Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus33824.06.20212

2780-2021 (02 08 00)

Hankintaoikaisuvaatimus hankintaa "Käännöspalvelut ajalle 1.6.2021 (tavoite) - 31.5.2024" koskevasta hankintapäätöksestä 31.05.2021 § 63

Tiivistelmä:

Konsernihallinnon hankintapalveluiden hankintapäällikön hankintapäätöksestä 31.05.2021 § 63 koskien hankintaa "Käännöspalvelut ajalle 1.6.2021 (tavoite) - 31.5.2024" on tehty yksi (1) hankintaoikaisuvaatimus. Kaupunginhallitukselle esitetään, että hankintaoikaisuvaatimus hylätään perusteettomana.

Kh § 338

Konsernihallinto, lakipalvelut, lakimies Kari Paara 22.6.2021:

Asian tausta

Turun kaupungin hankintapalvelu on pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia käännöspalveluihin ajalle 1.6.2021 (tavoite) – 31.5.2024, minkä jälkeen sopimusta voidaan jatkaa Tilaajan kirjallisella päätöksellä alkuperäisin ehdoin yhdellä (1) vuoden (1) pituisella optiolla.

Hankinnan arvonlisäverottomaksi kokonaisarvoksi on arvioitu 210 000 euroa. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

Hankintailmoitus EU-kynnysarvon ylittävänä hankintana julkaistiin 23.4.2021 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku. Hankinnasta esitetyt kysymykset ja niihin annetut vastaukset julkaistiin 10.5.2021 samalla sivustolla. Samassa yhteydessä hankinnasta julkaistiin korjausilmoitus.

Käännöspalvelujen hankinta koostuu kahdesta eri osakokonaisuudesta (osakokonaisuus 1, englanti ja osakokonaisuus 2, ruotsi). Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjoukset huomioidaan osakokonaisuuksittain. Annettuun määräaikaan, 24.5.2021 klo 11.00, mennessä saapui tarjous seuraavilta kahdeksalta (8) tarjoajalta, jotka tarjosivat seuraavia osakokonaisuuksia:

AAC Global Oy, osakokonaisuudet 1 ja 2

Delingua Oy, osakokonaisuudet 1 ja 2

Grano Oy, osakokonaisuudet 1 ja 2

ltranslate Oy, osakokonaisuudet 1 ja 2

Lingsoft Language Services Oy, osakokonaisuudet 1 ja 2

Semantix Finland Oy, osakokonaisuudet 1 ja 2

Suomen Tulkkauspalvelut Oy, osakokonaisuus 1

Syntax Kielipalvelut Oy, osakokonaisuudet 1 ja 2

Hankintapäällikkö on hankintapäätöksellään 31.05.2021 § 63 päättänyt seuraavasti:

”Päätän, että käännöspalvelujen palveluntuottajiksi ajalle

1.6.2021-31.5.2024 valitaan tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin ja hinnoin:

Osakokonaisuuden 1 (englannin kieli) osalta Lingsoft Language Services Oy ja AAC Global;

Osakokonaisuuden 2 (ruotsin kieli) osalta Lingsoft Language Services Oy ja AAC Global.”

Syntax Kielipalvelut Oy on tehnyt asiassa hankintaoikaisuvaatimuksen 11.06.2021.

Oikaisuvaatimus perusteineen

Syntax Kielipalvelut Oy vaatii oikaisua hankintapäällikön päätökseen 31.05.2021 § 63.

Syntax Kielipalvelut Oy on perustellut vaatimustaan sillä, että hankintayksikkö on laiminlyönyt hankintalain 96 §:n mukaisen selvitysvelvollisuutensa tarjouksen hinnoista tai kustannuksista tilanteessa, jossa tarjous vaikuttaa poikkeuksellisen alhaiselta. Syntax Kielipalvelut Oy katsoo oikaisuvaatimuksessaan, että kilpailutuksen voittaneen Lingsoft Language Services Oy:n hinnat ovat poikkeuksellisen alhaisia ja vääristävät kilpailua.

Syntax Kielipalvelut Oy huomauttaa lisäksi, että hankintayksikön tulee hankintalain 96 §:n 2 momentin nojalla hylätä tarjous, jos tarjouksen poikkeuksellisen alhainen hinta tai kustannukset johtuvat 81 §:n 1 momentin 5 kohdassa tarkoitettujen velvoitteiden laiminlyömisestä.

Kuultavien lausunnot

Lingsoft Language Services Oy on Syntax Kielipalvelut Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen johdosta 16.06.2021 antamassaan lausunnossa todennut Syntax Kielipalvelut Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksessaan esittämien väitteiden olevan perusteettomia. Lingsoft Language Services Oy viittaa lausunnossaan käännösalan yleiseen hintatasoon, jota Lingsoft Language Services Oy:n tarjouksessaan antaman hinnat vastaavat täysin. Lingsoft Language Services Oy toteaa lausunnossaan myös, että hankintaoikaisuvaatimuksen kohteena olevan hankintapäätöksen osalta alan hintatason tuntevien tarjoajien hinnat olivat hyvin lähellä toisiaan. Lingsoft Language Services Oy:n mukaan tarjouskilpailussa mukana olleiden muutamien harvemmin julkisiin tarjouskilpailuihin osallistuvien tarjoajien hinnat olivat ainoita, jotka poikkesivat yleisestä hintatasosta selkeästi

Semantix Finland Oy on hankintaoikaisuvaatimuksen johdosta 17.06.2021 antamassaan lausunnossa todennut, että nykyinen käännösten alhainen hintataso ei ole saavutettavissa perinteisin keinoin, vaan käännös on tehtävä konekäännöksenä, jonka kääntäjä tarkistaa ja editoi riittävän nopeassa ajassa. Mikäli konekäännös on kilpailutuksessa sallittu, on tarjoajan omassa harkinnassa toteuttaa prosessi niin, että tuotettava laatu vastaa asiakkaan vaatimuksia ja että tietoturva-asiat ja muut sopimuksessa edellytetyt asiat (esim. nimettyjen kääntäjien käyttäminen) täyttyvät.

Delingua Oy on 16.06.2021 antamassaan vastauksessa todennut, että sillä ei ole asiassa lausuttavaa.

AAC Global Oy, Grano Oy, ltranslate Oy ja Suomen Tulkkauspalvelut Oy eivät ole niille varatusta tilaisuudesta huolimatta antaneet asiassa lausuntoa.

Toimivalta

Turun kaupungin hallintosäännön 64 §:n mukaan hankintayksikön aloitteesta tehtävästä hankintaoikaisusta päättää sama taho, joka on tehnyt hankintapäätöksen. Mikäli asianosainen on vaatinut hankintaoikaisua, toimielin tekee hankintaoikaisua koskevan päätöksen myös alaisensa viranhaltijan hankintapäätöksestä.

Hankintaoikaisuvaatimuksen arviointi

Sovellettavat oikeusohjeet

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 96 §:n mukaan hankintayksikön on vaadittava tarjoajalta selvitys tarjouksen hinnoista tai kustannuksista, jos tarjous vaikuttaa poikkeuksellisen alhaiselta. Pyyntö ja selvitys voivat koskea erityisesti valmistusmenetelmää, palvelun suorittamisen tai rakennusmenetelmän taloudellisia ja teknisiä ratkaisuja, hankinnan poikkeuksellisen edullisia ehtoja, rakennusurakoiden, tavaroiden tai palvelujen omintakeisuutta, 81 §:n 1 momentin 5 kohdassa tarkoitettujen velvoitteiden noudattamista, alihankintoja sekä tarjoajan saamaa valtiontukea.

Hankintalain 132 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen ( hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin.

Hankintalain 96 §:n tarkoittama poikkeuksellisen alhainen tarjous ja hankintayksikön selvitysvelvollisuus

Syntax Kielipalvelut Oy on hankintaoikaisuvaatimuksessaan väittänyt, että Lingsoft Language Services Oy:n tarjoamat hinnat olivat poikkeuksellisen alhaisia, ja että hankintayksikön olisi tämän johdosta tullut vaatia Lingsoft Language Services Oy:ltä selvitys tarjouksen hinnoista ja kustannuksista hankintalain 96 §:n 1 momentissa säädetyn mukaisesti.

Hankintalain esitöissä on todettu, että hankintayksiköllä olisi velvollisuus pyytää selvitystä ja tarjoajalla velvollisuus antaa selvitys hankintayksikön pyynnöstä aina kun kysymyksessä on poikkeuksellisen alhaiselta vaikuttava tarjous. Tarjotun hinnan tai kustannusten poikkeuksellisuuden arvioiminen on olisi kuitenkin hankintayksiköiden harkintavallassa. Hinnan tai kustannusten poikkeuksellisuutta arvioitaessa voidaan kiinnittää huomiota muun muassa hankinnan laatuun ja laajuuteen sekä toimitusaikaan, hankinnan oikeudellisiin, taloudellisiin sekä teknisiin tekijöihin, muiden tarjoajien antamiin hintoihin sekä toimialalla tyypilliseen hinnoittelurakenteeseen (HE 108/2016 vp s. 205)

Tarjouksen hintojen ja kustannusten arvioiminen poikkeuksellisen alhaisiksi on siis hankintayksikön harkintavallassa. Lisäksi muiden tarjoajien kilpailutuksessa antamat hinnat ovat hyväksyttävä arviointiperuste sille, katsooko hankintayksikkö hintojen tai kustannusten olevan poikkeuksellisen alhaisia. Myös oikeuskäytännössä vertailua muiden tarjoajien kilpailutuksessa antamiin hintoihin on pidetty riittävänä arviointina sille, voiko tarjoajan tarjouksessaan antamia hintoja pitää poikkeuksellisen alhaisina (esimerkiksi MAO 92/18).

