Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus39830.08.20211

9421-2021 (02 05 03)

Tieran pääomalainojen sopimusehtojen tarkentaminen

Tiivistelmä: -

Kh § 398

Talousjohtaja Valtteri Mikkola ja rahoituspäällikkö Kim Moisiolinna 16.8.2021:

Kuntien Tiera Oy (jäljempänä Yhtiö -Tiera) on valtakunnallinen IT – alan toimija, joka toimii omistajiensa sidosyksikkönä ja jossa Turun kaupungin omistusosuus on 6,89 %. Kaupunki on vuonna 2014 myöntänyt Tieralle 500 000 euroa pääomalainaa, jonka korko on kiinteä 5 % vuodessa. Pääomalainojen pääoma ja korko maksetaan yhtiön selvitystilassa ja konkurssissa muita velkojia huonommalla etuoikeudella. Pääoma saadaan muutoin palauttaa ja korkoa maksaa vain määrä, jonka verran vapaan pääoman ja pääomalainojen määrä on positiivinen. Pääoman tai koron maksamisesta ei anneta vakuutta.

Mikäli korkoa ei voida maksaa, se siirtyy maksettavaksi ensimmäisen sellaisen tilinpäätöksen perusteella, jonka perusteella se voidaan maksaa. Yhtiö ei ole oman pääoman negatiivisuuden vuoksi johtuen kyennyt maksamaan pääomalainan korkoa ja/tai lyhennystä, minkä vuoksi kaupungin taseeseen on kirjattu saamatta jäänyttä korkotuloa yhteensä 171 575 euroa per 31.12.2020. Velan alkuperäinen eräpäivä oli 30.6.2019.

Yhtiöllä on yhteensä 4 850 000 euroa pääomalainaa ja lainoille on kertynyt maksamatonta, kuluksi kirjaamatonta korkoa yhteensä 3 615 211 euroa. Yhtiön oma pääoma tilanteessa 31.12.2020 oli -8 983 575 negatiivinen. Lisäksi yhtiöllä on pitkäaikaista vierasta pääomaa yhteensä 2 972 139 euroa, jonka korot ja pääoman takaisinmaksu ovat luonnollisesti etuoikeutettuja pääomalainoihin nähden.

Yhtiö esittää nyt muutoksia pääomalainojen ehtoihin sekä etuoikeusasemaan ja perustelee muutoksia seuraavasti:

”Tieran positiivisesti kehittynyt tulos ja kassavirta mahdollistavat vieraan pääoman ehtoisten lainojen lyhentämisen nopeutetussa aikataulussa. Samalla parantunut luottokelpoisuus on mahdollistanut neuvottelut Sitran oman pääoman ehtoisten lainojen korkotason alentamisesta. Tieralla on lähtötilanteessa yhteensä kahdeksan omaksi pääomaksi kirjattavaa pääomalainaa.

 

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston (Sitra) toimintaehtojen mukaan antolainojen koron tulee olla markkinaehtoisia. Viime vuosina liikkeelle laskettujen vertailukelpoisten lainojen korkotaso on ollut keskimäärin 8-10 prosenttia.

Sitran ja Tieran käymien korkoneuvottelujen tuloksena Sitra on lupautunut laskemaan omien lainojensa korkoa 8 prosenttiin takautuvasti 1.2.2021 alkaen. Koron alennus on merkittävä, sillä se laskisi Tieran lainanhoitokustannuksia noin 200 000 euroa vuodessa. Koronalennus nopeuttaisi oman pääoman ehtoisten lainojen takaisinmaksua sekä Sitralle että kaupungeille.

Sitran ja Tieran välisten korkoneuvottelujen yhteydessä havaittiin, että Sitran pääomalainojen ehdoissa on maininta etusijaisuudesta suhteessa yhtiön muihin, kyseisten lainojen jälkeen nostamiin pääomalainoihin. Tällaista Sitran lainojen etusijaisuutta ei kuitenkaan ole mainittu Lahden, Turun ja Espoon Tieralle myöntämissä lainoissa. Sitran pääomalainojen etusijaisuus koskee Sitran kolmea ensimmäistä pääomalainaa, pääomaltaan yhteensä 2,0 milj. euroa.

Myöntääkseen koronalennuksen Tieralle Sitra edellyttää Lahdelta, Turulta ja Espoolta suostumuksen siihen, että Sitran myöntämillä pääomalainoilla on alun perin tarkoitettu parempi etusija.

Kompensaationa kuntien suostumukselle Sitran pääomalainojen etusijaisuudesta Tiera ehdottaa, että kaupunkien myöntämien pääomalainojen korko nostettaisiin samalle 8 prosentin tasolle Sitran pääomalainojen kanssa takautuvasti 1.2.2021 alkaen.

Osakeyhtiölain 12:2.3 §:n mukaan ”pääomalainoilla on keskenään yhtäläinen oikeus yhtiön varoihin, jollei muuta ole yhtiön ja pääomalainojen velkojien kesken sovittu.” Niiden pääomalainavelkojien, joiden asemaa asiassa tehtävä sopimus (sopimus yhtiön ja paremmalla etusijalla olevan pääomalainavelkojan välillä) heikentää, on annettava suostumuksensa sopimukselle.

Ehdotetussa muutoksessa:

  1. Sitran myöntämien pääomalainojen korko laskee 8 prosenttiin takautuvasti 1.2.2021 alkaen
  2. Lahden, Turun ja Espoon myöntämien lainojen korko nousee 5 prosentista 8 prosenttiin takautuvasti 1.2.2021 alkaen
  3. Lahti, Turku ja Espoo antavat suostumuksensa Sitran kolmen ensimmäisen pääomalainan (pääomaltaan 2,0 milj. euroa) etusijaisuudelle

Ehdotettu kuntien myöntämien lainojen koronnosto kasvattaa Tieran korkokuluja 37 500 euroa vuodessa. Yhdessä Sitran ja kuntien korkomuutokset alentavat Tieran korkokuluja 162 500 euroa vuodessa.

Lahden, Turun ja Espoon myöntämät lainat ja Sitran kaksi viimeistä pääomalainaa ovat keskenään samanarvoisia. Tiera maksaa kaupungeille ja Sitralle niiden myöntämien lainojen kertyneet korot ja pääoman rinnakkain samalla aikataululla sen jälkeen, kun Sitran myöntämien kolmen ensimmäisen lainan ja pääoma ja korot on maksettu.”

Yhtiön esittämät muutokset ovat kaupungin kannalta hyväksyttäviä, koska se yhdenmukaistaa yhtiön koko pääomalainoituksen korkotason ja saattaa velkojat näin yhdenmukaiseen asemaan koron osalta. Lisäksi muutokset alentavat Tieran rahoituskuluja 162 500 euroa vuodessa, mikä on puolestaan kaupungin omistajaedun mukaista ja tervehdyttää soittain Tieran taloudellista asemaa tulevaisuudessa.

Päätöksen toimeenpano on ehdollinen sille, että Lahti ja Turku ja Espoo tahoillaan hyväksyvät muutokset.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKuntien Tiera Oy
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedKonsernihallinto, rahoituspalvelut