Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47609.11.20207

4802-2020 (00 01 01, 01 01 00)

Hallintosäännön muuttaminen (Kv)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 8.10.2018 § 378 käynnistää Turun kaupungin päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän tarkastelun. Valtuusto päätti 14.10.2019 § 151 hyväksyä ohjausryhmän raportin suositukset linjauksi-na uuden hallintosäännön jatkovalmistelulle. Muutos toteutetaan kaksivaiheisesti. Ensimmäisessä vaiheessa muutettiin konsernihallinnon organisaatiota 1.9.2020 lukien ja toisessa vaiheessa hallintosäännön muuttaminen pormestarimallia koskevine säännöksineen.

Kh § 476

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen ja johtava kaupunginlakimies Laura Klami:

Kuntalain edellyttämä hallintosääntö

Jokaisessa kunnassa on oltava kunnan hallinnon ja toiminnan järjestämistä, päätöksenteko- ja hallintomenettelyä sekä valtuuston toimintaa keskitetysti ohjaava hallintosääntö. Hallintosäännöstä ilmenee muun ohella, minkälaisia toimielimiä kunnassa on, miten kunnan johtaminen on järjestetty ja miten kunnan henkilöstöorganisaatio on järjestetty.

Valtuuston ohella kunnassa on oltava kunnanhallitus ja tarkastuslautakunta sekä vaalilain edellyttämät vaalitoimielimet. Lisäksi kaksikielisessä kunnassa tulee olla opetustoimen hallintoon erillinen toimielin kumpaakin kieliryhmää varten taikka yhteinen toimielin, joka jakautuu kieliryhmiä varten jaostoihin. Toimielimen tai jaoston jäsenet on valittava asianomaiseen kieliryhmään kuuluvista henkilöistä. Muilta osin valtuusto voi lähtökohtaisesti päättää kunnan toimielinorganisaation rakenteesta.

Kaupungin johtamisjärjestelmää koskevat aikaisemmat päätökset

Kaupunginhallitus päätti 8.10.2018 § 378 käynnistää Turun kaupungin päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän tarkastelun. Ohjausryhmä laati kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle ehdotuksen päätöksenteko- ja johtamismallista. Valtuusto päätti 14.10.2019 § 151 muun ohella hyväksyä ohjausryhmän raportin suositukset linjauksina uuden hallintosäännön jatkovalmistelulle siten, että johtamismallin jatkovalmistelu tehdään raportin vaihtoehdon 2 (ns. pormestarimalli) mukaisesti ja että vaadittavat muutokset hallintosääntöön valmistellaan valtuuston päätettäväksi portaittain siten, että kokonaisuus voi tulla voimaan viimeistään kesäkuussa 2021.

Valtuuston hyväksymän vaihtoehdon 2 (ns. pormestarimalli) mukaan valtuusto valitsee pormestarin ja kolme apulaispormestaria. Pormestari toimii kaupunginhallituksen ja sen konsernijaoston puheenjohtajana. Apulaispormestarit toimivat kukin oman tehtäväalueensa lautakuntien puheenjohtajina sekä kaupunginhallituksen varapuheenjohtajina. Lisäksi valtuuston hyväksymien linjausten mukaan hallintosääntöä muutetaan siten, että

Muut muutokset

Hallintosääntöön on tehty useita muutoksia, jotka on esitetty liitteessä 1.

Liite 1Hallintosääntö

Oheismateriaali 1Hallintosäännön vertailukappale sisältäen tehdyt muutokset

Oheismateriaali 2Hallintosääntö 1.6.2021

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteen 1 mukaiset muutokset hallintosääntöön.

Muutokset tulevat voimaan 1.6.2021.

PäätösKaupunginhallitus päätti yksimielisesti Ruohosen Elon kannattamana tekemästä ehdotuksesta palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi palkkioita koskevan hallintosäännön osan 4 täydentämiseksi.

Jakelu

palKonsernihallinto, lakipalvelut


Liitteet:

Kh § 476
Liite 1:Hallintosääntö