Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus40030.08.20213

12114-2020 (02 08 00)

Hankintaoikaisuvaatimukset soittimien ja musiikkivälineiden hankintaa koskevasta hankintapäätöksestä 7.6.2021 § 68

Tiivistelmä:

Konsernihallinnon hankintapäällikön päätöksestä 7.6.2021 § 68 koskien soittimien ja musiikkivälineiden hankintaa on tehty kaksi (2) hankintaoikaisuvaatimusta. Kaupunginhallitukselle esitetään, että hankintapäätöstä 7.6.2021 § 68 oikaistaan.

Kh § 400

Konsernihallinto, lakipalvelut, lakimies Sanni-Sofia Nieminen 20.8.2021:

Asian tausta

Turun kaupungin konsernihallinnon hankintapalvelut on pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia Turun kaupungin palvelukokonaisuuksien käyttöön hankittavista soittimista ja musiikkivälineistä ajalle 1.8.2021 (tavoite)–31.7.2023, jonka jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä (1) kahden (2) vuoden pituisella optiokaudella ajalle 1.8.2023–31.7.2025.

Hankintaa koskeva kansallinen hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi HILMA-ilmoituskanavassa 1.4.2021 osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku. Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa 21.4.2021. Hankinnasta julkaistiin korjausilmoitus 22.4.2021.

Hankinta sisältää kaksi (2) osatarjousryhmää:

1. Akustiset soittimet

2. Bändi-/sähkösoittimet ja äänentoisto/studiotekniikka

Tarjouksia saatiin määräaikaan 6.5.2021 klo 11.00 mennessä neljä (4) kappaletta. Osatarjousryhmiin tarjosivat:

1. Akustiset soittimet: F-Musiikki Oy, Musamaailma Oy, Soitin Laine Oy ja Turkuestradi Oy.

2. Bändi-/sähkösoittimet ja äänentoisto/studiotekniikka: F-Musiikki Oy, Musamaailma Oy, Soitin Laine Oy ja Turkuestradi Oy.

Hankintapäällikkö on hankintapäätöksellään 7.6.2021 § 68 päättänyt seuraavasti:

’’Päätän edellä esitetyn mukaisesti, että

-Osatarjousryhmän 1 (Akustiset soittimet) palveluntuottajaksi ajalle 1.8.2021 - 31.7.2023 valitaan Soitin Laine Oy ja varatoimittajaksi F-Musiikki Oy tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

-Osatarjousryhmän 2 (Bändi-/sähkösoittimet ja äänentoisto/studiotekniikka) palveluntuottajaksi ajalle 1.8.2021 - 31.7.2023 valitaan Soitin Laine Oy ja varatoimittajaksi Musamaailma Oy tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.’’

F-Musiikki Oy on tehnyt asiassa osatarjousryhmän 1 - Akustiset soittimet sekä osatarjousryhmän 2 - Sähkö- ja bändisoittimet osalta hankintaoikaisuvaatimuksen 21.06.2021. Musamaailma Oy on tehnyt asiassa osatarjousryhmän 2 - Sähkö- ja bändisoittimet osalta hankintaoikaisuvaatimuksen 21.06.2021.

Koska tehdyt hankintaoikaisuvaatimukset kohdistuvat samaan hankintapäällikön hankintapäätökseen 7.6.2021 § 68, ne ehdotetaan käsiteltävän yhdessä.

Oikaisuvaatimukset perusteineen

F-Musiikki Oy on hankintaoikaisuvaatimuksessaan vaatinut, että hankintapäätöstä oikaistaan siten, että Soitin-Laine Oy:n tarjous hylätään osatarjousryhmässä 1 sekä osatarjousryhmässä 2 ja että osatarjousryhmässä 1 ensisijaiseksi toimittajaksi valitaan F-Musiikki Oy. F-Musiikki Oy:n mukaan Soitin-Laine Oy:n seuraavat tuotteet ovat tarjouspyynnön vastaisia: Shaker 2, Congateline kahdelle congarummulle, Sähkökitara 1, Rumpusetti 2. Tarkemmat perustelut tuotteiden tarjouspyynnön vastaisuudelle on esitetty liitteessä 1.

