Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus27507.06.20213

47-2021 (07 02 01)

Iltakouluasiat

Tiivistelmä: -

Kh § 275

Asialuettelo:

1.Tilannekatsaus keskustan ja Kauppatorin kehittämiseen
 Asiaa kokouksessa esittelee projektijohtaja Janne Laine
2.Resurssiviisaan kiertotalouden tiekartta
 Asiaa kokouksessa esittelee ilmastojohtaja Risto Veivo

 

Iltakouluasiaan 1 liittyen on kaupunginhallituksessa tehty kolme selvityspyyntöä. Kaupunginhallituksen jäsen Jarmo Laivoranta on 2.3.2020 § 93 tehnyt selvityspyynnön koskien Kauppatorin sulanapitojärjestelmään liittyvää päätöksentekoa. Lisäksi kaupunginhallituksen jäsen Jarmo Laivoranta on 31.5.2021 § 272 tehnyt 2.3.2020 tekemänsä selvityspyynnön käsittelyyn liittyvän selvityspyynnön. Kaupunginhallituksen jäsen Piia Elo ym. ovat puolestaan 22.3.2021 § 140 tehneet selvityspyynnön koskien keskustan ja Kauppatorin kehittämisestä tehtyjä päätöksiä. Em. selvityspyynnöt on tarkoituksenmukaista käsitellä nyt kaupunginhallitukselle annettavan tilannekatsauksen yhteydessä.

Oheismateriaali 1Kaupunginhallituksen jäsen Jarmo Laivorannan selvityspyyntö 2.3.2020 § 93

Oheismateriaali 2Kaupunginhallituksen jäsen Jarmo Laivorannan selvityspyyntö 31.5.2021 § 272

Oheismateriaali 3Kaupunginhallituksen jäsen Piia Elon ym. selvityspyyntö 22.3.2021 § 140

Kansliapäällikkö, kaupunginjohtajan varahenkilö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus kuulee asioiden esittelyt.

Samalla kaupunginhallitus merkitsee oheismateriaaleina olevat selvityspyynnöt käsitellyiksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin muutoin paitsi, että kaupunginhallituksen jäsen Elon ym. selvityspyyntö palautettiin uudelleen valmisteltavaksi, sillä selvityspyynnöllä toivottiin kokonaiskuvaa Kauppatoria ja sen lähialueita koskevista kaupunginhallitus- ja valtuustotason päätöksistä eli millainen Kauppatori ja sen lähiympäristö ovat valmistuttuaan palvelujen ja liikenteen osalta.

Päätös asiassa tehtiin kahdessa vaiheessa.

Vaihe 1

Päätöksenteon ensimmäisessä vaiheessa Elon ym. tekemä selvityspyyntö 22.3.2021 § 140 päätettiin yksimielisesti Elon Ruohosen kannattamana tekemästä ehdotuksesta palauttaa uudelleen valmisteltavaksi.

Vaihe 2

Päätöksenteon toisessa vaiheessa Laivorannan 2.3.2020 § 93 tekemän selvityspyynnön käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 10-4.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Elo, Peltonen, Raaska, Sundqvist, Hassan, Haapala, Aaltonen, Huovinen, Vierimaa ja Ruohonen.

Laivorannan Rinteen kannattamana tekemän seuraavansisältöisen palautusehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Lindfors ja Miikkola:

”Esitän palautusta uuteen valmisteluun siksi, että en saanut vastausta selvityspyyntöön.”

Laivoranta pyysi merkitsemään 2.3.2020 § 93 tekemänsä selvityspyynnön osalta eriävän mielipiteensä pöytäkirjaan perustellen sitä seuraavasti:

"Tällä päätöksellä hyväksyttiin, että viranhaltija saa perustella esitystään antamalla tietoa, joka on ristiriitaista ja virheellistä. Pahinta on se, että tällä päätöksellä estettiin pyyntöni, että asia selvitetään sisäisen tarkastuksen toimesta ja kaupunginhallitukselle annetaan selvitys, miksi näin on toimittu ja mihin toimiin se antaa aihetta.

Tämä päätös osoittaa, että puheet avoimuudesta ja rakennuttamiseen liittyvien epäkohtien korjaamisesta eivät ole uskottavia. En voi hyväksyä toimintaa, joka antaa mahdollisuuden kaikenlaisiin väärinkäytöksiin. Siksi jätin eriävän mielipiteen päätökseen, joka estää saamasta oikeaa tietoa ja antaa mahdollisuuden holtittomaan menoon."

Kokouksessa etäyhteydellä asiaa 1 esitteli projektijohtaja Janne Laine ja asiaa 2 ilmastojohtaja Risto Veivo.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö