Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus35731.08.20204

231-2020 (02 05 01)

Kuntien harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen hakeminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupunki hakee valtiovarainministeriöltä kuntien harkinnanvaraisen valtionosuuden korotusta vuonna 2020. Perusteena on koronapandemian seurauksena yllättäen heikentynyt taloustilanne sekä talouden tasapainottamiseen tähtäävien rakenteellisten uudistusten edistämisen turvaaminen.

Kh § 357

Talousjohtaja Valtteri Mikkola 25.8.2020:

Valtiovarainministeriö on 4.8.2020 lähettämällään kirjeellä tarjonnut kunnille mahdollisuutta hakea kuntien harkinnanvaraisen valtionosuuden korotusta vuodelle 2020. Kunnan peruspalvelujen valtionosuutta voidaan korottaa hakemuksesta harkinnanvaraisesti valtion talousarvion rajoissa, jos kunta ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi on lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa. Kriteereissä huomioidaan myös koronapandemian vaikutukset.

Valtionosuuden korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt taloutensa tasapainottamiseksi toteutettavia toimenpiteitä.

Taloudellisen tuen tarve

Turun kaupungin taloudellinen tilanne on ollut haastava jo pitkään. Vuosien saatossa verorahoituksen kehitys on jäänyt oletettua heikommaksi. Tähän ovat vaikuttaneet valtionosuuksiin tehdyt leikkaukset sekä veropohjan maltillinen kehitys. Edellisten vuosien tilinpäätökset ovat olleet voimakkaasti alijäämäisiä ja vuoden 2020 talousarvio on jo lähtökohtaisesti -41,9 miljoonaa euroa alijäämäinen. Koronapandemian seurauksena kasvaneiden toimintakulujen sekä erityisesti vähentyneiden tulojen vuoksi kuluvan vuoden alijäämä uhkaa kasvaa lähes -90 miljoonaan euroon valtion päättämistä tukitoimista huolimatta.

Kaupungin toimenpiteet talouden tasapainottamiseksi

Turun kaupunki on toiminut aktiivisesti talouden tasapainottamiseksi. Vuoden 2019 marraskuussa kaupunginvaltuusto hyväksyi sopeuttamisohjelman 95 toimenpidettä, joilla tavoitellaan kaupungin taloudellisen aseman parantamista lähes 60 miljoonalla eurolla voimassa olevan taloussuunnitelman aikana. Tavoitteena on hillitä alijäämäisen toimintakatteen kasvua.

Keväällä voimakkaasti levinnyt koronapandemia vaikutti myös sopeuttamisohjelman toimenpiteiden edistämiseen. Koronapandemian aiheuttaman häiriötilanteen hoitamiseen jouduttiin kohdentamaan huomattava määrä työpanosta ja tämä oli luonnollisesti pois muusta toiminnasta ja kehittämisestä.

Kaupunki on pyrkinyt vähentämään koronapandemian välittömiä taloudellisia vaikutuksia esimerkiksi vähentämällä joukkoliikenteen määrää ja kohdentamalla työvoimaa kaupungin sisällä uudelleen sijaistarpeen vähentämiseksi. Tämän lisäksi menoja pyritään vähentämään mm. hankintojen tiukan tarveharkinnan avulla sekä suosittelemalla henkilöstölle talkoovapaita. Todennäköistä on, että kuluvan vuoden aikana on tarpeen esittää vielä kovempia toimenpiteitä taloudellisten säästöjen saavuttamiseksi.

Kokonaisuutena kaupungilla on päätetty sekä välittömistä säästöjä tuovista että kustannuskehityksen hillintään tähtäävistä pysyvästi taloutta sopeuttavista toimenpiteistä. Rakenteellisten toimenpiteiden etenemisen turvaaminen on tärkeää ja niiden avulla pystytään vahvistamaan kaupungin taloudellista asemaa kestävällä tavalla.

Kaupungin toimintakyvyn turvaaminen

Kunnan tehtävänä on edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Kasvavan keskuskaupungin merkitys on valtava myös alueellisesti. Elinvoimaa vahvistava ja työllisyyttä lisäävä kaupunki tuo runsaasti positiivisia vaikutuksia erityisesti seutukunnalle sekä laajemmin myös kansallisella tasolla.

Kaupunginjohtaja Minna Arve 25.8.2020:

Poikkeuksellisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi Turun kaupunki on lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa. Turun kaupungin toimintakyvyn turvaamiseksi kuntien harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen hakeminen vuonna 2020 on perusteltua. Korotus keventää kaupungin taloudellista ahdinkoa vähentämällä tilikauden alijäämää ja sitä käytetään turvaamaan sopeuttamisohjelmaan kirjattujen taloudellista asemaa pysyvästi parantavien toimenpiteiden toteuttamista.

Liite 1Turun kaupungin hakemus harkinnanvaraisesta valtionosuuden korotuksesta

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki hakee kuntien harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta vuonna 2020 liitteen 1 mukaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus


Liitteet:

Kh § 357
Liite 1:Turun kaupungin hakemus harkinnanvaraisesta valtionosuuden korotuksesta