Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47511.10.20213

11814-2021 (10 00 01)

Etuostolain 8 §:n mukainen ennakkolausunto tontin 853-85-39-13 kaupassa (os. Vahdontie 17)

Tiivistelmä:

Kiinteistö Oy Vahdontien Yrityskeskus pyytää etuostolain mukaista ennakkolausuntoa kauppaan, jolla tontti 853-85-39-13 luovutetaan kansainväliselle kiinteistösijoittajalle käynnissä olevan rakennushankkeen mukaisella teollisuus- ja varastorakennuksella varustettuna. Tontin pinta-ala on 23.984 m2 ja kauppahinta valmistuvan rakennuksen lopullisen varustetason mukaan 16,55 M€, erikseen sovituin pidätyksin. Kauppaehdot ovat esitetyn luonnoksen mukaiset. Koska hankkeen tarkoituksena on asemakaavan 31/1988 mukaisen rakentamisen toteuttaminen ja rakennetun kokonaisuuden luovuttaminen, etuosto-oikeuden käyttäminen ei olisi tarkoituksenmukaista. Ennakkolausunto asiassa voidaan antaa.

Kh § 475

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen on toimitettu etuostolain 8 §:n mukainen anomus ennakkolausunnon saamiseksi tontin 853-85-39-13 (os. Vahdontie 17) kauppavalmisteluun liittyen. Tontin omistaja pyytää kaupungin ennakkolausuntoa valmisteltavaan kiinteistökauppaan, jolla Kiinteistö Oy Vahdontien Yrityskeskus luovuttaisi ko. tontin kiinteistösijoittajana olevalle kansainväliselle omistajataholle rakennusluvan 853-2021-846 mukaisesti rakennettuna. Kohde käsittää 23.984 m2 suuruisen tontin ja sille myönnetyn rakennusluvan perusteella rakennettavan kerrosalaltaan 8811 m2 suuruisen varasto- ja logistiikkarakennuksen ainesosineen ja tarpeistoineen. Kiinteä kauppahinta on 16.550.000 euroa, tähän määrään erikseen sovituilla pidätyksillä. Yrityskeskus on selventänyt, että kauppahinnan täsmennykset liittyvät rakennuksen lopullisen varustelutason määrittelyyn.

Etuostolain mukaan kaupungilla on etuosto-oikeus kunnan alueella tehdyssä yli 5000 m2 kiinteistökaupassa. Etuostolain 8 §:n mukaan Kiinteistönomistajan kirjallisesta pyynnöstä, jossa on selvitettävä kaupan kohde, kauppahinta ja muut kauppaehdot sekä kiinteistön omistajan osoite, kunta voi etukäteen ilmoittaa, ettei se tule käyttämään etuosto-oikeuttaan, jos kiinteistö kahden vuoden kuluessa kunnan päätöksestä myydään ilmoitetuilla ehdoilla.”

Luovutettavaksi suunniteltu tontti 853-85-39-13 sijaitsee pääosin rakentuneella työpaikka-alueella Runosmäessä. Tontti kuuluu asemakaavan mukaiseen T-1 korttelialueeseen (teollisuus- ja varastorakennusten korttelialue, jossa 40 % kerrosalasta saadaan käyttää pääkäyttötarkoitukseen liittyviksi liike- ja toimistotiloiksi).

Hanke tähtää tontin rakentumiseen asemakaavan tarkoitusta edistävällä tavalla, eikä alueen maankäyttöön kohdistu kaupungin tarpeeseen liittyviä muutostarpeita. Koska ennakkolausuntoanomus johtuu ostajana olevan kansainvälisen osapuolen varmistamistarpeesta, kaupunki voi todeta, ettei kaupunki tule käyttämään etuosto-oikeutta, jos kiinteistökauppa tehdään kahden vuoden kuluessa kaupungin päätöksestä ja kaupungille esitettyä kauppakirjasisältöä vastaavilla ehdoilla.

Oheismateriaali 1Anomus ja kauppakirjaluonnos

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:                    

EhdotusKaupunginhallitus päättää ilmoittaa etuostolain 8§:n mukaisesti, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKiinteistö Oy Vahdontien Yrityskeskus
tpvKaupunkiympäristö, paikkatieto ja kaupunkimittaus