Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus29518.06.20204

7156-2020 (01 01 00, 01 01 01, 01 02 01)

Omistajaohjausjohtajan viran perustaminen ja täyttäminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että johtamisjärjestelmän uudistamiseen liittyen konsernihallintoon perustetaan omistajaohjausjohtajan virka, joka täytetään viranhaltijalain 24 § mukaisena siirtona virkaan. Viran perustaa ja täyttää kaupunginhallitus. Kaupunginvaltuuston lakkautettua apulaiskaupunginjohtajan viran 1.6.2021 lukien on muodostunut peruste siirtää apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen omistajaohjausjohtajan virkaan.

Kh § 295

Kaupunginjohtaja Minna Arve 15.6.2020:

Taustaa

Kaupunginhallitus päätti 8.10.2018 § 378 käynnistää Turun kaupungin päätöksenteko- ja johtamisjärjestelmän tarkastelun. Ohjausryhmä laati kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle ehdotuksen päätöksenteko- ja johtamismallista.

Valtuusto päätti 14.10.2019 § 151 hyväksyä ohjausryhmän raportin suositukset linjauksina uuden hallintosäännön jatkovalmistelulle siten, että johtamismallin jatkovalmistelu tehdään raportin vaihtoehdon 2 (ns. pormestarimalli) mukaisesti.

Valtuuston hyväksymään raporttiin kirjattiin, että ne osiot, jotka eivät edellytä hallintosäännön muutosta, tuodaan päätettäväksi kaupunginhallitukseen jo ennen kuin ns. pormestarimallin edellyttämät muutokset on valmisteltu hallintosääntöön. Kaupunginvaltuuston hyväksymän linjauksen mukaisesti ”nykyisen apulaiskaupunginjohtajan tehtävä arvioidaan uutta hallintosääntöä valmisteltaessa.”

Muutosprojekti on vaiheistettu siten, että konsernihallintoa koskevat uuden toimintamallin muutokset on tarkoitus saattaa voimaan jo 1.9.2020 (vaihe 1) ja varsinaiset pormestarisäännökset 1.6.2021 (vaihe 2). Omistajaohjausjohtajan tehtävään on kuitenkin vähintään yhtä suuri tarve kaikissa pormestarimalleissa.

Perusteet viran perustamiselle

Valmistelulle on asetettu yhtenä tavoitteena, että uudessa johtamisjärjestelmässä kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota konsernimaiseen toimintatapaan ja omistajaohjaukseen. Konserni on laajentunut jatkuvasti sekä yhtiöiden lukumäärällä että omistusten arvolla mitattuna; noin 2/3 kaupunkikonsernin tasearvosta ja jopa 1/3 henkilöstöstä on konserniyhteisöissä. Konsernimainen työtapa on samalla laajentunut huomattavasti aiemmasta edellyttäen kaupunginjohdon jatkuvaa panostusta. Tällä hetkellä strategisten konserniyhtiöiden valvonnasta vastaa kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtaja. Operatiivisten yhtiöiden valvonnasta vastaa kaupunginjohtaja.

Toiminnan painopiste tulee entisestään siirtymään konsernin suuntaan, mikäli hyvinvointitoimialan järjestämisessä tapahtuu muutoksia osana valmistelussa olevaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevaa lainsäädäntöä. Lisäksi kuntia koskevassa lainsäädännössä on ryhdytty korostamaan aiemman peruskunnan sijasta kuntakonsernin asemaa. Toimintaympäristön muutoksen seurauksena yhtiöiden merkityksen lisääntyessä myös ohjaustarve tulee entisestään lisääntymään. Uudessa ohjausmallissa tulee siten olla konserniin keskittyvä johtaja ja erillinen yksikkö konserniasioiden johtamiseen.

Kaupunginhallitukselle esitetään edellä mainituilla perusteilla, että konsernihallintoon perustetaan omistajaohjausjohtajan virka 1.7.2021 lukien. Viran perustamisesta ja täyttämisestä päättää kaupunginhallitus. Virkaan esitetään siirrettäväksi suostumuksensa perusteella 1.9.2020 lukien apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen

Viran täyttämistä ilman julkista hakua viranhaltijalain 24 § mukaisena siirtona virkaan perustelee se, että hallintosäännön ensimmäisen vaiheen muutoksen yhteydessä kaupunginvaltuusto on päättänyt 18.5.2020 lakkauttaa apulaiskaupunginjohtajan viran 1.6.2021 lukien.