F-Musiikki Oy on vaatinut myös Musamaailma Oy:n tarjouksen hylkäämistä osatarjousryhmässä 1 sekä osatarjousryhmässä 2. Osatarjousryhmän 1 osalta F-Musiikki Oy katsoo, että Musamaailma Oy:n Congateline kahdelle congarummulle tarjottu tuote soveltuu ainoastaan ’’marathon designer tai classic’’ -sarjan congissa käytettäväksi, jolloin tarjottu teline ei ole täyttänyt tarjouspyynnön vaatimusta siitä, että congatelineen täytyy soveltua tarjoajan tarjoamiin congarumpuihin. Osatarjousryhmän 2 osalta F-Musiikki Oy katsoo, että Musamaailma Oy:n Rumpusetti 1:een tarjottu tuote ei ole täyttänyt tarjouspyynnön vaatimusta ’’kelluvat tornit, ei basarikiinnitystä’’.

Musamaailma Oy on hankintaoikaisuvaatimuksessaan vaatinut, että hankintapäätöstä oikaistaan siten, että Soitin-Laine Oy:n tarjous hylätään osatarjousryhmässä 2 ja että Musamaailma Oy valitaan kyseisen osatarjousryhmän toimittajaksi. Musamaailma Oy:n mukaan Soitin-Laine Oy:n seuraavat tuotteet ovat tarjouspyynnön vastaisia: Sähkökitara 1 ja 2, Sähköbasso 1, Sampling Pad, Kitaravahvistin 2, Sähköpiano 2, PA-setti luokkakäyttöön, aktiivi, Mikrofoni 2 sekä Laulumikrofoni. Tarkemmat perustelut tuotteiden tarjouspyynnön vastaisuudelle on esitetty liitteessä 2.

Kuultavien lausunnot

Turkuestradi Oy ei ole sille varatusta tilaisuudesta huolimatta antanut lausuntoa asiassa.

Musamaailma Oy

Musamaailma Oy on F-Musiikki Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen johdosta 29.06.2021 antamassaan lausunnossaan (oheismateriaali 1) todennut, että heidän tuotteensa ovat tarjouspyynnön mukaisia.

Musamaailma Oy:n mukaan sen tarjoama congateline on Headliner HD-teline, eikä TMDS-teline ja se soveltuu yrityksen tarjoamiin conga-rumpujen kiinnitykseen.

Musamaailma Oy:n mukaan sen tarjoamassa rumpusarjan tom tom -rummuissa ei ole ns. basarikiinnitystä, vaan ne kelluvat tietynlaisten kiinnikkeiden ansiosta.

Musamaailma Oy on hankintaoikaisuvaatimuksen johdosta antamassa lausunnossaan esittänyt, että F-Musiikki Oy on tarjonnut tarjouspyynnön vastaisia tuotteita ja että F-Musiikki Oy:n tarjous tulisi tämän takia hylätä.

Soitin Laine Oy

Soitin-Laine Oy on antanut lausunnon Musamaailma Oy:n ja F-Musiikki Oy:n oikaisuvaatimuksiin 24.06.2021 (oheismateriaali 2). Hankintayksikkö on pyytänyt Soitin-Laine Oy:ltä lisäselvitystä liittyen sen antamaan lausuntoon, ja Soitin-Laine Oy on antanut lisäselvityksensä 9.8.2021 (oheismateriaali 3). Soitin-Laine Oy on todennut lausunnossaan ja lisäselvityksessään pääsääntöisesti, että sen tarjoamat tuotteet täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset taikka että hankintaoikaisuvaatimuksen tekijät ovat vedonneet hankintaoikaisuvaatimuksissaan sellaisiin vaatimuksiin, joita tarjouspyynnössä ei ole edes kyseiseltä tuotteelta vaadittu.

