Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus39230.08.20218

3236-2021 (00 00 01, 02 07 00, 10 03 02)

Viking Linen terminaalin lunastuksen kauppakirjan ja takaisinvuokraussopimuksen hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään kaupunginvaltuuston päätökseen perustuvien Viking Line Abp:n terminaalin lunastukseen johtavan kauppakirjan ja takaisinvuokrauksen vuokrasopimuksen hyväksymistä.

Kh § 392

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi, kaupunginlakimies Pauliina Ahlas ja talousjohtaja Valtteri Mikkola 26.8.2021:

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 14.6.2021 § 151 Viking Line Abp:n terminaalin lunastuksen esisopimuksen kauppakirjaehtoineen ja terminaalin takaisinvuokraukseen liittyvän vuokrasopimuksen. Kaupunginvaltuuston päätös on tullut lainvoimaiseksi 3.8.2021 ja Viking Line Abp:n kanssa on allekirjoitettu kaupunginvaltuuston päätöksen mukainen terminaalin rakennusten kaupan esisopimus 19.8.2021.

Viking Line Abp on esittänyt, että se haluaisi kaupungin lunastavan esisopimuksen pohjalta terminaalirakennuksen mahdollisimman nopeasti siten, että lopullinen rakennuksen kauppa voitaisiin esisopimuksen pohjalta tehdä elokuun 2021 aikana. Tällöin solmittaisiin samalla vuokrasopimus terminaalin takaisinvuokrauksesta Viking Line Abp:lle esisopimuksen mukaisesti 1.9.2021 lähtien.

Terminaalin lunastukseen liittyvässä esisopimuksessa on määritetty lunastushinnaksi 17,5 milj. euroa. Lopullinen lunastushinta on sidottu rakennuskustannusindeksiin marraskuu 2020 ja tarkistetaan lunastushetkellä viimeisimmän saatavilla olevan rakennuskustannusindeksin mukaan sekä tekemällä näin saadusta hinnasta vuotuiset 2 %:n ikävähennykset. Näiden tarkistusten jälkeen lopulliseksi kauppahinnaksi muodostuu 17.895.192 euroa. Kyseisellä lunastushinnalla takaisinvuokrauksessa käytettäväksi vuosivuokraksi muodostuu 912.654,84 euroa (76.054,57 euroa/kk, alv 0 %). Mikäli kauppa toteutetaan elokuun 2021 kuluessa, lunastushinta perustuu neuvottelussa sovitun mukaisesti rakennuskustannusindeksiin 6/2021.

Kaupunginvaltuusto on päätöksensä 14.6.2021 § 151 yhteydessä hyväksynyt päätöksen liitteenä 1 olleen esisopimuksen, joka on allekirjoitettu 19.8.2021. Esisopimus on luonteeltaan sitova ja siinä on sovittu ehdoista, joiden mukaisesti osapuolet sitoutuvat tekemään rakennusten kaupan.

Esisopimuksen, kauppakirjan ja vuokrasopimuksen ovat laatineet kaupunkiympäristötoimiala ja tilapalvelut. Lakipalvelut on saanut mainitut asiakirjat tarkistettavakseen sen jälkeen, kun osapuolia sitova esisopimus asiassa on tehty. Kaupunginhallitukselle esitettävät sopimukset ovat kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisia ja täyttävät esisopimuksessa asetetut reunaehdot.

Lakipalvelut on tarkistanut asiakirjat eikä lakipalveluilla ole niihin huomautettavaa.

Terminaalin lunastuksen rahoituksen osalta kaupunginvaltuusto on päättänyt, että lunastuksen seurauksena investointien määrärahaa tulee korottaa ja esitys tarvittavasta korotuksesta tuodaan päätöksentekoon kuluvan vuoden 2. osavuosikatsauksen yhteydessä. Kauppahinta on mahdollista suorittaa rakennuskustannusindeksin kauppahintaa korottavan vaikutuksen välttämiseksi etupainotteisesti hyväksytyn investointiohjelman määrärahojen puitteissa ja korottaa määrärahaa kaupunginvaltuuston päättämällä tavalla 2. osavuosikatsauksen yhteydessä.

Liite 1Rakennusten kauppakirja liitteineen

Liite 2Vuokrasopimus terminaalirakennusten takaisinvuokrauksesta liitteineen

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä Viking Line Abp:n terminaalin rakennusten kauppakirjan ja takaisinvuokrauksen vuokrasopimuksen liitteiden 1 ja 2 mukaisesti sekä oikeuttaa maankäyttöjohtaja Jyrki Lapin tekemään sopimuksiin vähäisiä tarkistuksia ja allekirjoittamaan sopimukset.

Päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Koivusalo ja Bergström ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Koivusalon tilalla asian käsittelyyn osallistui Pätäri.

Jakelu

aoViking Line Abp
tpvKaupunkiympäristö
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tpvKonsernihallinto, talouspalvelut
tiedKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Kh § 392
Liite 1:Rakennusten kauppakirja liitteineen
Liite 2:Vuokrasopimus terminaalirakennusten takaisinvuokrauksesta liitteineen