Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus15329.03.202113

11621-2020 (02 05 01)

Ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2021 ensimmäisellä lisäsuoritepäätöksellä myönnettävän rahoituksen hakeminen

Tiivistelmä:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt haun ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2021 lisäsuoritepäätöksen rahoituksesta. Lisärahoitusta voi hakea opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä koronavirusepidemian johdosta tarvittaviin tukitoimiin. Kaupunginhallitukselle esitetään hakemuksen tekemistä sivistystoimialan valmistelun mukaisesti.

Kh § 153

Toimialajohtaja Timo Jalonen, palvelualuejohtaja Hannu Immonen ja rehtori Päivi Lehtinen 10.3.2021:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt loppuvuodesta 2020 tehdyllä varsinaisella suoritepäätöksellä ammatillisen koulutuksen järjestäjien perusrahoituksesta varainhoitovuodelle 2021. Osa perusrahoituksesta on jätetty jaettavaksi varainhoitovuoden aikana tehtävillä lisäsuorite- ja oikaisupäätöksillä.

Vuoden 2021 talousarvion perusteella myönnetään opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin 80 miljoonaa euroa lisärahoitusta. Lisäksi vuoden 2021 ensimmäisen lisätalousarvion perusteella myönnetään koronavirusepidemian johdosta tarvittaviin tukitoimiin 17,5 miljoonaa euroa lisärahoitusta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on kirjeellään 26.2.2021 ohjeistanut ammatillisen koulutuksen järjestäjiä varainhoitovuoden 2021 lisäsuoritepäätöksellä myönnettävän lisärahoituksen hakemisesta. Hakemukset tulee jättää viimeistään 31.3.2021.

Vuoden 2021 lisäsuoritepäätöksen hakeminen opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen

Sivistystoimiala esittää Turun kaupunginhallitukselle, että Turun kaupunki hakee vuodelle 2021 lisämäärärahaa opettajien ja ohjaajien määrän lisäämiseen. Rahoitus on käytettävissä myös vuonna 2022. Turun ammatti-instituutti on vahvistanut opiskelijoiden saamia palveluita lisäämällä ammatillisia ohjaajia, erityisen tuen opettajien tukea sekä takaamalla yhteishaun kautta tulleille nuorille opetusta ja ohjausta keskimäärin vähintään kuusi tuntia päivässä koko opiskeluviikon ajan opintojen ensimmäisen vuoden aikana. Syksyn 2019 jälkeen Turun ammatti-instituuttiin on palkattu 1.3.2021 mennessä aikaisemmin saadulla lisäsuoritepäätöksellä 13 opettajaa, 3 opinto-ohjaajaa, 12 ammatillista ohjaajaa ja 1 opiskeluhyvinvoinnin ja osallisuuden koordinaattori. Palkattujen henkilöiden palvelussuhdetta esitetään jatkettaviksi, ja lisäksi myös uusia rekrytointeja on suunnitelmassa opettajia 3, ammatillisia ohjaajia 3 ja nuorisotyöntekijöitä 2.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on määritellyt opettajien ja ohjaajien lisäämiseen varattavien määrärahojen jakamiseen laskennalliset myöntökriteerit. Laskennalliset kriteerit ovat koulutuksen järjestäjän osuus kaikkien perusopetuksen keväällä päättäneiden uusien opiskelijoiden määrästä, koulutuksen järjestäjän osuus kaikkien vieraskielisten opiskelijoiden opiskelijavuosien määrästä ja koulutuksen järjestäjän osuus kaikkien vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa olevien aikuisikäisten uusien opiskelijoiden määrästä. Lisäykset painottuisivat siten erityisesti nuorten, maahanmuuttajien ja heikkojen perustaitojen varassa olevien aikuisten koulutuksen järjestämiseen. Sivistystoimiala esittää, että Turun kaupunki tyytyy opetus- ja kulttuuriministeriön määrittelemään lisäsuoritepäätökseen, joka arvion mukaan olisi noin 2,6 miljoonaa euroa.

Koronavirusepidemian johdosta tarvittaviin tukitoimiin myönnettävä lisärahoitus

Turun kaupunki on saanut vuonna 2020 koronavirusepidemian johdosta tarvittaviin tukitoimiin 1,3 miljoonaa euroa käytettäväksi vuoden 2021 loppuun mennessä. Syksyllä 2020 Turun ammatti-instituutti aloitti lukuvuoden lähiopetuksessa, mutta tilanteen nopean heikkenemisen vuoksi siirtyi etäopetukseen marraskuussa kahdeksi viikoksi. Tämän jälkeen opetusta on toteutettu hybridimallilla, jossa etäopetuksena on toteutettu sellainen opetus, johon se soveltuu parhaiten, ja lähiopetusta on annettu erityisesti tukea tarvitseville sekä opetuksessa, joka edellyttää esim. kädentaitojen kehittymistä ja/tai erityisvälineiden käyttöä. Lähiopetukset on toteutettu pienryhmissä. Työelämässä oppiminen on pääsääntöisesti pystytty järjestämään suunnitellusti. Turun ammatti-instituutti siirtyi uudelleen etäopetukseen, tämän hetken tiedon mukaan ajalle 8.3. – 31.3.2021. Turun ammatti-instituutti joutuu varautumaan siihen, että erityisjärjestelyt jatkuvat ainakin kesään, mahdollisesti myös vielä syksyllä 2021.

Sivistystoimiala esittää haettavaksi lisärahoitusta koronavirusepidemian johdosta tarvittaviin tukitoimiin 1,3 miljoonaa euroa. Lisärahoituksella jatketaan tarvittaessa hybridiopetuksen toteuttamista, joka edellyttää opiskelijaryhmien opetukseen lisäresurssia. Rahoitusta tullaan erityisesti kohdentamaan niiden opiskelijoiden lisäopetuksen toteuttamiseen, joilla on puutteita osaamisen kehittymisessä. Lisäksi tulee huomioida erityisesti opintojen päättövaiheessa olevien opiskelijoiden osaamistason varmistaminen sekä tutkinnon suorittaminen. Vaikka syksyllä olisi mahdollista siirtyä lähiopetukseen, tarvitaan lisäresurssia koko lukuvuodelle 2021 - 2022 opintoja jatkavien opiskelijoiden etä- ja hybridiopetuksen aikana syntyneiden osaamisvajeiden paikkaamiseen.

Liite 1Hakulomake

Oheismateriaali 1Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje 26.2.2021

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hakea ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2021 rahoitusta liitteen 1 mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että sivistystoimialan toimialajohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan hakemus ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

Edelleen kaupunginhallitus päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvSivistystoimiala


Liitteet:

Kh § 153
Liite 1:Hakulomake