Soitin-Laine Oy on kuitenkin lisäselvityksissään todennut, että sen täytyisi vaihtaa sen tarjoamat tuotteet shaker 2 - ja sampling pad -tuotteiden osalta, koska varsinaisessa tarjouksessa on alun perin tarjottu vääriä tuotteita. Soitin-Laine Oy:n mukaan tuotteiden vaihtamisella ei ole vaikutusta tuotteiden hintoihin, vaan uusia tuotteita tarjotaan samalla tai halvemmalla hinnalla.

Toimivalta

Turun kaupungin hallintosäännön 64 §:n mukaan hankintayksikön aloitteesta tehtävästä hankintaoikaisusta päättää sama taho, joka on tehnyt hankintapäätöksen. Mikäli asianosainen on vaatinut hankintaoikaisua, toimielin tekee hankintaoikaisua koskevan päätöksen myös alaisensa viranhaltijan hankintapäätöksestä.

Hankintaoikaisuvaatimuksen arviointi

Sovellettavat oikeusohjeet

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) 3 § mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 104 §:n 2 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran, palvelun tai rakennusurakan olevan hankintailmoituksessa ja tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintailmoitusta, tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Hankintayksikkö voi pyytää tarjoajaa tai ehdokasta määräajassa toimittamaan, lisäämään, selventämään tai täydentämään puutteellisia tai virheellisiä tietoja ja asiakirjoja.

Hankintalain 132 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin.

Asian arviointi

Musamaailma Oy:n tuotteiden tarjouspyynnön vastaisuus

Tarjouspyynnössä (s. 25) on asetettu seuraava vaatimus koskien congatelinettä:

’’Vaatimus: kahdelle congarummulle. Sovittava tarjottaville congarummuille.’’

Tarjouspyynnössä (s. 31) on asetettu mm. seuraava vaatimus koskien rumpusetti 1:stä:

’’Vaatimus: bassorumpu 20’’, basaripedaali, metallivirveli 14’’, pikkutomi 10’’, pikkutomi 12’’, lattiatomi 14’’ kelluvat tomit (ei basarikiinnitystä), hi-hat tukevalla ja kestävällä telineellä (tuplajalat, pyörivät jalat)’’

Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan hankintayksiköllä on lähtökohtaisesti oikeus luottaa tarjoajan tarjouksessaan ilmoitettuihin tietoihin ainoastaan silloin, kun sillä ei ole perusteltua syytä epäillä muuta. Lisäksi oikeuskäytännössä on todettu vakiintuneesti, että tarjoajat vastaavat tarjouksissaan ilmoittamiensa tietojen paikkansapitävyydestä.

Musamaailma Oy:n alkuperäisen tarjouksen sekä hankintaoikaisuvaatimuksen johdosta antaman lausunnon perusteella hankintayksikölle ei ole syntynyt perusteltua epäilyä siitä, etteikö Musamaailma Oy:n tarjoama rumputeline täyttäisi tarjouspyynnön vaatimusta koskien kelluvia tomeja taikka etteikö Musamaailma Oy:n tarjoama congateline täyttäisi tarjouspyynnön vaatimusta koskien telineen soveltuvuutta tarjottaville congarummuille.

Ottaen huomioon vakiintunut oikeuskäytäntö sekä asiassa annettu selvitykset toteaa hankintayksikkö, että Musamaailma Oy:n tarjoamat tuotteet ovat olleet tarjouspyynnön mukaisia, eikä hankintayksikölle ole syntynyt velvollisuutta hylätä Musamaailma Oy:n tarjousta tarjouspyynnön vastaisena.

Soitin-Laine Oy:n tuotteiden tarjouspyynnön vastaisuus

Musamaailma Oy ja F-Musiikki Oy ovat esittäneet useita väitteitä koskien Soitin-Laine Oy:n tarjoamien tuotteiden tarjouspyynnön mukaisuutta.

Tarjouspyynnössä (s. 22) on asetettu osatarjousryhmässä 1 seuraava vaatimus koskien shaker 2:sta:

’’Vaatimus: suurehko, ganza-tyyppinen’’

Soitin-Laine Oy on alun perin tarjonnut tuotetta Shaker metalli Gewa Club salsa tuotekoodilla GW-F835450. Soitin-Laine Oy on hankintaoikaisuvaatimuksen johdosta antamassaan lisäselvityksessään todennut, että shaker 2 voidaan toimittaa ganza shakerina ja että sana metallinen on tullut vahingossa mukaan tarjoukseen. Lisäksi Soitin Laine Oy on todennut, että tuotekoodin voi muuttaa 1TYCTGZ ja tuotteen hinta on sama.

Tarjouspyynnössä (s. 32) on asetettu osatarjousryhmässä 2 seuraava vaatimus koskien sampling padia:

’’Vaatimus: Vähintään 6 ohjelmoitavaa padia, mahdollisuus ladata omia soundeja tietokoneelta. Esim. Roland Octapad tai vastaava’’

Soitin-Laine Oy on alun perin tarjonnut tuotetta Roland Octapad SPD-30-BK tuotekoodilla ROSPD-30. Soitin-Laine Oy on hankintaoikaisuvaatimuksen johdosta antamassaan lisäselvityksessään todennut, että sen alun perin tarjoama, vahingossa väärin tarjottu tuote ei sisällä vaadittua ominaisuutta koskien soundien lataamista tietokoneelta ja että oikea tuote on halvempi malli.

Hankintalain 104 §:n 2 momentin mukaan hankintayksikön on suljettava tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset tarjouskilpailusta. Myös hankintalain esitöissä (HE 108/2016 vp, s. 172) todetaan, että hankintayksikön on lähtökohtaisesti hylättävä tarjouspyyntöä vastaamattomat tarjoukset. Lisäksi oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että sisällöltään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen hylkääminen ei ole ainoastaan hankintayksikön oikeus, vaan hankintayksikkö on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi velvollinen hylkäämään tarjouspyynnön vastaisen tarjouksen.

Edelleen hankintalain 104 §:n 2 momentin mukaan hankintayksiköllä on mahdollisuus pyytää tarjoajaa täsmentämään sen tarjousta. Hankintayksikön ei kuitenkaan tule sallia tarjouksen olennaista muuttamista, kuten sallia tarjoajan vaihtaa tarjouspyynnön vastainen tuote tarjouspyynnön mukaiseksi tuotteeksi tarjousajan jälkeen (HE 108/2016 vp, s.173‒174).

Lisäksi oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että tarjoaja kantaa vastuun siitä, että sen tarjous on tarjouspyynnön sisällöltään selvien vaatimusten mukainen.

Soitin-Laine Oy on tarjousajan jälkeen ilmoittanut lisäselvityksessään, että osa sen tuotteista on tarjouspyynnön vastaisia ja että sen tarkoituksena olisi vaihtaa nämä tarjouspyynnön vastaiset tuotteet tarjouspyynnön mukaisiksi tuotteiksi. Ottaen huomioon julkisista hankinnoista annetut oikeusohjeet koskien tarjouksen täsmentämistä ja muuttamista tarjousajan jälkeen sekä hankintayksikön velvollisuudesta hylkää tarjouspyyntöä vastaamattomat tarjoukset ei hankintayksikkö voi sallia Soitin-Laine Oy:lle mahdollisuutta vaihtaa tarjouspyynnön vastaista tuotetta tarjouspyynnön mukaiseen tuotteeseen tarjousajan jälkeen. Asiassa ei ole merkitystä sillä, että väärä tuote on tarjottu vahingossa virheen takia, koska hankintalaki ei anna tarjoajille muuttaa tarjoustaan tällaisissa tilanteissa.

