Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus49009.11.202022

6748-2018 (10 03 01, 02 08 00, 07 01 04)

Turun kansainvälisen koulun hankinnan keskeyttäminen

Tiivistelmä: -

Kh § 490

Toimialajohtaja Timo Jalonen, tilacontroller Johanna Aarnio ja johtava kaupunginlakimies Laura Klami:

Asian tausta ja aikaisemmat päätökset

Kaupunginhallitus on 10.3.2003 § 250 (dnro 376-2003) päättänyt Turun kansainvälisen koulun (Turku International School) opetuksen tuottamisesta ja järjestämisestä. Kaupunginhallituksen hyväksymän sopimuksen mukaan opetuksesta vastaa Turun yliopisto. Opetuslautakunta on 12.5.2010 § 103 (dnro 5579-2010) päättänyt opetuksen tuottamista ja järjestämistä koskevan sopimuksen tarkistamisesta 1.8.2010 lukien.

Turun kansainvälinen koulu sijaitsee Varissuolla kahdessa eri osoitteessa. Alakoulu toimii pääasiassa osoitteessa Kraatarinkatu 4, Varissuon nuorisotalon tiloissa. Alakoulun aineopetukset, yläkoulu ja lukio toimivat Turun normaalikoulussa osoitteessa Annikanpolku 9. Varissuon nuorisotalo sijaitsee Normaalikoulun viereisellä tontilla.

Kansainvälisen koulun perusopetuksessa on tällä hetkellä n. 230 oppilasta, joista 155 on alakoulussa. Koulun oppilaista noin puolet on ulkomaalaisia ja noin puolet ovat taustaltaan suomalaisia.

Kansainvälisen koulun tilatarveselvityksen lähtökohtana on ollut oppilasmäärän kasvattaminen nykyisestä 450 oppilaaseen. Oppilasmäärän kasvattaminen ei ole mahdollista nykyisissä tiloissa, vaan toiminnalle tulee löytää korvaavat tilat, jotka sijaitsevat lähempänä keskusta-aluetta. Koska oppilaita tulee eri puolilta Turkua sekä lähikunnista, tulisi tilojen sijaita hyvien kulkuyhteyksien varrella ja olla helposti saavutettavissa. Lähtökohtana on myös ollut, että kansainvälinen lukio jatkaa edelleen toimintaansa Normaalikoulussa.

Kasvatus- ja opetuslautakunta on 13.6.2018 § 112 päättänyt hyväksyä osaltaan Turun kansainvälisen koulun ja englanninkielisen varhaiskasvatusyksikön tarveselvityksen. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa lausuntonaan, että kansainvälisen koulun ja mahdollisen englanninkielisen varhaiskasvatusyksikön hanketta tulisi jatkovalmistella palveluostona niin, että se kattaa opetuksen tuottamisen ja järjestämisen sekä siihen liittyvät oheispalvelut ja näihin tarvittavat tilat.

Kaupunginhallitus on 18.6.2018 § 257 päättänyt hyväksyä osaltaan kansainvälisen koulun ja englanninkielisen varhaiskasvatuksen tilatarveselvityksen, päättänyt että Turun kansainvälisen koulun koulutuspalvelu tiloineen ja optiona englanninkielinen varhaiskasvatuspalvelu tiloineen kilpailutetaan mukautettuna neuvottelumenettelynä ja valtuuttanut kaupunginjohtajan hyväksymään hankintailmoituksen liitteineen ja että hankintapäätös tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Kaupunginjohtaja on 30.8.2018 § 152 päättänyt yhden tarjoajan sulkemisesta tarjouskilpailusta ja että Turun yliopisto valitaan tarjoajaksi hankintamenettelyyn.

Kasvatus- ja opetuslautakunta on 4.9.2019 § 105 käsitellyt liikuntatiloja ja tällöin on todettu sivistystoimialan pitävän tärkeänä, että kansainvälisen koulun yhteyteen rakennetaan liikuntatila. Sivistystoimiala ei kuitenkaan yksin halua kantaa vastuuta investointikulujen aiheuttamista vuokrista, koska oletettavaa on, että vähintään puolet ajasta tila on tyhjillään. Mikäli tilaan tulee iltakäyttöä Turun kaupungin, seurojen tai yliopistoliikunnan kautta, tulee käytön kustannukset jakaa aiheuttamisperiaatteen pohjalta. Näin ollen kasvatus- ja opetuslautakunta on päättänyt merkitä tiedoksi, että Turun kansainvälisen koulun yhteyteen tulevaan uudisrakennukseen toteutetaan liikuntasali.

