy
tiedVarsinais-Suomen Asumisoikeus Oy
tiedHyvinvointi
tiedKasvatus ja opetus
tiedKaupunkiympäristö
tiedKonsernihallinto
tpvKonsernihallinto, ilmasto- ja ympäristöpolitiikka
tiedRevisiotoimisto
tiedTyöllisyys
tiedTyöterveyshuolto
tiedVapaa-aika
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos


Liitteet:

Kh § 518
Liite 1:Resurssiviisaan kiertotalouden tiekartta - kohti resurssiviisasta yhteiskuntaa 2029