Tarjoajien tarjouskilpailussa jättämien tarjousten kokonaishintoja tarkastellessa hankintayksikkö toteaa, että Lingsoft Language Services Oy:n laskettu kokonaishinta ei ole poikkeuksellisen alhainen muihin tarjoajiin nähden kummankaan osakokonaisuuden osalta.

Osakokonaisuuden 1 osalta kilpailun voittanut Lingsoft Language Services Oy ja toiseksi tullut AAC Global Oy olivat kokonaishinnoiltaan hyvin lähellä toisiaan. Myöskään kilpailussa kolmanneksi ja neljänneksi tulleiden Delingua Oy:n ja Grano Oy:n tarjousten kokonaishinnat eivät poikenneet merkittävästi ensimmäisen ja toiseksi tulleiden kokonaishinnoista.

Osakokonaisuuden 2 osalta tilanne on tarjoajien välisten kokonaishintojen erojen suhteen samankaltainen kuin osakokonaisuudessa 1. Ensimmäiseksi tullut Lingsoft Language Services Oy ja toiseksi tullut AAC Global Oy olivat hyvin lähellä toisiaan, ja kolmanneksi sekä neljänneksi tulleiden Delingua Oy:n ja Grano Oy:n tarjousten kokonaishinnat eivät poikenneet merkittävällä tavalla valituksi tulleiden tarjoajien kokonaishinnoista.

Ainoastaan hankintaoikaisuvaatimuksen tekijän, Syntax Kielipalvelut Oy:n, kokonaishinta poikkesi selvästi muista tarjouksista. Tämä on saattanut aiheuttaa Syntax Kielipalvelut Oy:lle sellaisen virheellisen käsityksen, että Lingsoft Language Services Oy:n tarjous olisi poikkeuksellisen alhainen.

Lingsoft Language Services Oy:n tarjouskilpailussa antamat hinnat eivät olleet muiden tarjouskilpailuun osallistuneiden tarjoajien hintoihin nähden poikkeuksellisen alhaisia niin, että hankintayksikön olisi tullut vaatia Lingsoft Language Services Oy:ltä lisäselvitystä sen tarjouksen hinnoista tai kustannuksista hankintalain 96 §:n 1 momentin mukaisesti. Täten hankintayksikölle ei ole voinut hankintalain 96 §:n 2 momentin mukaisesti myöskään syntyä velvollisuutta hylätä tarjousta.

Johtopäätökset

Edellä esitetyin perustein hankintayksikkö ei ole toiminut hankintalain vastaisesti, kun se ei ole vaatinut selvitystä Lingsoft Language Services Oy:n tarjouksen hinnoista tai kustannuksista. Syntax Kielipalvelut Oy ei ole hankintaoikaisuvaatimuksessaan tuonut esiin sellaista hankintalain 132 §:n 1 momentissa tarkoitettua uutta tietoa, jonka perusteella hankintayksikölle syntyisi oikeus tai velvollisuus oikaista hankintapäällikön päätöstä 31.05.2021 § 63.

Edellä esitetyin perustein kaupunginhallitus päättänee hylätä Syntax Kielipalvelut Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen kokonaisuudessaan perusteettomana.

Liite 1Syntax Kielipalvelut Oy:n hankintaoikaisuvaatimus 11.06.2021

Oheismateriaali 1Lingsoft Language Services Oy:n lausunto Syntax Kielipalvelut Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksesta 16.06.2021 (salassa pidettävä, JulkL 24.1 §:n 20 kohta)

Oheismateriaali 2Lingsoft Language Services Oy:n lausunto Syntax Kielipalvelut Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksesta 16.06.2021

Oheismateriaali 3Semantix Finland Oy:n lausunto Syntax Kielipalvelut Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksesta 17.06.2021

Oheismateriaali 4Vertailutaulukko (salassa pidettävä, JulkL 24.1 §:n 20 kohta)

Kansliapäällikkö, kaupunginjohtajan varahenkilö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hylätä Syntax Kielipalvelut Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen perusteettomana.  

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAAC Global Oy
aoDelingua Oy
aoGrano Oy
aoITranslate Oy
aoLingsoft Language Services Oy
tiedSalon kaupunki
aoSemantix Finland Oy
aoSuomen Tulkkauspalvelut Oy
aoSyntax Kielipalvelut Oy
tiedTurun ammattikorkeakoulu Oy
tpvKonsernihallinto, hankinnat
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedKonsernihallinto, viestintä- ja markkinointipalvelut
tiedTurun seudun tulkkikeskus
tiedVapaa-aika, museopalvelut


Liitteet:

Kh § 338
Liite 1:Syntax Kielipalvelut Oy:n hankintaoikaisuvaatimus 11.06.2021