Julkisen hankinnan kohde

Hankinnan kohteena on ollut kansainvälisen koulun koulutuspalvelun, esiopetuksen, esiopetusta tukevan varhaiskasvatuksen, aamu- ja iltapäiväkerhon palvelu tiloineen. Turun yliopisto/SYK on esittänyt Turun kansainvälisen koulun sijoittamista Sirkkalan entiseen kasarmialueeseen osoitteeseen Kaivokatu 12. Kyseiset kasarmirakennukset ovat SYK:n omistuksessa ja tyhjenevät yliopiston muiden tilahankkeiden myötä. Kasarmirakennukset mahdollistavat peruskorjauksen ja laajennuksen jälkeen kansainvälisen koulun koulutoiminnan, esiopetuksen sekä muut toimintaan liittyvät palvelut.

Kyseessä on julkinen hankinta, jossa määräaikaan 20.8.2018 klo 11 mennessä saapui kaksi osallistumishakemusta. Kuten edellä kerrottiin, toinen hakemus hylättiin soveltuvuusvaatimusten puuttumisen vuoksi ja hankintamenettelyä jatkettiin mukautettuna neuvottelumenettelynä Turun yliopiston kanssa ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK) osallistui neuvotteluun yliopistojen vuokranantajana (alihankinta).

Tarjouksen jättöaikaa pidennettiin Turun yliopiston pyynnöstä 30.6.2020 saakka.

Turun yliopiston tarjous

Turun yliopisto jätti tarjouksensa määräajassa. Alla hinnat lyhyesti esitettynä eri vaihtoehdoissa.

Mikäli oppilasmäärä kohteessa olisi nykyisellä tasolla, kustannukset 250 oppilasta:

Opetus 9.176 euroa,

Ruokailu (ei ole kilpailutettu, mutta kaupungin arvion mukaan 561 euroa ja

Tilakustannukset 10.331 euroa. (Sisältää siivouksen, kalustuksen ja AV-laitteet, mutta ei sisällä energia eikä vesikuluja)

Yhteensä ainakin 20.068 euroa/oppilas/vuosi

Mikäli kansainvälisen koulu oppilasmäärä olisi 450 oppilasta:

Opetus 8.263 euroa,

Ruokailu 561 euroa ja

Tilat 5.740 euroa.

Yhteensä 14.564 euroa/oppilas/vuosi.

Nykyisellä tasolla kansainvälisen peruskoulun menot vuonna 2019 ovat 8.800 euroa/oppilas/vuosi.

Hankintamenettelyn keskeyttämisen perustelut

Hankintalain 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimus huomioon ottaen.

Hankintalain 125 §:n mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä. Hankintamenettelyn keskeyttämistä koskevaan ratkaisuun sovelletaan, mitä hankintaa koskevasta päätöksestä säädetään hankintalain 123 §:ssä. Hankintalain 123 §:n mukaan hankintayksikön on tehtävä ehdokkaiden ja tarjoajien asemaan vaikuttavista ratkaisuista sekä tarjousmenettelyn ratkaisusta kirjallinen päätös, joka on perusteltava.

Hankintayksikkö keskeyttää hankintamenettelyn hankintaa tekemättä. Hankintamenettely keskeytetään, koska hankinta on osoittautunut odotettua kalliimmaksi ja kaupungin on sen taloudellisesta tilanteesta johtuen tiukasti arvioitava investointeja.

Hankintayksiköllä on edellä mainituista syistä todellinen ja perusteltu tarve keskeyttää hankinta. Keskeyttämispäätöstä tehtäessä on toimittu tasapuolisesti ja syrjimättömästi.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Kansainvälisen koulun hankintamenettely keskeytetään hankintaa tekemättä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, hankintapalvelut
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedSivistystoimiala