Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47005.10.20211

7943-2021 (02 08 00, 00 01 05)

Tiedepuiston kansihanketta koskevan hankinnan keskeyttäminen

Tiivistelmä: -

Kh § 470

Kaupunginlakimies Pauliina Ahlas:

Asian tausta ja aikaisemmat päätökset asiaan liittyen

Turun kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2016 talousarvion yhteydessä Turun Tiedepuisto -kärkihankkeen asettamisesta. Turun kaupunginhallitus toimeenpani valtuuston päätöksen käynnistämällä hankkeen huhtikuussa 2016 (Kh 25.4.2016 § 163). Kärkihankkeessa tuotettu Turun Tiedepuiston masterplan 2050 esiteltiin kaupunginhallitukselle joulukuussa 2017.  

Kaupunginvaltuusto päätti 14.5.2018 § 91, että Tiedepuiston kärkihanke ohjaa kulloinkin toimivaltaisen toimielimen ja viranhaltijan valmistelua ja päätöksentekoa. Samalla se hyväksyi kärkihankkeen toteuttamista ja suunnittelua ohjaavat periaatteet. 

Kaupunginhallitus päätti 18.6.2018 § 265 Turun Tiedepuisto -hankkeen toimeenpanosuunnitelmasta tarkennettuine tavoitteineen. Painopistealueen ”24/7/365 elävä kohtaamisten keidas” yhtenä toimenpiteenä päätettiin Kupittaan kantta koskevan kilpailun järjestämisestä. 

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päätti 22.10.2018 § 97 asettaa Tiedepuiston kansi -nimisen strategisen maankäytön hankkeen ja hyväksyä sen tavoitteet. Samalla kaupunkikehitysjaosto päätti hankkeen toteutukseen sekä hankekehityskumppanuuteen tähtäävän sekä tontinluovutusta sisältävän innovaatio-, suunnittelu- ja toteutuskilpailun järjestämisestä sekä kilpailun lähtökohdista ja periaatteista. 

Kaupunginhallitus hyväksyi 27.5.2019 § 229 ammatillisen kampuksen (Taito-kampus) tilatarveselvityksen. Samalla kaupunginhallitus päätti käynnistää ammatillisen koulutuksen kampuksen hankesuunnittelun Itäharjun alueelle siten, että investointi toteutetaan Tiedepuiston kansi -hankkeen yhteydessä. 

Kaupunginhallitus hyväksyi 24.6.2021 § 328 Tiedepuiston kansihankkeeseen liittyvän infrahankkeen tarveselvityksen. Infrahanke on kokonaisuus, jonka osina ovat Helsinginkadun ja Karjaanradan ylittävä kansi ja Itäharjun puolelle rakennettava velvoitepysäköintilaitos.

Kaupunginhallitus päätti 24.6.2021 § 329, että Tiedepuiston kansihanke toteutetaan kaupungin omana hankintana allianssimallilla sekä päätti Tiedepuiston kansihankkeen tilaajan tavoitteet sekä päätti allianssin hankintamenettelyn käynnistämisestä. Päätös on salassa pidettävä - salauksen peruste: Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 60 § 5 mom.

Hankinnan keskeyttäminen havaitun virheen korjaamiseksi

Tiedepuiston kansihanketta koskeva hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi 30.6.2021. Osallistumishakemusten määräaika oli 6.9.2021 klo 13.00.

Osallistumishakemusten vastaanottamisen jälkeen ilmeni, että tarjouspyynnössä on virheellisesti sallittu hankkeen kriittisiä tehtäviä koskevien soveltuvuusvaatimusten täyttäminen alihankkijan referensseillä. Tarjouspyynnöstä on samalla jäänyt puuttumaan vaatimus siitä, että ehdokas tai ehdokasryhmittymän jäsen itse toteuttaa hankkeen kannalta kriittiset tehtävät. Tilanne voisi johtaa siihen, että hankkeen keskeistä osa-aluetta toteuttava toimija olisikin alihankkija, joka ei näin ollen tulisi solmittavan allianssisopimuksen osapuoleksi. Virhe on mahdollistanut hankintayksikön tarpeita ja toteutusmuodon edellytyksiä vastaamattoman osallistumishakemuksen jättämisen.

Hankintalain (1397/2016) 77 §:n 4 momentin mukaan hankintayksikkö voi rakennusurakkahankinnoissa vaatia, että tarjoaja tai ryhmittymän jäsen itse toteuttaa tietyt kriittiset tehtävät. Lainkohdan perusteluissa (HE 108/2016) todetaan, että erityisen kriittisiä töitä ovat esimerkiksi hyvin vaativat, vaaralliset tai muutoin riskeiltään merkittävät rakennusurakkaan tai palveluun sisältyvät työt, joissa mahdollisimman lyhyt valvonta- tai vastuuketju on perusteltu. Töiden kriittisyys voi johtua myös laadunvarmistukseen, sopimuskumppanin kokemukseen ja osaamiseen sekä sopimusoikeuteen liittyvistä syistä. 

Tässä hankkeessa hankintalain 77 §:n 4 momentissa tarkoitetun kaltaisia kriittisiä tehtäviä ovat Tiedepuiston alueen Kokonaissuunnitelma, Infrahanke ja Taito-kampus, jotka ehdokkaan tai ehdokasryhmittymän jäsenen tulee itse toteuttaa ainakin toimimalla pääurakoitsijana ja päätoteuttajana Infrahankkeessa ja Taito-kampuksessa sekä vastaamalla koko hankkeen (Infrahanke, Taito-kampus ja alueen Kokonaissuunnitelma) pää- ja arkkitehtisuunnittelusta. Siltä osin kuin hankkeeseen liittyvät muut tehtävät eivät ole hankintalain 77 §:n 4 momentissa tarkoitetulla tavalla kriittisiä, ne on mahdollista teettää myös alihankintana.

Hankkeessa käytettävän toteutusmuodon, allianssimallin, toiminta mallille tarkoituksenmukaisella tavalla edellyttää, että em. kriittiset tehtävät toteuttavat yritykset ovat allianssisopimuksen osapuolia. Allianssisopimuksen osapuolina nämä yritykset vastaavat hankkeen toteuttamisesta tilaajan tavoitteiden mukaisesti. Hankintavaiheessa ilmoitetut nimetyt alihankkijat eivät sen sijaan tule hankintayksikön ja valitun palveluntuottajan kesken solmittavan allianssisopimuksen osapuoliksi.

Hankintalain 125 §:n mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää todellisesta ja perustellusta syystä.

Hankintaan nyt saaduista osallistumishakemuksista vain yksi täyttäisi em., hankintalain 77 § 4 momentin mukaisen tässä hankkeessa edellytettäväksi tulevan vaatimuksen, joka on nyt ilmaistu tarjouspyynnössä virheellisesti. Osallistumishakemusten jättämisen jälkeen osallistumishakemuksensa jättäneiden ehdokkaiden kokoonpanoa ei ole mahdollista muuttaa. Tässä tilanteessa riittävän kilpailun aikaansaamiseksi on perusteltua keskeyttää hankinta ja antaa hankinnasta kiinnostuneille mahdollisuus jättää hankintayksikön tarpeita ja toteutusmuodon edellytyksiä vastaava osallistumishakemus uudessa hankintamenettelyssä.

Tiedepuiston kansihanketta koskeva hankinta on perusteltua keskeyttää, koska havaittua virhettä ei ole mahdollista korjata muulla tavoin. Keskeyttämisen jälkeen on tarkoitus käynnistää uudestaan hankintamenettely, joka on keskeytettyyn hankintaan nähden uusi ja erillinen. Kaupunginhallitus päättää erikseen uuden hankinnan käynnistämisestä.

Keskeytyksen vaikutus hankinnan kohteena olevaan kokonaisuuteen

Hankinnan keskeytyksen ja uudelleen käynnistämisen on arvioitu aiheuttavan hankinnan aikatauluun noin 2 kuukauden siirtymän. Kaupungin kannalta näin merkittävän hanketta koskevan hankinnan aikataulun siirtymä 2 kuukaudella ei ole kriittinen. Riskienhallinnan näkökulmasta on perusteltua käynnistää hankinta uudelleen ja tätä kautta turvata muodostettavan allianssin kokoonpano vastaamaan alkuperäistä tavoitetta oikeiden osaamisten saamiseksi sisään allianssiin. Allianssimallin perusperiaate on hallittu riskien jakaminen sekä yhteisten onnistumisten kautta saatavien voittojen jakaminen allianssiosapuolten kesken.

Pormestari Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää keskeyttää Tiedepuiston kansihanketta koskevan hankintamenettelyn esittelytekstissä mainituin perustein ja julkaista hankintalain mukaisen keskeytysilmoituksen HILMA-ilmoituskanavassa.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta heti.

Tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Aaltonen, Heikkinen ja Virtanen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoEhdokkaat
tiedTurun teknologia- ja tiedepuisto Oy
tiedVison Oy
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus
tiedKonsernihallinto, elinkeinot, hyvinvointi ja osaaminen
tiedKonsernihallinto, kärkihankkeet
tiedKonsernihallinto, strateginen maankäyttö, liikkuminen ja asuntopolitiikka
tiedKonsernihallinto, tilapalvelut, toimitilajohtaminen