Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47109.11.20208

10652-2020 (02 08 00, 00 00 01)

Toripaviljonkien vuokralaisten valinta

Tiivistelmä:

Uudistetulle kauppatorille rakennetaan kolme toripaviljonkia, joissa on yhteensä kuusi liiketilaa; neljä kahvila-ravintolatoimintaan tarkoitettua tilaa ja kaksi muuta liiketilaa. Turun kaupunki on pyytänyt kaupunginhallituksen päätöksen 28.9.2020 § 413 mukaisesti tarjouksia paviljonkien vuokrauksesta. Kaupunginhallitukselle ehdotetaan, että tarjouskierroksen perusteella kuudesta liiketilasta kolme vuokrataan ja kolmen tilan osalta vuokralaisten etsintää jatketaan neuvotteluilla.

Kh § 471

Hankepäällikkö Kirsi-Maria Eronen ja kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen 5.11.2020:

Toripaviljonkien vuokralaisten kilpailutus alkoi kesäkuussa 2020 markkinavuoropuhelulla. Markkinavuoropuhelun jälkeen kiinnostuneilta pyydettiin alustavat liiketoimintasuunnitelmat sekä perustiedot tarjoajista. Kilpailutuksen toisessa vaiheessa kiinnostuneille tahoille lähetettiin tarjouspyyntö. Tämän lisäksi muutamat uudet kiinnostuneet tahot pyysivät saada osallistua tarjouskilpailuun ja myös heille toimitettiin tarjouspyyntö. Tarjouksia määräaikaan 14.10.2020 mennessä saatiin yhteensä 19 kappaletta. Saatuja tarjouksia arvioi kaupunginhallituksen 28.9.2020 § 413 nimeämä arviointiryhmä, johon kuuluu tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen, Turku Science Park Oy:n toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen ja kaupunginhallituksen jäsenet Mikaela Sundqvist, Piia Elo ja Muhis Azizi sekä esittelijänä/sihteerinä hankepäällikkö Kirsi-Maria Eronen.

Kaupunginhallituksen 28.9.2020 § 413 päätöksen mukaisesti torialueelle rakentuvan kaupunkitilan halutaan kannustavan erilaisia ihmisiä kohtaamisiin ja aktiiviseen elämään. Kauppatori toimii myös Turun yhtenä käyntikorttina vierailijoille. Paviljonkien toiminnan tulee olla luonnollinen osa torin muuta toimintaa ja yhteistyö torin muun toiminnan ja paviljonkien välillä tulee toimia saumattomasti. Paviljonkien toiminnan tulee tukea torin kokonaisideaa kaupungin sydämenä, kohtaamispaikkana ja aktiivisen keskustaelämän edistäjänä. Paviljonkien tulee edistää torin elävyyttä ja toiminnallisuutta eri vuorokauden- ja vuodenaikoina. Paviljonkien liiketoimintojen tulee olla monipuolisia ja vetovoimaisia. Liikeideoiden tulee olla toteuttamiskelpoisia ja vuokralaisten valinnassa tulee ottaa huomioon erilaiset ikä- ja käyttäjäryhmät.

Arviointiryhmä on arvioinut kaikki tarjoajat ja tarjoukset kaupunginhallituksen määrittelemien kriteerien ja tarjouspyynnön kelpoisuusehtojen puitteissa. Ensimmäisenä arviointikriteerinä kilpailussa oli paras mahdollinen yhdistelmä liiketoimintoja, jotka tukevat uudistetun torin tavoitteita. Toisena kriteerinä oli liiketoimintasuunnitelmien laadullinen arviointi ja kolmantena kriteerinä vähimmäisvuokratarjous. Nyt ehdotettavat toimijat täyttävät tarjouspyynnössä esitetyt kelpoisuusvaatimukset sekä tarjouksen kriteerit. Ehdotettujen toimijoiden liiketoimintasuunnitelmat sisälsivät tiedot tarjoajan mahdollisuudet investoida ja toimia torilla pitkällä aikavälillä. Tämän lisäksi tarjoukset antoivat selkeän kuvan tarjottavasta konseptista ja sen sopivuudesta uudistetulle kauppatorille.  

