Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus34509.08.20216

4157-2013 (613, 627)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle Kärsämäen urheilupuiston asemakaavamuutoksesta tehdyistä valituksista

Tiivistelmä:

Yksityishenkilö, asunto-osakeyhtiö ja Varsinais-Suomen ELY-keskus ovat valittaneet Turun hallinto-oikeuteen kaupunginvaltuuston hyväksymästä Kärsämäen urheilupuiston asemakaavamuutoksesta. Lausuntoehdotuksen mukaan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen valitus tulisi jättää ensisijaisesti tutkimatta ja kaikki tutkittavat valitukset tulisi hylätä. Kaupunginhallitukselle esitetään, että samalla päätetään kuuluttaa kaava voimaan osittain.

Kh § 345

Ympäristölakimies Nina Mattila 3.8.2021:

Kaupunginvaltuusto on 17.5.2021 § 100 hyväksynyt Kärsämäen urheilupuiston kaavamuutoksen Kaerlan ja Kärsämäen kaupunginosiin. Asemakaavanmuutos mahdollistaa Pallivahan seurakuntakeskuksen purkamisen ja korvaamisen kahdella asuinkerrostalolla sekä Savonkedonkadun varrella olevien huonokuntoisten asuinkerrostalojen korvaamisen uudisrakennuksilla. Muutoksen myötä alueelle syntyisi uusia kerrostaloasuntoja n.180-200 uudelle asukkaalle. Kärsämäen urheilupuisto säilyy urheilukäytössä ja seurakuntakeskuksen tontilla oleva arvokas luontotyyppi suojellaan.

Yksityishenkilö, asunto-osakeyhtiö ja Varsinais-Suomen ELY-keskus ovat valittaneet Turun hallinto-oikeuteen kaupunginvaltuuston päätöksestä ja vaatineet päätöksen kumoamista siltä osin kuin se mahdollistaa tontilla 853-84-74-2 sijaitsevan Pallivahan kirkon ja seurakuntakeskuksen purkamisen ja korvaamisen kerrostaloilla. Yksityishenkilö on rajannut valituksensa koskemaan tonttia 853-84-74-2, siihen liittyvää Paltakadun katualuetta ja Pallivahanmäen aluetta. Turun hallinto-oikeus on pyytänyt kaupunginhallituksen lausuntoa valituksista 31.8.2021 mennessä.

Maankäyttö- ja rakennuslain 201 §:n mukaan kunnanhallitus voi valitusajan kuluttua määrätä asemakaavan tulemaan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman kaava-alueen siltä osalta, johon valitusten ei voida katsoa kohdistuvan. Kunnan on annettava päätös viivytyksettä tiedoksi valittajille ja muutoksenhakuviranomaiselle. Muutoksenhakuviranomainen voi kieltää päätöksen täytäntöönpanon. Valituksessa esitetyt vaatimukset ja perustelut kohdistuvat asemakaavamuutosehdotuksen tonttia 853-84-74-2 koskeviin määräyksiin ja sen viereiseen katu- ja puistoalueeseen. Näin ollen kaupunginhallitukselle esitetään, että asemakaavanmuutos Kärsämäen urheilupuisto kuulutetaan muilta osin voimaan. 

Liite 1Lausunto

Liite 2Kaavakartta, johon on merkitty valituksenalainen alue

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä yksityishenkilö

Oheismateriaali 2Valituskirjelmä Asunto Oy Paltanlehto

Oheismateriaali 3Valituskirjelmä Varsinais-Suomen ELY-keskus

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle liitteen 1 mukaisen lausunnon.

Samalla päätetään, että Kärsämäen urheilupuiston asemakaava kuulutetaan voimaan lukuun ottamatta tontin 853-84-74-2 AK-1-korttelialuetta, Paltankadun katualuetta ja Pallivahanmäen VL-1-aluetta.

PäätösAsia pantiin pöydälle Vornasen Sundqvistin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kh § 345
Liite 1:Lausunto
Liite 2:Kaavakartta, johon on merkitty valituksenalainen alue