Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus30921.06.202112

7838-2021 (02 05 05)

Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy:n osakkeiden ostaminen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä

Tiivistelmä: -

Kh § 309

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, kaupunginlakimies Pauliina Ahlas ja omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 15.6.2021:

Puro Tekstiilihuolto Oy:n (”Puro”) ja Uudenmaan Sairaalapesula Oy:n (”USP”) omistajat toteuttivat Puron ja USP:n liiketoimintojen yhdistämisen. Yhdistäminen toteutettiin perustamalla uusi yhtiö, jonne siirrettiin molempien yhtiöiden liiketoiminta ja sen toteuttamiseen tarvittavat koneet ja laitteet henkilöstö mukaan luettuna. Uuden yhtiön nimeksi tuli Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy. Se aloitti toimintansa 1.1.2021. Kaikki Puron ja USP:n omistajat ovat hyväksyneet järjestelyn.

Järjestelyn taustalla ovat vaikuttaneet USP:n lisääntynyt palvelukysyntä, joka olisi edellyttänyt lähitulevaisuudessa lisäinvestointeja uuteen kapasiteettiin ja vastaavasti Purolla ollut käyttämätön kapasiteetti. Yhdistämistä on puoltanut se, että tekstiilihuolto toimialana perustuu volyymituotannolle, jolloin lähtökohtaisesti tuotantomäärien kasvattaminen tukee yksikkökustannusten alenemista.

Hankintalain tarkoittamana sidosyksikkönä toimivan uuden pesulayhtiön perustehtävä on tuottaa korkealaatuista tekstiilipalvelua teollisessa mittakaavassa ensisijaisesti sote-sektorille ja muille kuntien ydintoimintosektorille kustannustehokkaasti ja poikkeusolojen huoltovarmuudesta huolehtien. Yhtiön tuottamat tekstiilihuoltopalvelut sisältävät muun muassa potilas- ja vuodetekstiilien sekä henkilökunnan suojavaatteiden hankinnan, vuokrauksen, pesun ja viimeistelyn. Palveluun kuuluu lisäksi tekstiilien kuljetukset ja jakelu asiakkaan osoittamiin toimituspisteisiin ja niiden uusiokäyttö mahdollisimman ekologisesti elinkaaren lopussa.

Uusi yhtiö on HUS:n tytäryhtiö ja kuuluu HUS:n konserniin. Kunnallisissa yhtiöissä konsernisuhteen ja selkeän osakassopimuksen kautta pystytään parhaiten turvaamaan yhtiön omistajaohjaus ja toisaalta turvataan yhtiön maksuvalmiutta. HUS-konserni myöntää yhtiölle konsernilimiitin, jolla turvataan yhtiön käyttöpääoman tarve. Lisäedellytyksenä järjestelylle oli, että yhtiö ei saa edellyttää omistajilta uutta pääomitusta pesulatoimintaan.

Yhtiön osakassopimuksen mukaan kolme yhtiön hallituksen jäsenistä nimetään Hyksin erityisvastuualueelta ja kaksi Tyksin erityisvastuualueelta. Tämän mukaisesti perustettavan yhtiön hallitukseen nimitettiin Espoon kaupungin perusturvajohtaja Juha Metso hallituksen puheenjohtajaksi. Hyksin erityisvastuualuetta edustaviksi jäseniksi valittiin Puolustusvoimien vaatetuskorjaamon johtaja Juha Kosonen ja Palmia Oy:n toimitusjohtaja Nina Rokkila. Tyksin erityisvastuualuetta edustaviksi jäseniksi valittiin Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallintojohtaja Anna Alarautalahti-Heurlin ja VSSHP:n hallituksen 1. varapuheenjohtaja Ville Valkonen. Yhtiön toimitusjohtajaksi nimitettiin Uudenmaan Sairaalapesula Oy:n toimitusjohtaja Paavo Martikainen.

Koska yhtiö perustettiin huolehtimaan omistajiensa tekstiilihuollosta, omistajien pyrkimyksenä on saada kaikki nykyiset asiakkaat omistajiksi. Tarkoituksena on, että kunkin osakkaan omistusosuuden tulee vastata osakkaan osuutta yhtiön koko liikevaihdosta. Koska Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) omistusosuus uudesta yhtiöstä on suurempi kuin sen yhtiöön tuoma liikevaihto, VSSHP voi osakassopimuksen ehtojen mukaisesti myydä yliomistustaan uusille osakkaille.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä tarjoaa Turun kaupungille 21 kappaletta uuden yhtiön osakkeita hintaan 1 euroa/osake.

Sidosyksiköltä kunta voi ostaa palveluja ilman kilpailutusta. Osakassopimuksen ehtojen mukaan yhtiön osakkaat eivät sitoudu tilaamaan tiettyjä palveluja tai palvelumääriä yhtiöltä, mutta pyrkivät ensisijaisesti hankkimaan siltä sosiaali- ja terveydenhuollon toimintojen edellyttämät tekstiilihuoltopalvelut. Yhtiö pyrkii tarvittaessa järjestämään myös osakkaiden muiden toimialojen tekstiilihuoltopalvelut.

Liite 1Kauppakirjaluonnos

Liite 2Osakassopimus Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy (salassa pidettävä, JulkL 24 §:n 1 momentti 20 kohta)                

Liite 3Yhtiöjärjestys Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy            

OheismateriaaliPuro Tekstiilihuolto Oy:n perustamissopimus

Kansliapäällikkö, kaupunginjohtajan varahenkilö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki ostaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymältä 21 kpl perustettavana olevan Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy -nimisen yhtiön osakkeita hintaan 1 euroa/kpl liitteenä 1 olevan kauppakirjan mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan osakassopimuksen ja oikeuttaa omistajaohjausjohtajan tekemään siihen teknisluonteisia tai muuten vähäisiä muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoPuro Tekstiilihuoltopalvelut Oy
aoVarsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedKonsernihallinto, talouspalvelut
tiedXXXXX


Liitteet:

Kh § 309
Liite 1:Kauppakirjaluonnos
Liite 2:Osakassopimus Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy (salassa pidettävä, JulkL 24 §:n 1 momentti 20 kohta)
Liite 3:Yhtiöjärjestys Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy