Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus37031.08.20201

3214-2018 (00 01 01, 02 05 03, 02 05 05, 03 06 00)

Logomon tapahtumatilat Oy:n ja Logomo Oy:n osakassopimusten muuttaminen sekä suostumuksen antaminen yhtiöiden osakkeiden kaupalle

Tiivistelmä: -

Kh § 370

Salassa pidettävä - salassapidon peruste: Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 24 § 1 mom 20 kohta.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen ja kaupunginlakimies Pauliina Ahlas:

Logomo Oy:n ja Logomon tapahtumatilat Oy:n osakassopimusten muutokset

Kaupunginvaltuusto on 16.4.2018 (§ 73) päättänyt Logomo Oy:n omistusrakenteen ja rahoitusjärjestelyjen muutoksista. Päätös liittyi yhtiön kokonaisjakautumiseen kahdeksi yhtiöksi, Logomo tapahtumatilat Oy:ksi ja Logomon toimistot Oy:ksi. Päätöksen yhteydessä tehtiin tarvittavat yhtiöiden rahoitusta ja omistusrakenteen uudelleenjärjestelyä koskevat päätökset. Kaupunginvaltuusto valtuutti kaupunginhallituksen hyväksymään järjestelyn edellyttämät osakassopimukset.

Kaupunginhallitus on 2.10.2018 (§ 374) päättänyt panna täytäntöön Logomon yritysjärjestelyn sekä hyväksynyt järjestelyn sopimusrakenteen sekä niihin liittyvät osakassopimukset, vuokrasopimuksen ja muut asiakirjat.

Tällä päätöksellä kaupunginhallituksen hyväksymiin osakassopimusiin on tarkoitus tehdä yhtiöiden omistuksen muutoksen johdosta muutamia tarkistuksia.

Kaupunginhallitus on 22.6.2020 (§ 312) päättänyt, että Logomo Oy:n ja Logomon tapahtumatilat Oy:n välisen vuokrasopimuksen määräaikaista vuokra-aikaa jatketaan kahdeksaksi (8) vuodeksi eli 30.8.2028 asti, ja että vuokrasopimukseen otetaan lisäksi kahta määräaikaista viiden vuoden optiokautta koskeva ehto. Kaupunginhallitus hyväksyi päätöksen ehdolla, että Hartela hyväksyy yhtiöiden osakassopimuksiin muutoksen, jonka mukaan Turun kaupungilla on oikeus yksin päättää Logomon tapahtumatilat Oy:n ja Logomo Oy:n välisen vuokrasopimukseen liitteessä 1 sovittujen määräaikaisten optiokausien käyttöönotosta Logomon tapahtumatilat Oy:n yhtiökokouksessa tai hallituksessa. Optioiden ottaminen vuokrasopimukseen liittyy kaupungin tarpeeseen turvata mahdollisuus varautua Logomon alueella tulevaisuudessa mahdollisesti tapahtuviin muutoksiin.

Osakassopimuksia koskevissa neuvotteluissa sovittu keskeisin muutos osakassopimuksiin on se, että jatkossa kaupunki voi Logomon tapahtumatilat Oy:n hallituksessa enemmistöpäätöksellä päättää yhtiön omaisuuden vuokraamista koskevista asioista (aikaisemmin edellytettiin yksimielisyyttä). Tämän oikeuden vastapainoksi kaupunki ja Sunborn ovat neuvotelleet molempien yhtiöiden osakassopimuksiin lunastuslausekkeen, jonka mukaan Sunbornilla on oikeus vaatia kaupunkia lunastamaan Logomo Oy:n ja/tai Logomon tapahtumatilat Oy:n osakkeet. Lunastushinnat on neuvottelujen tuloksena sovittu määräytyvän seuraavasti:

Yhtiöiden osakassopimusten mukaan kummallakaan osakkaalla ei olisi osakassopimukseen kirjattua velvollisuutta rahoittaa yhtiöitä, vaan rahoituksesta sovittaisiin aina erikseen.

Muut osakassopimuksiin tehtävät muutokset koskevat lähinnä nykyisten osakassopimusten päivittämistä, tarpeettomaksi käyneiden ehtojen poistamista ja sanamuotojen täsmentämistä.