Saaduista tarjouksista arviointiryhmä ehdottaa nyt valittavaksi kolme toisistaan erilaista konseptia: yhden ruokaravintolan, yhden kahvilan ja yhden pikaruokapaikan. Nyt ehdotettavat vuokralaiset tukevat uudistetun torin toimintaa ja konseptia ja palvelevat monipuolisesti eri asiakasryhmiä ja täyttävät näin ensimmäisen arviointikriteerin. Toimijoiden tarjoamien konseptien omaleimaisuus ja erilaisuus tulevat tarjoamaan torin eri käyttäjäryhmille palveluja laajoilla aukioloajoilla ja täyttävät näin laadulliset kriteerit. Ehdotetut toimijat antoivat myös vuokrahinnan osalta riittävän vähimmäisvuokratarjouksen.

Arviointiryhmä ehdottaa seuraavia toimijoita paviljonkien vuokralaisiksi:

Kauppiaskadun paviljonki (tarjouspyynnössä liiketila 1): Restacafe Trading Oy.

Perustelut Restacafe Trading Oy valinnalle: Tarjoajan tarjous sopii hyvin uudistetun kauppatorin konseptiin. Restacafe Trading Oy on tarjonnut kohteeseen ruokaravintolaa, joka on ottanut vaikutteita pohjoismaisista perinneruuista. Ruokalistan lisäksi lähellä tuotetut raaka-aineet, paikallisuus, sesongin mukaiset tuotteet, laajat aukioloajat (aamusta asti) sekä pitkälle viety ravintolan konseptin linkittäminen osaksi toria puoltavat valintaa. Ravintolan asiakasryhmänä on laajasti kaikki torin käyttäjät. Tarjoajan hintatarjous kohteen ravintolatiloista on 63 €/m2/kuukausi.

Eerikinkadun paviljonki, Aurakadun puoleinen ravintolatila (tarjouspyynnön liiketila 3): Tmi Ali Rezgi.

Perustelut Tmi Ali Rezgin valinnalle: Tarjoajan tarjous ympäri vuorokauden auki olevasta perinteisestä nakkikioskista sopii hyvin torin konseptiin. Perinteinen nakkikioski palvelee monia eri asiakasryhmiä, kuten ilta-asiakkaita ja kiireisiä pikaruuan ystäviä. Uudistetun torin on tarkoitus palvella asiakkaita laajan palvelutarjonnan lisäksi myös monina eri vuorokauden aikoina ja ympäri vuorokauden oleva ruokapalvelu on erinomainen lisä torille. Tarjoajan hintatarjous kohteen ravintolatiloista on 48 €/m2/kuukausi.

Eerikinkadun paviljonki, Kauppiaskadun puoleinen ravintolatila (tarjouspyynnön liiketila 6): Kahvila Impivaara Oy.

Perustelut Kahvila Impivaara Oy:n valinnalle: Tarjoaja tarjoaa tilaan perinteistä kahvilaa, jonka pääasiallisia asiakasryhmiä ovat eläkeläiset sekä lapsiperheet. Kahvilan tarjonta keskittyy perinteisiin itse tehtyihin suomalaisiin suolaisiin ja makeisiin kahvilatuotteisiin, tarjolla on myös keittolounas. Itse tehtyjen tuotteiden lähtökohtana on lähituotanto, kotimaisuus ja tuoreet raaka-aineet. Konsepti sopii hyvin torille, jonka käyttäjäkunta tulee olemaan laaja. Tarjoajan hintatarjous kohteen liiketilasta on 52,57 €/m2/kuukausi.

