Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus44027.09.20214
Kaupunginhallitus45305.10.20214

12910-2020 (02 08 02)

Paavo Nurmen Stadionin pääkatsomon katoksen korjauksen hankekuvaus

Tiivistelmä:

Paavo Nurmen Stadionin pääkatsomon katoksen korjauksen hankekuvaus on valmistunut ja johtuen kustannusarvion noususta kohde tulisi siirtää pienet investoinnit listalta nimettyjen investointihankkeiden listalle.

Kh § 440

Toimitilapäällikkö Kirsi Eronen 8.9.2021:

Hankkeen tausta ja sisältö

Paavo Nurmen Stadionin pääkatsomon katoksen korjaamisesta on laadittu hankekuvaus, jonka pohjalta kohteessa tulisi toteuttaa korjausinvestointeja.

Paavo Nurmen stadion sijaitsee osoitteessa Paavo Nurmen puistotie 9, 20800 Turku. Rakennus ja kiinteistö ovat kaupungin omistuksessa, liikuntapalvelut on tilojen vuokralainen. Arkkitehtikolmikko Matti Nurmelan, Kai Raimorannan ja Jyrki Tasan suunnittelema 4000-paikkainen katsomo valmistui vuonna 1989. Katsomon katoksen pinta-ala on 2100 m². Katos on teräsrunkoinen ulokerakenne, vesikate on profiilipeltiä ja alapinta on sileää peltiä, joka on kiinnitetty terärunkoon puuorsin.

Katsomolle ja katokselle on tehty rakennustekninen kuntoarvio 9.5.2017. Arviossa ei tutkittu vesikattorakenteita vaan esitettiin tarve tarkastukselle. Katoksen rakenneteknisessä kuntoarviossa todettiin kattorakenteiden huono kunto. Vesikate on vuotanut, puiset orsirakenteet ovat paikoitellen lahonneet, alapinnan levyjen kiinnitysruuveissa on pitoa heikentäviä syöpymiä. Kantavissa terärakenteissa on ruostetta. Välitilan tuuletus ei ole riittävä. Pahimmat havaitut vauriot on korjattu, mutta koko kattorakenne on uusittava kokonaisuudessaan turvallisuuden varmistamiseksi.

Katsomo kaiteiden teräsosat ovat ruostuneet, osa kaidelaseista on irronnut omia aikojaan. Päätyjen korkeimpien osien kaiteet eivät täytä nykymääräyksiä.

Kuuluttamon katolle ohjautuu hulevesiä hallitsemattomasti.

Sähköjärjestelmiä ei ole uusittu katoksen rakentamisen jälkeen. Katoksen purkamisen yhteydessä sen nykyiset sähkö- ja telejärjestelmät puretaan ja asennetaan takaisin uusittuina järjestelminä. Järjestelmät tulevat näin päivitettyä tämän päivän vaatimuksien mukaisiksi.

Tehtävät korjaustoimenpiteet on eritelty tarkemmin liitteessä 1, hankekuvaus. Suunnittelussa on käyttäjä ollut mukana ja heidän näkemyksiä on otettu huomioon.

Hankkeen kustannusarvio on 2.400.000 € (alv 0 %). Hinta-arvioon ei sisälly irtaimistoa, eikä toimintaan liittyviä teknisiä laitteita, joita ei ole sisällytetty hankekuvaukseen.

Edellä esitetyn kustannusarvion pohjalta laskettu alustava vuokra-arvio liikuntapalveluille on noin 14,98 €/m2/kk eli noin 724.899 euroa vuodessa. Nykytilanteessa vuokrataso on noin 528.484 euroa vuodessa. Vuositasolla vuokra korottuu arviolta 196.415 euroa.

Hankekuvauksessa on asetettu tavoitteeksi käynnistää korjaustyöt vuoden 2022 Paavo Nurmi Games -tapahtuman jälkeen. Kohteen arvioitu valmistumisaika on kevät 2023, ennen ko. vuoden Paavo Nurmi Games -tapahtumaa. Aikataulu ja työnaikaiset järjestelyt tarkennetaan yhteistyössä käyttäjien kanssa syksyllä 2021. Kentän ja pääkatsomon alla sijaitsevien puku- yms. tilojen käytöstä remontin aikana sovitaan

Sisäisen vuokrauksen periaatteiden mukaisesti korjauksen alaisena olevasta tilasta peritään vuokraa, jollei erikseen muuta sovita esim. korjausten aiheuttamien taloudellisten tappioiden tai korjauksesta aiheutuvan haitan vuoksi. Vuokranmaksun keskeytys tai vuokransovittelu on mahdollista vain peruskorjaustasoisten korjaushankkeiden yhteydessä. Paavo Nurmen Stadionin katsomoa ei voida käyttää katoksen peruskorjauksen aikana. Katsomon alla olevia sosiaali- ja toimistotiloja voitaneen käyttää peruskorjauksen aikana. Tilapalvelut neuvottelee kohteen vuokrakustannusten alentamisesta Liikuntapalveluiden kanssa.

Lausunto

Tilapalvelut pyysi lausuntoa Paavo Nurmen Stadionin pääkatsomon katoksen hankekuvauksesta Liikuntalautakunnalta.

Liikuntalautakunta käsitteli asian kokouksessaan 7.9.2021. Liikuntapalvelut hyväksyi omalta osaltaan laaditun hankekuvauksen ja sen kustannusarvion ja sitoutuu peruskorjauksen jälkeen käytöstä aiheutuviin kustannuksiin, mutta määrärahat tulisi huomioida liikuntalautakunnan talousarviota korottaen sisäisen vuokran kasvun verran.

Liikuntapalveluiden näkemyksen mukaan katsomorakenteiden peruskorjaus on välttämätön ja siitä aiheutuvat korjauskustannukset ja ko. rakenteen arvon noususta aiheutuva sisäinen vuosivuokran nousu ei ole liikuntapalveluiden toiminnasta johtuvaa. Tästä syystä sisäisten vuokrakustannusten siirtäminen liikuntapalveluiden talousarvioon tulee tehdä nykyistä määrärahaa korottaen ja näin ollen korottamalla liikuntapalveluiden talouden suunnittelulukua näin ollen vuodesta 2023 eteenpäin.

Lisäksi peruskorjauksen aikaista sisäisesti perittävää vuokraa tulee kohtuullistaa siltä ajanjaksolta, kun palveluita ei stadionilla pystytä korjaustöistä johtuen järjestämään normaalin laajuuden mukaisesti.

Rahoitus

Paavo Nurmen Stadionin pääkatsomon katoksen korjaustyöt oli alun perin tarkoitus sisällyttää tilapalvelujohtajan hyväksymään pienten, kustannusarvioltaan alle miljoonan euron, hankkeiden listaan vuodelle 2022 ja rahoittaa tätä kautta. Kustannusarvio oli 300.000 euroa. Hankekuvauksen laadinnan aikana kävi kuitenkin ilmi, että koko hankkeen kustannusarvio ylittää miljoonan euron rajan. Näin ollen hankekuvaus saatetaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi kaupungin tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeiden mukaisesti.

Hankkeen rahoitus tulisi sisällyttää kaupungin tilainvestointiohjelmaan nimettynä hankkeena. Kohde siirtyy kustannuksineen nimettyjen investointien listalle ja nimike kustannusarvioineen poistetaan pienet investoinnit listalta. Kohteen siirto ei aiheuta kokonaisinvestointitason nousua vahvistetun talousarvion 2021 yhteydessä esitettyyn taloussuunnittelulukuun vuodelle 2022. Jotta Paavo Nurmen Stadionin pääkatsomon katoksen korjaustyö saataisiin tavoiteaikataulussa käyntiin, tulisi rahoitusta osoittaa 50.000 euroa jo vuodelle 2021.  Näin ollen kustannusarvio tulisi jakaa seuraavasti:

Vuosi 2021: 50.000 €

Vuosi 2022: 1.350.000 €

Vuosi 2023: 1.000.000 €.

Vuoden 2021 osalta tarvittava määrärahamuutos tullaan tekemään kaupunginvaltuustossa osavuosikatsauksen käsittelyn yhteydessä. Vuoden 2022 ja 2023 määrärahatarve huomioidaan talousarvioprosessissa.

Liite 1Paavo Nurmen Stadionin pääkatsomon katoksen hankekuvaus

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää

PäätösAsia pantiin pöydälle Arven Elon kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 453

Pöydältä 27.9.2021 § 440

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen 30.9.2021:

Pöydällepanon aikana on tehty lisäselvityksiä peruskorjaushankkeen kustannusarviosta. Peruskorjaushankkeen kustannusarvio on tehty tämän vuoden alussa eli käytetty indeksi 1/2021 (95) vastaa alkuvuoden kustannustilannetta. Riskien pienentämiseksi kustannusarvioita on nyt päivitetty, sillä rakentamisen kustannukset ovat olleet rajussa nousussa tänä vuonna. Uusi, päivitetyllä indeksillä (101) laskettu kustannusarvio nousee 6,3 % alkuperäisessä esityksessä olevasta eli 2.415.000 eurosta 2.567.000 euroon. Näiden erotus on 152.000 euroa. Tämän tyyppinen päivitysten tekeminen otetaan tästä lähtien tavaksi jokaisessa hankkeessa, jossa kustannusarvion tekemisen ja päätöksenteon väliin jää useampi kuukausi. Tavallisesti nämä indeksivaihtelut ovat olleet hyvin maltillisia, mutta tänä vuonna tilanne on ollut poikkeuksellinen.

Oheismateriaali 1Selvitys koskien Paavo Nurmen Stadionin katoksen peruskorjausta

EhdotusKaupunginhallitus päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö, toimitilojen rakennuttaminen
tiedKonsernihallinto, talouspalvelut
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedVapaa-aika, liikuntapalvelut


Liitteet:

Kh § 440
Liite 1:Paavo Nurmen Stadionin pääkatsomon katoksen hankekuvaus

Kh § 453
Liite 1:Paavo Nurmen Stadionin pääkatsomon katoksen hankekuvaus