Viran lakkauttaminen ei muodosta sinällään irtisanomisperustetta, mutta mahdollistaa työnantajalle viranhaltijan siirtämisen suostumuksensa perusteella toiseen virkasuhteeseen. Laki kunnallisesta viranhaltijasta 24 § linjaa, että viranhaltija voidaan siirtää toiseen virkasuhteeseen, jonka kelpoisuusvaatimukset hän täyttää ja jota voidaan pitää hänelle sopivana, jos hänen asemansa toistaiseksi otettuna ei muutu ja perusteena on toiminnan tai tehtävien uudelleenjärjestelyyn liittyvä perusteltu syy ja hänen varsinainen palkkansa ei alene tai hän on antanut siirtoon suostumuksensa taikka siirtoon on muu hyväksyttävä syy ja viranhaltija on antanut siirtoon suostumuksensa.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri. Virtanen on toiminut kaupungin konsernihallinnon palveluksessa 1.9.1999 lähtien ja hänellä on kielitodistuksella osoitettu hyvä ruotsin kielen taito. Nykyisistä konserniyhtiöistä Arkea, Kaarea, Rakennustekniikka, Kuntec, Turun Vesihuolto, Turun Satama, Puro Tekstiilihuolto ja Lännen Tekstiilihuolto ovat toimineet suoraan apulaiskaupunginjohtajan alaisuudessa liikelaitoksina vuosina 2005 – 2011.

Apulaiskaupunginjohtaja Virtanen on Kauppakamarin koulutusohjelman hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) ja hallituksen puheenjohtaja (HHJ-PJ). Hän on toiminut vuosien 2005 - 2020 välisenä aikana Arkean, Rakennustekniikan, Kuntecin, Turun Vesihuollon, Turun Sataman, Pilotin, Logomon, Logomon Veturin, Logomon Kiinteistöjen, Forum Marinumin, Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöjen sekä Turun Teknologia ja Tiedepuisto Oy:n hallitusten jäsenenä tai puheenjohtajana.

Voimassa olevan hallintosäännön mukaan apulaiskaupunginjohtaja vastaa osaltaan kaupungin konserniyhteisöjen omistajaohjauksesta ja valvonnasta. Apulaiskaupunginjohtaja valvontavastuulle kuuluvat tällä hetkellä TVT Asunnot, Vaso, TYS, Turun Satama, LSJH, Arkea, Kaarea, Kuntec, Lännen Tekstiilihuolto, Turun kaupunkiliikenne, Turku Science Park, Turku City Data, Turku 2029 -säätiö, Turun Seudun Vesi, Turun Seudun Puhdistamo ja Turun Vesihuolto. Lisäksi apulaiskaupunginjohtaja on toiminut ensisijaisesti kuntien omistuksissa olevien yhtiöiden ja säätiöiden työantajaedunvalvonnasta vastaavan Avainta ry:n varapuheenjohtajana vuosina 2014 - 2015 ja puheenjohtajana vuodesta 2016 lähtien. 

Edellä mainituilla perusteilla kaupunginhallitukselle esitettävää omistajaohjausjohtajan virkaa voidaan pitää viranhaltijalain 24 § mukaisesti sopivana apulaiskaupunginjohtaja Virtaselle ja hän täyttää viran kelpoisuusvaatimukset.

Lakkautettavan viran virkasuhde on toisaalta mahdollista irtisanoa Laki kunnallisesta viranhaltijasta 37 § perusteella, kun viranhaltijan tehtävät ovat vähentyneet olennaisesti ja pysyvästi asianomaisen yksikön tehtävien uudelleen järjestelyn vuoksi. Irtisanominen edellyttää kuitenkin tuolloin, ettei viranhaltijaa voida ammattitaitoonsa ja kykyynsä nähden kohtuudella sijoittaa toiseen virkasuhteeseen tai ottaa sellaiseen työsuhteeseen, jonka tehtävät eivät olennaisesti poikkea viranhaltijan tehtävistä.

