Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus14529.03.20215

3235-2021 (01 01 00)

Kahden sosiaaliohjaajan viran perustaminen hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalvelujen sosiaalipäivystykseen ja sosiaalityön alkupalveluihin

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalvelujen sosiaalipäivystykseen ja sosiaalityön alkupalveluihin perustetaan kaksi sosiaaliohjaajan virkaa

Kh § 145

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 22.3.2021:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalveluihin perustetaan kaksi uutta sosiaaliohjaajan virkaa, toinen sosiaalipäivystykseen ja toinen sosiaalityön alkupalveluihin.

Sosiaalipäivystyksen Ankkuri -tiimiin perustettavaksi esitetyn sosiaaliohjaajan viran työtehtäviä on hoidettu vuosi 2020 tilapäisellä määräaikaisella henkilöllä.

Ankkuri-malli perustuu moniviranomaisyhteistyöhön, missä eri viranomaiset työskentelevät yhdessä. Turun kaupungin hyvinvointitoimialalla on ollut sopimus Ankkuri-yhteistyöstä Lounais-Suomen poliisilaitoksen kanssa vuodesta 2016 alkaen. Ankkuri -tiimiin kuuluu poliisien lisäksi Turun kaupungin osoittamana sosiaalityöntekijä, sosiaaliohjaaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja, jonka työpanosta Turun kaupunki hankkii erillissopimuksella Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä.

Lounais-Suomen poliisin, Turun kaupungin hyvinvointitoimialan sekä Turun ympäristökuntien edustajien kanssa on sovittu sopimuksella Ankkuri-toiminta kattamaan koko Turun seutu (Naantali, Raisio, Akseli- kunnat, Kaarina, Lieto, Paimio, Sauvo) vuoden 2018 loppupuolella. Toiminta toteutetaan vastuukuntamallilla siten, että työntekijät ovat Turun kaupungin palveluksessa ja heidän työpanoksensa kustannukset laskutetaan kokonaisuudessaan Turun seudun muilta kunnilta asukasluvun mukaisessa suhteessa.

Ankkuri -tiimin sosiaaliohjaaja käsittelee ja arvioi lastensuojeluilmoitukset (pääasiassa poliisilta tulevat) sekä tekee lapsen palvelutarpeenarvioinnin yhdessä sosiaalityöntekijän kanssa ja ohjaa perheen tarkoituksenmukaiseen avun piiriin. Sosiaaliohjaaja osallistuu myös nuorten/lasten kuulusteluihin ja puhutteluihin ja tarvittaessa on mukana päihdevalvonnoissa yhdessä poliisin kanssa.

Asumisneuvonta on vaikuttavaa asunnottomuutta ehkäisevää ja asumisen ongelmista johtuvia sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia ehkäisevää työtä. Asumisneuvonta siirtyy mahdollisesti valtion vastuulle v. 2022, mutta hanketoiminnassa kehitettyä toimintaa on perusteltua jatkaa kaupungin omana toimintana v. 2021. Vireillä on asumisneuvontatoiminnan saamiseksi lakisääteiseksi vuoden 2022 alusta lähtien.

Sosiaaliohjaaja tulee tekemään tiivistä yhteistyötä TVT:n ja Akseli Oy:n asumisneuvojien kanssa. Sosiaaliohjaajan työ tukee vahvasti sosiaalityötä. Työ on luonteeltaan ennaltaehkäisevää vähentäen raskaamman sosiaalityön tarvetta. Viranhaltijana sosiaaliohjaajalla on mahdollisuus tarvittaessa tehdä työtehtäviinsä liittyviä viranhaltijapäätöksiä ja sosiaaliohjaajan työtehtävät painottuvat laaja-alaisesti asumiseen liittyviin ongelmiin.

Esityksen mukaan perustettaviksi esitetyt virat on hyväksytty hyvinvointitoimialan vuoden 2021 henkilöstösuunnitelmassa ja kustannusvaikutukset on huomioitu vuoden 2021 talousarvioissa. Ankkuri -tiimiin perustettava sosiaaliohjaajan virka ei lisää henkilöstön käyttöä eikä kustannuksia, sillä tehtävää on hoidettu määräaikaisesti v. 2020 ja vakanssin kustannukset laskutetaan Ankkurin sopimuskunnilta. Sosiaalityön alkupalvelut -yksikköön perustettavan viran kustannusvaikutus kuluvan vuoden aikana on 28.481 € ja vuositasolla 37.975 €.

Toimialajohtajan esityksen suhteen ei konsernihallinnon henkilöstöohjaus -yksiköllä ole perusteita lausua sosiaaliohjaajien virkojen tarpeen osalta toisin toimialajohtajan esityksen kanssa. Toimialan tulee huomioida sille asetetut tavoitteet henkilöstön määrän kehityksessä.

KVTES:n 1.4.2021 lukien toimeen pantavalla yleiskorotuksella ja paikallisella järjestelyerällä voi olla vaikutusta virkojen tehtäväkohtaisiin palkkoihin. Palkkojen mahdollinen tarkistaminen tehtävän vaativuuden mukaiselle oikealle tasolle tullaan tekemään henkilöstöjohtajan erillisellä päätöksellä. Henkilöstöohjaus -yksiköllä ei ole huomautettavaa tehtyyn esitykseen.

Liite 1Esitys viran perustamisesta/Ankkuri -tiimi

Liite 2Esitys viran perustamisesta/sosiaalityön alkupalvelut

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.4.2021 lukien kaksi sosiaaliohjaajan virkaa, joiden kelpoisuusvaatimus määräytyy Sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/15) mukaan ja joiden tehtäväkohtaiset palkat määräytyvät seuraavasti:

ja että perustettavat virat saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä julkisella haulla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tiedKonsernihallinto, henkilöstö
tpvKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut


Liitteet:

Kh § 145
Liite 1:Esitys viran perustamisesta/Ankkuri -tiimi
Liite 2:Esitys viran perustamisesta/sosiaalityön alkupalvelut