Lisäksi asiassa ei ole merkitystä sillä, että tuotteiden vaihtamisella ei olisi vaikutusta tarjouksen kokonaistaloudellisen edullisuuteen eli hintaan. Jotta tarjoajan tarjous voitaisiin ottaa mukaan tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailuun, tulee tarjottujen tuotteiden olla tarjouspyynnön mukaisia. Kun hankintalaki ei mahdollista sitä, että hankintayksikkö antaisi tarjoajalle jälkikäteen mahdollisuuden vaihtaa tarjouspyynnön vastainen tuote tarjouspyynnön mukaiseksi tuotteeksi, ei sillä ole merkitystä, että Soitin-Laine Oy:n tarjoamat uudet tuotteet olisivat saman hintaisia taikka edullisempia kuin alkuperäiset tuotteet.

Koska Soitin-Laine Oy:n tuotteet eli shaker 2 ja sampling pad ovat alun perin olleet tarjouspyynnön vastaisia, tulee Soitin-Laine Oy:n tarjous hylätä tarjouskilpailusta sekä osatarjousryhmä 1 että 2 osalta.

Edellä mainittuun nähden asiassa ei ole tarkoituksenmukaista käsitellä F-Musiikki Oy:n ja Musamaailma Oy:n muita väitteitä Soitin-Laine Oy:n tarjouksen tarjouspyynnön vastaisuudesta.

Johtopäätökset

F-Musiikki Oy ja Musamaailma Oy ovat tuoneen hankintaoikaisuvaatimuksissaan esiin Soitin-Laine Oy:n tarjouksen osalta sellaista uutta tietoa, jonka perusteella hankintayksikölle syntyy oikeus ja velvollisuus oikaista konsernihallinnon hankintapäällikön hankintapäätöstä 7.6.2021 § 68. Soitin-Laine Oy:n tarjous on ollut tarjouspyynnön vastainen, jolloin hankintapäätöstä on oikaistava siten, että Soitin Laine Oy:n tarjous hylätään osatarjousryhmässä 1 Akustiset soittimet ja osatarjousryhmässä 2 Bändi-/sähkösoittimet ja äänentoisto/studiotekniikka.

F-Musiikki Oy ei ole tuonut hankintaoikaisuvaatimuksessaan esiin Musamaailma Oy:n tarjouksen osalta sellaista uutta tietoa, jonka perusteella hankintayksikölle syntyisi oikeus tai velvollisuus oikaista konsernihallinnon hankintapäällikön hankintapäätöstä 7.6.2021 § 68.

Lisäksi Musamaailma Oy:n vaatimus F-Musiikki Oy:n tarjouksen hylkäämiselle on tullut sen jälkeen, kun hankintapäällikön päätöksen 7.6.2021 § 68 muutoksenhakuaika on umpeutunut. Tämän takia Musamaailma Oy:n vaatimuksen tulee tältä osin jättää tutkimatta myöhässä saapuneena.

Edellä esitetyin perustein kaupunginhallitus päättänee, että:

Liite 1F-Musiikki Oy hankintaoikaisuvaatimus 21.06.2021

Liite 2Musamaailma Oy hankintaoikaisuvaatimus 21.06.2021

Oheismateriaali 1Musamaailma Oy lausunto F-Musiikki Oy hankintaoikaisuvaatimuksen johdosta 29.6.2021

Oheismateriaali 2Soitin-Laine Oy lausunto hankintaoikaisuvaatimusten johdosta 24.06.2021

Oheismateriaali 3Soitin Laine Oy lisäselvitys hankintaoikaisuvaatimusten johdosta 9.8.2021

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

Hankintayksikkö ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

Mahdollisen option käyttöönotosta ajalle 1.8.2023‒31.7.2025 päätetään erikseen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoF-Musiikki Oy
aoMusamaailma Oy
aoSoitin-Laine Oy
aoTurkuestradi Oy
tiedKonsernihallinto, hankinnat
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedLuostarivuoren Lyseon lukio
tiedPuolalan koulu
tiedPuolalanmäen lukio
tiedTallimäenkentän päiväkoti
tiedVapaa-aika, nuorisopalvelut


Liitteet:

Kh § 400
Liite 1:F-Musiikki Oy hankintaoikaisuvaatimus 21.06.2021
Liite 2:Musamaailma Oy hankintaoikaisuvaatimus 21.06.2021