Edellä 1 momentissa tarkoitettua perustetta irtisanomiseen ei katsota olevan ainakaan silloin, kun:

1) irtisanomista on edeltänyt tai seurannut uuden henkilön ottaminen samankaltaisiin tehtäviin eikä työnantajan toimintaedellytyksissä ole vastaavana aikana tapahtunut muutoksia; tai

2) irtisanomisen syyksi ilmoitetut tehtävien uudelleenjärjestelyt eivät tosiasiallisesti vähennä työnantajalla tarjolla olevia tehtäviä tai muuta tehtävien laatua.

Edellä esitettyyn viranhaltijalakiin viitaten on vaikea löytää sellaista juridisesti pitävää tuotannollisiin perusteisiin nojaavaa ratkaisua, jolla kaupunginvaltuuston lakkauttaman apulaiskaupunginjohtajan viran haltija olisi irtisanottavissa työnantajalla tarjolla olevien tehtävien vähentymisen vuoksi senkin, mikäli ja konsernihallinnossa avoimeksi tulevat virat täytettävissä julkisella haulla tai muulla valintamenettelyllä.  

Omistajaohjausjohtajan tehtävät ja kelpoisuusvaatimus

Omistajaohjausjohtajan tehtävien lopullinen toimivalta tullaan määrittämään vasta poliittisen ohjausryhmän työn valmistuttua hallintosäännön uudistamisen toisessa vaiheessa. Omistajaohjausjohtajan pääasialliset tehtävät voidaan kuitenkin kuvata seuraavasti:

Koska kyseessä on konsernihallinnon johtava virka, voidaan valitulle viranhaltijalle osoittaa muitakin kuin edellä mainittuja tehtäviä, joissa käytetään julkista valtaa taikka antaa toimivaltaa hallintosäännössä.

Omistajaohjausjohtajan virka on rinnastettavissa vastuiltaan toimialajohtajan virkaan. Edellä mainitulla perusteella viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi esitetään 9.200 €/kk sekä kelpoisuusvaatimukseksi soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, hyvä kokemus kunnallishallinnosta ja hyvä ruotsin kielen taito.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen täyttää viran kelpoisuusvaatimukset ja häntä on kuultu asian yhteydessä siten, että hänet voidaan siirtää suostumuksensa jälkeen toistaiseksi voimassaolevaan omistajaohjausjohtajan virkaan 1.9.2020 lukien.

Viranhaltijalle on ennen siirtämistä varattava tilaisuus tulla kuulluksi ja kuuleminen on suoritettu 22.5.2020.

EhdotusKaupunginhallitus päättää perustaa Turun kaupunkiin 1.7.2020 lukien toistaiseksi voimassaolevan omistajaohjausjohtajan viran ensimmäisenä sijoituspaikkana konsernihallinto.

Viran tehtäväkohtainen palkka on 9.200 €/kk ja kelpoisuusvaatimuksena soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, hyvä kokemus kunnallishallinnosta sekä hyvä ruotsin kielen taito.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että virka täytetään Laki kunnallisesta viranhaltijasta 24 § mukaisesti siten, että virkaan siirretään suostumuksensa perusteella 1.9.2020 lukien apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.  

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 8-5, 1 tyhjä.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Elo, Peltonen, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Ruohonen, Aaltonen ja Vierimaa.

Vornasen Sundqvistin kannattamana tekemästä seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Lundén, Lindfors ja Hassan:

”Kaupunginhallitus päättää perustaa Turun kaupunkiin 1.7.2020 lukien toistaiseksi voimassaolevan omistajaohjausjohtajan viran ensimmäisenä sijoituspaikkana konsernihallinto.

Viran tehtäväkohtainen palkka on 9.200 €/kk ja kelpoisuusvaatimuksena soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä hyvä ruotsin kielen taito.

Virka laitetaan julkisesti haettavaksi välittömästi. Rekrytointiprosessiin ja -aikatauluun sisällytetään kärkihakijoiden soveltuvuustestit.”

Kattelus äänesti tyhjää.

Virtanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyyn ajaksi.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedKonsernihallinto, strateginen HR
aoXXXXX