Suostumuksen antaminen osakkeiden kaupalle

Logomo Oy:n ja Logomon tapahtumatilat Oy:n yhtiöjärjestyksissä on suostumuslauseke, jonka mukaan Yhtiön osakkeen hankkimiseen luovutustoimin vaaditaan yhtiön suostumus. Osakassopimuksessa on suostumuksen antamisesta tarkempia ehtoja: suostumuksesta päätetään yhtiökokouksessa tai, jos kaikki yhtiön osakkaat hyväksyvät, osakkaiden yhtiökokouksen ulkopuolella tekemällä päätöksellä, jonka kaikki osakkaat allekirjoittavat. Suostumus katsotaan annetuksi, jos yhtiökokouksessa suostumuksen antamista ovat kannattaneet osakkeen omistajat, joiden osakkeet tuottavat vähintään 2/3-osaa yhtiökokouksen osallistuneiden osakkaiden äänimäärästä tai yhtiökokouksen ulkopuolella tehdyn päätöksen osalta laskettuna 2/3-osaa kaikista yhtiön osakkeiden tuottamasta äänimäärästä.

Ennen kuin osapuoli luovuttaa yhtiön osakkeita, sen tulee antaa toiselle Osapuolelle olennaiset tiedot niistä lopullisen kaupan ehdoista, joilla Osapuoli luovuttaa osakkeita kolmannelle osapuolelle.

Logomon Oy:n osakassopimuksen mukaan osapuolilla ei ole oikeutta ilman siirronsaajan taloudelliseen asemaan tai toimintahistoriaan liittyvää tai muuta perustetta evätä edellä pyydettyä suostumusta. Logomon tapahtumatilat Oy:n osakassopimuksen mukaan osapuolilla ei ole oikeutta ilman erityistä perustetta evätä edellä pyydettyä suostumusta. Molempien yhtiöiden osakassopimuksissa on lisäksi ehto, jonka mukaan ennen kuin osapuoli luovuttaa yhtiön osakkeita, sen tulee antaa toiselle Osapuolelle olennaiset tiedot niistä lopullisen kaupan ehdoista, joilla Osapuoli luovuttaa osakkeita kolmannelle osapuolelle.

Hartelan ja Sunbornin välisten neuvottelujen tilanteen johdosta kaupunki saanee Hartelalta tiedoksi olennaiset tiedot osakekauppojen lopullisista ehdoista vasta kaupunginhallituksen kokoukseen mennessä. Tässä vaiheessa voidaan kuitenkin jo todeta, että kaupungilla ei ole Sunbornin taloudelliseen asemaan tai toimintahistoriaan liittymää tai muuta perustetta evätä pyydettyjä suostumuksia. Näin ollen kaupunki voi antaa suostumuksensa osakekauppojen tekemiseksi sillä edellytyksellä, että Hartela on toimittanut kaupungille tiedot kauppojen olennaisista ehdoista kaupunginhallituksen kokoukseen mennessä.

Liite 1Muutokset Logomo Oy:n osakassopimukseen

Liite 2Muutokset Logomon tapahtumatilat Oy:n osakassopimukseen

Oheismateriaali 1Logomon tapahtumatilat Oy:n yhtiöjärjestys

Oheismateriaali 2Logomo Oy:n (ent. Logomon veturi Oy) yhtiöjärjestys

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteistä 1 ja 2 ilmenevät muutokset Logomo Oy:n ja Logomon tapahtumatilat Oy:n välisiin osakassopimuksiin.  Kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään asiakirjoihin tarvittavat muutokset.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että kaupunki voi antaa suostumuksensa Logomon tapahtumatilat Oy:n ja Logomo Oy:n osakkeiden myyntiin Sunborn Catering Oy:lle sillä ehdolla, että kaupungille on suostumisen antamiseen mennessä toimitettu tiedoksi osakekauppojen olennaiset ehdot.

PäätösKaupunginhallitus päätti hyväksyä liitteistä 1 ja 2 ilmenevät muutokset Logomo Oy:n ja Logomon tapahtumatilat Oy:n osakassopimuksiin.  Kaupunginjohtaja oikeutettiin tekemään asiakirjoihin tarvittavat muutokset.

Kaupunginhallitus valtuutti kaupunginjohtajan päättämään yhtiöjärjestysten mukaisten suostumusten antamisesta koskien Logomon tapahtumatilat Oy:n ja Logomo Oy:n osakkeiden kauppaa Sunborn Catering Oy:lle.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että tämä päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa odottamatta.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Virtanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoLogomo Oy
aoLogomon tapahtumatilat Oy
aoSunborn Catering Oy
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 370
Liite 1:Muutokset Logomo Oy:n osakassopimukseen
Liite 2:Muutokset Logomon tapahtumatilat Oy:n osakassopimukseen