Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus32421.06.20212

4151-2021 (00 00 01, 02 05 03)

Antolainojen myöntäminen TVT Asunnot Oy:lle vapaarahoitteisiin kohteisiin ympäristökunnissa sekä neuvotteluiden käynnistäminen Kaarinan ja Raision kaupunkien kanssa

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se oikeuttaa TVT Asunnot Oy:n käynnistämään neljä asuntorakentamishanketta Kaarinan ja Raision kaupunkien alueella ja kaupunki myöntää rakennushankkeiden omarahoitusosuutta varten enintään 33,1 M€ pitkäaikaisen antolainan. Lisäksi Kaarinan ja Raision kaupunkien kanssa tulisi käynnistää neuvottelut TVT Asunnot Oy:n tytäryhtiöiden perustamiseksi asuntokohteiden toteuttamista varten.

Kh § 324

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja ja rahoituspäällikkö Kim Moisiolinna 15.6.2021:

TVT Asunnot Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 100 %. Yhtiön toimialana on mm. tarjota vastuullisena vuokranantajana asukkailleen kohtuuhintaista turvallista asumista ja monipuolisia vuokra-asumisen vaihtoehtoja.

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt (27.2.2012 § 32) omistajapolitiikan päivityksen, jonka mukaan TVT Asuntojen tulee laatia strategia seudullisesta kokonaiskehittämisestä. Voimassa olevassa omistajapolitiikassa (Kv 12.12.2016 § 206) yhtiön toimialueeksi on määritelty Turun seutu.

Yhtiö on hakenut aiemmin seudullisuuteen liittyviin erityisiin kysymyksiin omistajan ennakkonäkemyksiä. TVT Asuntojen ensimmäinen rakennushanke Kaarinan keskustaan valmistui toukokuussa 2021. Hanke käsittää kaksi asuinkerrostaloa ja 76 asuntoa. Hanke on rahoitettu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) hyväksymällä ns. lyhyellä korkotukilainalla.

TVT Asunnot on kehittänyt ja valmistellut rakennushankkeita eri toimijoiden kanssa. Nyt yhtiö on tekemässä rakentamispäätöstä neljän asuintalokohteen toteuttamisesta. Näistä hankkeista kaksi on kerrostaloja Raisioon (Tornikatu 7, 47 asuntoa ja Loimukatu 3, 33 asuntoa), yksi kerrostalo Kaarinaan (Lautakunnankatu 14 A ja B, 65 asuntoa) ja yksi rivitalokokonaisuus Kaarinaan (Koivikkokuja 5 - 9, 36 asuntoa). Hankkeet alkaisivat rakentumaan vaiheittain tämän vuoden kuluessa ja valmistuisivat vaiheittain vuosien 2022 ja 2023 aikana.

TVT Asunnoilla on oikeus toteuttaa säädellyn vuokra-asuntotuotannon ohella myös vapaarahoitteisia asuntokohteita. Kaupunginvaltuuston hyväksymän omistajapolitiikan mukaan yhtiö voi harjoittaa konsernina asuntoliiketoimintaa Turun seudulla mahdollisesti uuden perustettavan tytäryhtiönsä lukuun siten, että tytäryhtiössä voi olla myös sen toiminta-alueen muiden kuntien omistusta. Konsernijaosto on lisäksi päättänyt 23.1.2017 § 4, että TVT Asunnot Oy voi käynnistää valmistelun uuden tytäryhtiön muodostamiseksi, jonka tarkoituksena olisi hallita vuokra-asuntoja Turun seudulla.

Nyt esitettävät rakennushankkeet poikkeavat jonkin verran yhtiön aiemmasta asuntotuotannosta. Ne on suunniteltu toteutettavaksi vapaarahoitteisina asuntokohteina Kaarinan ja Raision kaupunkien alueella siten, että Turun kaupunki vastaa hankkeiden omarahoitusosuudesta.

Aiemmasta poikkeavan vapaarahoitteisen seudullisen toteuttamistavan vuoksi asia olisi tarkoituksenmukaista käsitellä ylikunnallisena periaatteellisena linjauksena kaupunginhallituksessa. Hankkeita on esitelty Kaarinan ja Raision kaupunkien johdolle tavoitteena niiden toteuttaminen yhteishankkeina. Kaarinan kaupunginhallitus on käsitellyt asiaa kokouksensa yhteydessä ja oikeuttanut kaupungin johdon käynnistämään neuvottelut TVT Asuntojen ja Kaarinan Vuokratalojen omistukseen muodostettavan tytäryhtiön perustamiseksi siten, että kyseinen TVT konserniin kuuluva yhtiö rakennuttaa, omistaa ja hallinnoi Kaarinan kaupungin alueella yhteishankkeina toteutettavia asuntokohteita. Yhtiön perustamisen yhteydessä Kaarinan kaupunki huolehtisi lisäksi perustettavan yhtiön omistusosuutta vastaavasta hankkeiden omarahoitusosuudesta, mikä vähentää samassa suhteessa Turun kaupungin myöntämää rahoitusosuutta. Kaarina on lisäksi osoittanut mielenkiintoa tulla vastaavalla tavalla osakkaaksi myös jo valmiisiin alueellaan sijaitseviin vuokratalokohteisiin

Raision kaupunginhallitus ei ole toistaiseksi käsitellyt kokouksessaan nyt esitettäviä asuntohankkeita. Vaikka TVT Asunnot valmistelee muodollisesti kyseisten asuntokohteiden toteuttamisen, tulisi Raision kaupungille esittää asian periaatteellisen luonteen vuoksi neuvottelujen käynnistämistä Kaarinan kaupungin kanssa valmistelussa sovittua yhteistä toimintamallia vastaavasti.    

