Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus34109.08.20214

8323-2021 (01 01 00)

Sosiaalityöntekijän viran perustaminen Pohjoinen lapsiperhesosiaalityö -yksikköön

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden Pohjoinen lapsiperhesosiaalityö -yksikköön perustetaan sosiaalityöntekijän virka 1.9.2021 lukien

Kh § 341

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, palvelussuhdepäällikkö Elina Reinikainen 2.7.2021:

Vs. sosiaali- ja terveysjohtaja Laura Saurama on esittänyt, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuteen Pohjoinen lapsiperhesosiaalityö –yksikköön perustetaan 1.9.2021 lukien sosiaalityöntekijän virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.372,94 €/kk (KVTES/04SOS04A, VL 3).

Viran kelpoisuusvaatimukseksi on esitetty sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/15) mukainen pätevyys. Lisäksi on esitetty, että perustettava virka saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä julkisella haulla.

Esityksessä on todettu, että pohjoiselle lapsiperhesosiaalityön alueelle on kasautunut pidempään muita alueita enemmän lasten palvelutarpeen arviointeja. Pohjoiseen alueeseen Turussa kuuluu alueita, joihin on keskittynyt erityisen paljon maahanmuuttajataustaista väestöä, mikä tekee asiakasvastaanotosta haasteellisempaa ja työhön menee enemmän aikaa mm. tulkin käytön takia. Lasten palvelutarpeenarviointien lisäksi lapsiperhesosiaalityön yksiköissä tehdään lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinnit ja kokonaisasiakasmäärät ovat vaihdelleet pohjoisessa yksikössä 400-500 välillä. Osa lapsiperhesosiaalityön yksiköiden asiakkaista tilastoidaan perheinä, jolloin lapsiluku on asiakasmäärää suurempi ja lasten suuri määrä korostuu alueilla, joissa asuu paljon maahanmuuttajaperheitä.

Lapsen palvelutarpeen arviointi tulee tehdä lakisääteisessä kolmen kuukauden määräajassa. Lakisääteisten lasten palvelutarpeenarviointien suuren määrän vuoksi yksikössä tehtävä työ rytmittyy arviointien mukaan, koska lakisääteinen määräaika velvoittaa sosiaalityöntekijää priorisoimaan arviointeihin liittyvät työtehtävät. Lapsiperhesosiaalityön yksikössä tehtävän työn tavoitteena on paitsi lakisääteisissä määräajoissa pysyminen myös erityisesti pyrkiä ehkäisemään lastensuojelun tarvetta. Asiakkuuteen jäävät palvelutarpeen arvioinnin jälkeen erityistä tukea tarvitsevat lapset sekä sosiaalihuoltolain mukaisia palveluita tarvitsevat lapsiperheet. Lapsiperhesosiaalityön asiakkuudessa sekä yksittäisten asiakkaiden että yksittäisten kotitalouksien määrä on kasvanut joka vuosi. Erityistä tukea tarvitsevien lasten ja muiden henkilöiden palvelutarpeen arvioinnin tekemisestä vastaa virkasuhteessa oleva sosiaalityöntekijä

Esityksessä on todettu, että viran perustaminen sisältyy vuoden 2021 henkilöstösuunnitelmaan ja talousarvioon. Kustannusvaikutus vuositasolla on noin 55.000 €. Vakanssia ei ole hoidettu tilapäisellä palkkaamisluvalla.  

Konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole perusteita lausua sosiaalityöntekijän viran tarpeen osalta toisin hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden esityksen kanssa. Palvelukokonaisuuden tulee ottaa huomioon sille asetetut tavoitteet henkilöstön määrän kehityksessä. Konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole huomautettavaa esitykseen.

Liite 1Viran perustamislomake

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedHyvinvointi
tiedKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat


Liitteet:

Kh § 341
Liite 1:Viran perustamislomake