Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus41306.09.202113

10302-2021 (00 01 01, 09.00)

Turun kaupungin turvallisuussuunnitelma 2021-2024

Tiivistelmä: -

Kh § 413

Riskienhallintapäällikkö Heikki Vähäkuopus:

Paikallisen turvallisuussuunnittelun tavoitteena on parantaa alueen asukkaiden ja yhteisöjen turvallisuutta sekä turvallisuuden tunnetta. Suunnitelman laadinnan perustana on valtioneuvoston periaatepäätös sisäisen turvallisuuden strategiasta ja sen toteuttaminen paikallisella tasolla.

Turvallisuussuunnitelman laadintaan on osallistunut laaja joukko alueen turvallisuustoimijoita, eri viranomaisia, järjestöjä, elinkeinoelämän edustajia ja kaupungin henkilöstöä. Suunnitelmaa on käyty läpi myös viidessä eri vaikuttajaryhmässä; hyvinvoinnin ohjausryhmässä, lasten ja nuorten hyvinvointiryhmässä, nuorisovaltuustossa, vanhusneuvostossa sekä Turun seudun päihdetyöverkostossa. Turkulaiset osallistettiin turvallisuussuunnittelun laadintaan turvallisuuskyselyn avulla.

Turvallisuuskyselyjä on tehty Turun kaupungissa vuodesta 2016 lähtien joka toinen vuosi, viimeisin vuonna 2020. Turvallisuuskyselyyn vastanneiden mukaan kaupungin keskeisimmiksi ongelmiksi koettiin huumeiden käyttäjät, häiriökäyttäytyminen ja holtittomat autoilijat. Asuinalueiden turvattomiksi paikoiksi koettiin kauppojen lähiympäristö, risteysalueet ja suojatiet. Huumeiden käyttäjät ovat turvallisuuskyselyjen suorittamisen aikana nousseet kyselyyn vastanneiden mielestä koko ajan vakavammaksi ongelmaksi. Kyselyn mukaan kuntalaiset kokevat myös sosiaalisessa mediassa erilaista häirintää. Globaaleina uhkina keskeisimpinä nähtiin ilmastonmuutos, pandemiat ja tartuntataudit sekä suuret pakolaisvirrat.

Turvallisuuskyselyn tuloksia hyödyntäen sekä asiantuntijoille suunnatun kyselyn perusteella valittiin kuusi kaupungin turvallisuuteen vaikuttavaa keskeistä ilmiötä, joihin keskitytään uudessa turvallisuussuunnitelmassa:

Ilmiöille on määritelty tavoitteet, niiden toteuttamiseksi tehtävät toimenpiteet sekä toimenpiteiden toteutuksen seurantamenetelmät.

Turvallisuussuunnitelman jalkauttamisesta raportoidaan vuosittain kaupungin johdolle sekä kaupunginhallitukselle. Raportti koostetaan seurannassa mainituista mittareista ja asiantuntijalausunnoista.

Paikallinen turvallisuussuunnitelma laaditaan lähtökohtaisesti aina valtuustokauden ajaksi. Turvallisuusympäristön muuttuessa myös turvallisuussuunnitelmaa voidaan päivittää.

Turvallisuussuunnitelmasta erillisohjelmina on keskitytty liikenneturvallisuuteen, maahanmuuttajien kotouttamiseen sekä väkivaltaisen ekstremismin ennalta ehkäisyyn.

Liite 1Turun kaupungin turvallisuussuunnitelma 2021-2024

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Turun kaupungin turvallisuussuunnitelman 2021-2024.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHyvinvointi
tiedKasvatus ja opetus
tiedKaupunkiympäristö
tiedKonsernihallinto
tpvKonsernihallinto, asianhallinta
tiedRevisiotoimisto
tiedTyöllisyys
tiedTyöterveyshuolto
tiedVapaa-aika
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tiedXXXXX


Liitteet:

Kh § 413
Liite 1:Turun kaupungin turvallisuussuunnitelma 2021-2024