Valmistellut rakennushankkeet toteutetaan liiketaloudellisesti kannattavasti. Ne mahdollistavat markkinaehtoisesti omistajalle sijoitetun pääoman tuoton ja nostavat yrityksen arvoa. Hankkeet toteuttavat osaltaan valtion ja Turun kaupunkiseudun välisen MAL-sopimuksen asumisen tavoitteita. Hankkeet ovat ARA-kelpoisia ja ne on pyritty toteuttamaan ARA-rahoituksella. ARA ei ole kuitenkaan kyennyt tekemään päätöksiä hankkeiden toteuttamisesta pitkällä korkotukilainalla, koska sijaintikunnat eivät ole lausunnoissaan puoltaneet hankkeita. Kolmea hanketta on lisäksi esitetty toteutettavaksi myös ns. lyhyellä korkotukilainalla, mistä ARA ei ole antanut päätöstä, mutta ei ole myöskään hylännyt hankkeita. Yhtiön saaman tiedon mukaan 10 vuoden korkotukirahoitus on myönnetty pääosin pääkaupunkiseudulle ja erilaisen profiilin toimijoille.

Edellä mainituista linjauksista johtuen hankkeet on suunniteltu rahoitettavaksi omarahoitusosuuden osalta kaupungin myöntämällä lainalla, jolloin rahoitukseen ei liity ARA-rahoituksen mukaisia rajoituksia vaan kohteet ovat vapaarahoitteisia. Kaupunginvaltuuston 12.12.2016 hyväksymien konserniohjeiden mukaan kaupunkikonsernin rahoitus on keskitetty ja kaupungin tytäryhteisöjen rahoitus hoidetaan pääsääntöisesti konsernin sisäisillä lainoilla ja riittävin vastavakuuksin. Velkakirjojen ehdoissa on edellytys, että yhtiö sitoutuu toimittamaan kaupungin myöntämille lainoille kaupungin edellyttämän ja kuntalain mukaisen riittävän vastavakuuden.

Turun kaupunki on aiemmin rahoittanut kaksi Turkuun rakenteilla olevaa vapaarahoitteista rakennushanketta osoitteisiin Vallihaudankatu 10 (113 uutta asuntoa) ja Linkkitorninkatu (88 asuntoa). Kaupunki on lisäksi varautunut osoittamaan rahoitusta TVT Asuntojen rakennuskohteisiin talousarvion (Kv 16.11.2020 § 188) linjausten mukaisesti.

Kaupunginvaltuuston hyväksymässä vuoden 2021 talousarviossa on antolainasaamisten sitovana lisäyksenä varattu yhteensä 115 M€:n määräraha. Kuluvan vuoden aikana antolainoja on myönnetty TVT Asunnot Oy:lle yhteensä 17 M€ ja määrärahaa on jäljellä 98 M€. TVT Asunnot Oy:n kanssa on valmisteltu yhteensä 33,1 M€ rahoitusta Kaarinan ja Raision kaupunkien alueella sijaitsevien vapaarahoitteisten kohteiden toteuttamiseksi. Muutokset antolainasaamisten yhtiökohtaisessa allokaatiossa tarkennetaan tarvittaessa osavuosikatsausten yhteydessä.

Kaupunginjohtaja on 28.8.2020 § 216 tehnyt päätöksen hallinnon järjestäminen konsernihallinnossa. Päätöksellä siirretään nimetyille viranhaltijoille toimivalta, joka on siirretty hallintosäännössä kaupunginjohtajalle. Luvun 6 (Erillinen delegoitu toimivalta) ja kohdan 15 § (Muut erillistoimivallat) mukaan rahoituspäälliköllä on oikeus päättää lyhyt- ja pitkäaikaisten lainojen myöntämisestä kaupungin määräysvallassa olevalle yhteisölle kaupunginvaltuustovaltuuston hyväksymissä rajoissa.

Vaikka yksittäisten kohteiden rahoituspäätösten täytäntöönpano kuuluukin kaupunginvaltuuston asettamissa raameissa rahoitusjohtajan toimivaltaan ja varsinaisten rakennushankkeiden toteuttaminen yhtiön hallituksen toimivaltaan, olisi ylikunnallisuuteen liittyvän asiakokonaisuuden merkittävyyden vuoksi perusteltua tehdä hankkeiden käynnistämisestä kaupunginhallituksen periaatepäätös ennen rahoitusjohtajan toimivallassa olevaa yksityiskohtaisempaa rahoituspäätöstä.

Oheismateriaali 1Katsaus TVT Asunnot Oy:n rakennushankkeisiin

Kansliapäällikkö, kaupunginjohtajan varahenkilö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus oikeuttaa ennakkonäkemyksenään TVT Asunnot Oy:n käynnistämään yhtiön esityksen mukaiset vapaarahoitteiset asuntohankkeet Kaarinan ja Raision kaupunkien alueella siten, että TVT Asunnot Oy:lle myönnetään rakennushankkeiden omarahoitusosuutta varten enintään 33,1 M€ pitkäaikainen antolaina rahoitusjohtajan tarkemmin määrittelemillä ehdoilla.

Lisäksi kaupunginhallitus esittää Kaarinan ja Raision kaupungeille neuvotteluiden käynnistämistä yhteisten yhtiöiden perustamiseksi asuntokohteiden toteuttamista varten ja oikeuttaa ennakkonäkemyksenään TVT Asunnot Oy:n perustamaan asuntohankkeiden toteuttamista varten tytäryhtiöt Kaarinan ja Raision kaupunkien kanssa neuvotteluissa erikseen sovittavalla tavalla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTVT Asunnot Oy
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus
tiedKonsernihallinto, talouspalvelut