Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus41206.09.202112

10195-2021 (11 01 04, 03.00)

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi luonnonsuojelulaiksi ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta

Tiivistelmä:

Ympäristöministeriössä on valmisteltu luonnos hallituksen esitykseksi, joka koskee uutta luonnonsuojelulakia. Lausuntoja luonnoksesta voi antaa 6.9.2021 asti. Ympäristöministeriö ei ole lähettänyt lausuntopyyntöä erikseen kuntiin tai maakuntaliittoihin, mutta lausunnon antaminen on tästä huolimatta mahdollista.

Kh § 412

Kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari, ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki ja ympäristölakimies Nina Mattila:

Nykyinen luonnonsuojelulaki (1096/1966) on ollut voimassa vuoden 1997 alusta lähtien. Ympäristöministeriön esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi luonnonsuojelulaki. Lausuntopyynnön kohteena on ympäristöministeriön ehdotus luonnonsuojelulakia koskevaksi hallituksen esitysluonnokseksi. Lakiehdotusta valmistelevan projektiryhmän työ jatkuu lausuntokierroksen jälkeen ja projektiryhmä jättää syksyllä ehdotuksensa hallituksen esitykseksi.

Voimassa olevaa luonnonsuojelulakia ajantasaistettaisiin ja sen vaikuttavuutta parannettaisiin lajien ja luontotyyppien suojelun tehostamiseksi, luontotiedon hallinnan kehittämiseksi, ilmastonmuutoksen sopeutumisen ja sen hillinnän edistämiseksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelun ja kestävän käytön edistämiseksi. Voimassa olevan luonnonsuojelulain yleinen rakenne ja sen useat pykälät säilyisivät sisällöllisesti pitkälti ennallaan, mutta lakia täydennettäisiin ja tarkistettaisiin monilta osin.

Luonnonsuojelulakiin ehdotetaan myös muutoksia esimerkiksi lain yleisiin säännöksiin, luonnonsuojelusuunnittelun laajentamiseen, luontotyyppi- ja lajisuojelun vahvistamiseen sekä saamelaisten oikeuksien edistämiseen. Kokonaan uusissa luvuissa säädettäisiin luonnonsuojelun hallinnosta, eliölajien vaihdantaa, maahantuontia ja maastavientiä koskevista säännöksistä sekä luontotiedon hallinnasta. Lisäksi ekologista kompensaatiota koskevassa uudessa luvussa säädettäisiin suojelusta poikkeamisesta aiheutuvan heikennyksen hyvittämisestä ja luonnonarvojen tuottamisesta ja vapaaehtoisen hyvittämisen varmentamisesta. Luonnoksessa hallituksen esitykseksi ehdotetaan uuden luonnonsuojelulain lisäksi myös pääasiassa teknisesti muutettavaksi eräitä muita lakeja.

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus on arvioinut luonnosta etenkin ympäristönsuojelun ja kaavoituksen näkökulmasta. Lausunnossa on tukeuduttu Kuntaliiton muistioon, johon on kirjattu huomioita lakiluonnoksesta.

Liite 1Ehdotus lausunnoksi ympäristöministeriölle

Oheismateriaali 1Ympäristöministeriön lausuntopyyntö liitteineen

Oheismateriaali 2Kuntaliiton muistio 11.8.2021

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa ympäristöministeriölle liitteen 1 mukaisen lausunnon.

Samalla päätetään, että pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristöministeriö


Liitteet:

Kh § 412
Liite 1:Ehdotus lausunnoksi ympäristöministeriölle