Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus34209.08.20215

8355-2021 (01 01 00)

Omaishoidon ohjaajan viran perustaminen Omaishoidon tuki -yksikköön

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden Omaishoidon tuki -yksikköön perustetaan omaishoidon ohjaajan virka 1.9.2021 lukien

Kh § 342

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, palvelussuhdepäällikkö Elina Reinikainen 2.7.2021:

Vs. sosiaali- ja terveysjohtaja Laura Saurama on esittänyt, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuteen Omaishoidon tuki –yksikköön perustetaan 1.9.2021 lukien omaishoidon ohjaajan virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 2.716,50 €/kk (KVTES/04SOS030, VL 1).

Viran kelpoisuusvaatimukseksi on esitetty tehtävään soveltuva sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto tai aikaisempi opistoasteinen koulutus. Lisäksi on esitetty, että perustettava virka saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä julkisella haulla.

Esityksessä on todettu, että omaishoidontuen yksikköön tarvitaan lisää henkilöstöresurssia, jotta toimintaa pystytään toteuttamaan lakien ja suositusten mukaisesti. Vuoden 2020 kokonaisasiakasmäärä yli 18-vuotiaiden omaishoidon tuessa oli 1402. Omaishoidon tuessa työskentelee kuusi omaishoidon ohjaajaa, jolla kullakin on noin 200 asiakasta. Omaishoidon ohjaajan tehtävänä on yli 18-vuotiaiden turkulaisten omaishoidon tuen tarpeen arviointi ja viranhaltijapäätösten tekeminen omaishoidon tuen kriteerien, omaishoidon tuesta annetun lain (937/2005) ja valtakunnallisten suositusten perusteella. Uusia hakemuksia tuli vuonna 2020 yhteensä 419. Hakemusten käsittelyn on lain mukaan tapahduttava ilman aiheetonta viivytystä (Hallintolaki 23 §). Lisäksi iäkkään henkilön palveluntarpeiden selvittäminen on aloitettava viipymättä, viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä yhteydenotosta (sosiaalihuoltolaki 36 §).

Esityksen mukaan uusien hakemusten lisäksi erilaiset akuutit ja yhä haastavammat omaishoitotilanteet vaativat omaishoidon ohjaajilta välitöntä reagointia, hoitokokouksia ja tiivistä yhteistyötä eri asiantuntijatahojen kanssa. Myös uudet palvelumuodot, kuten perhehoito, ja tilapäishoidon järjestäminen omaishoidon tuen vapaiden ajalle työllistävät aiempaa enemmän. Yhden omaishoidon ohjaajan työtehtäviin on lisätty syksyllä 2019 ikäihmisten perhehoidon kuntavastaavan tehtävät ja vastuu kotihoidon asiakkaiden perhehoidosta. Tämä vie vähintään 20 % hänen työajastaan, joka heijastuu lisäkuormituksena muille omaishoidon ohjaajille.

Omaishoidon ohjaajan tehtäviin kuuluu omaishoitoperheen säännöllinen seuranta ja omaishoidettavan vastuutyöntekijänä toimiminen. Tavoitteena on, että seurantakäynnit toteutuisivat STM:n suositusten ja Turun kaupungin omaishoidon tuen kriteerien mukaisesti kaikille asiakkaille vähintään kerran vuodessa. Tällä hetkellä seurantakäyntien väli on kuitenkin noin 2 - 2,5 vuotta. Seurantakäyntejä ei pystytä nykyisillä henkilöstöresursseilla ja työmäärillä tekemään tavoitellussa aikataulussa. Omaishoitoperheiden tiiviimpi tukeminen tuo kunnalle kustannussäästöjä, kun mahdollisiin haasteisiin ja ongelmatilanteisiin päästään puuttumaan varhaisessa vaiheessa. Tällöin omaishoitaja jaksaa paremmin ja omaishoito kotona jatkuu pidempään. Myös sairaalajaksojen määrä vähenee ja pituus lyhenee.

Esityksessä on todettu, että viran perustaminen sisältyy vuoden 2021 henkilöstösuunnitelmaan ja talousarvioon. Kustannusvaikutus vuositasolla on noin 44.000 €.

Konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole perusteita lausua omaisihoidon ohjaajan viran tarpeen osalta toisin esityksen kanssa. Kustannukset tulee sisältyä talousarvioon ja palvelukokonaisuuden tulee ottaa huomioon sille asetetut tavoitteet henkilöstön määrän kehityksessä. Konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole huomautettavaa esitykseen.

Liite 1Viran perustamislomake

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedHyvinvointi
tiedKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat


Liitteet:

Kh § 342
Liite 1:Viran perustamislomake