Kaupungilla on tarjouspyynnön mukaisesti oikeus hylätä tarjoaja tai tarjous, mikäli kelpoisuus- tai laatuehdot eivät täyty. Kaupungilla on tarjouspyynnön mukaisesti oikeus olla valitsematta vuokralaisia tiloihin tai osaan tiloja. Aurakadun paviljongin (tarjouspyynnön ravintolaliiketila 2) ja Eerikinkadun paviljongin pienten liiketilojen (tarjouspyynnön liiketilat 4 ja 5) osalta kilpailutuksessa ei saatu tarjouksia, jotka olisivat täyttäneet kaikki kolme kriteeriä. Osa tarjouksista oli siis esimerkiksi laadullisesti riittäviä, mutta vähimmäisvuokrahinnan osalta riittämättömiä ja osa tarjouksista oli konseptiltaan kokonaisuuteen sopimattomia tai liian samankaltaisia valittaviksi esitettävien tarjoajien kanssa tai kaipaisivat täsmennyksiä liikeidean osalta.

Tämän johdosta ehdotetaan, että ko. tilojen osalta sopivien vuokralaisen hakua jatketaan neuvotteluilla. Neuvotteluissa jo tarjonneiden on mahdollista tarkentaa tarjoustaan kriteereitä vastaavaksi. Myös uusia tarjouksia voidaan ottaa vastaan. Neuvottelumenettelyssä tarjouspyynnön kriteerit (kokonaisarvio parhaasta mahdollisesta yhdistelmästä eri liiketoimintoja, tarjoajien liiketoimintasuunnitelmien laadullinen arviointi ja vähimmäisvuokratarjous) ovat kaupunginhallituksen 28.9.2020 § 413 mukaiset. Tarjouspyynnön kelpoisuusehtoja ehdotetaan muutettavaksi siten, että vähimmäisluottoluokituksesta luovutaan. Kaupunki käyttää kuitenkin päätöksenteon tukena luottoluokitusta. Vähimmäisluottoluokituksesta luopuminen perustuu ennen kaikkea siihen, että vallitseva koronatilanne on saattanut aiheuttaa ja saattaa jatkossa aiheuttaa muutoksia tarjoajien luottoluokitukseen, sillä erilaiset rajoitustoimet ovat koskettaneet erityisesti elämys- ja ravintola-alaa. Vähimmäisluottoluokituksesta luopumalla varmistetaan kaupungille harkintavalta tulevissa neuvotteluissa ottaa huomioon myös koronan tuomat vaikutukset.

Neuvottelut käynnistetään välittömästi kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen ja vuokralaisehdotukset tiloihin tuodaan kaupunginhallitukseen päätettäväksi viipymättä heti kun neuvotteluissa on arviointityöryhmän näkemyksen mukaan päästy kriteerit täyttäviin lopputuloksiin.

Liite 1Tarjouspyyntö/tarjous - Restacafe Trading Oy (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta) 

Liite 2Tarjouspyyntö/tarjous – Tmi Ali Rezgi (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Liite 3Tarjouspyyntö/tarjous – Kahvila Impivaara Oy (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta) 

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että kaupunki solmii vuokrasopimukset arviointiryhmän esityksessä nimettyjen tarjoajien kanssa tarjottujen hintojen ja tarjouspyynnössä ja vuokrasopimusluonnoksessa ilmenevien ehtojen mukaisesti. Vuokrasopimukset solmitaan seuraavista tiloista seuraavien yritysten kanssa:

että kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään vuokrasopimuksiin tarvittaessa vähäisiä muutoksia ja allekirjoittamaan vuokrasopimukset.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että liiketilojen 2, 4 ja 5 osalta sopivan vuokralaisen hakua jatketaan neuvotteluilla. Tarjouspyynnön kriteerit ovat kaupunginhallituksen päätöksen 28.9.2020 § 413 mukaiset. Vähimmäisluottoluokituksesta luovutaan kelpoisuusehtona.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Jakelu

aoKahvila Impivaara Oy
aoRestacafe Trading Oy
aoTmi Ali Rezgi
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut, tilahallinta
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 471
Liite 1:Tarjouspyyntö/tarjous - Restacafe Trading Oy (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)
Liite 2:Tarjouspyyntö/tarjous - Tmi Ali Rezgi (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)
Liite 3:Tarjouspyyntö/tarjous - Kahvila Impivaara Oy (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)