Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus28518.06.20203

6939-2020 (10 03 02)

Tilan vuokraaminen Kellonsoittajankadun koulutalosta

Tiivistelmä: -

Kh § 285

Tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi ja toimitilapäällikkö Minna Juselius 10.6.2020:

Taustaa

Kellonsoittajankadun koulutalo on Turun kauppaopetussäätiön omistama kiinteistö, jossa Turun kaupunki on ollut pitkään vuokralla. Nykyinen määräaikainen vuokrasopimus päättyy 30.6.2020. Kohteessa olevat Turun ammatti-instituutin toiminnot siirtyvät käyttämään kaupungin omistaman Ruiskatu 8 kiinteistön tiloja, jonka korjaustyöt valmistuvat kesän lopulla ja Kellonsoittajankadun vuokrasopimusta on tarpeen jatkaa 31.7.2020 saakka.

Omistajan tavoitteena on kehittää Kellonsoittajankadun kiinteistöä ja on hakenut sille asemakaavanmuutosta. Turun kaupunginvaltuusto on 9.12.2019 § 174 hyväksynyt Kauppaopiston asemakaavan muutoksen, joka on laadittu I kaupunginosan kortteliin 16 (os. Kellonsoittajankatu 9, 13 ja 15; Sirkkalankatu 11a, 11b ja 13a). Kaavan muutosalue käsittää Kauppaopiston tontin 21, neljä muuta korttelin tonttia (9, 1007, 1008 ja 2008) sekä osan Kellonsoittajankadun katualueesta sekä puiston, jossa kulkee Pyhän Kerttulin oikopolku.

Kaavapäätöksestä on tehty Turun hallinto-oikeuteen valitus, jossa vaaditaan valtuuston päätöksen kumoamista. Valitusprosessi on kesken, joten Kellonsoittajankadun kiinteistön kehittämisen aikataulu on vielä avoin.  

Tilantarve

Sivistystoimiala ja vapaa-aikatoimiala ovat molemmat nostaneet esiin akuutit tilantarpeet syksylle 2020. Liikuntapalvelujen osalta tarve liittyy sisäilmaongelmien vuoksi suljettujen koulujen myötä käytöstä poistuneisiin liikuntasaleihin, kun taas sivistystoimialan tarve on tästä kokonaisuudesta irrallinen.

Kellonsoittajankadun tiloista olisi vuokrattavissa noin vuodeksi käyttöön soveltuvia tiloja.

Liikuntapalvelut:

Viime vuosina liikuntasalien määrä on pienentynyt, sillä useita eri kouluja on jouduttu ottamaan pois käytöstä niiden tullessa käyttöikänsä päähän tai niissä on ilmennyt sisäilmaongelmia. Korvaavissa tilaratkaisuissa Turun kaupungin tilapalvelut ja Sivistystoimiala eivät ole lähteneet korvaamaan lainkaan liikuntatiloja, vaan toiminta pyritään järjestämään siten, että liikuntaa järjestetään joko ulkona tai muiden yksiköiden sisäliikuntatiloissa. Näin ollen liikuntatoimintaan tarkoitettujen tiloja on paljon vähemmän tarjolla.

Kesällä 2020 poistui käytöstä kellonsoittajakadun kiinteistö ja sen liikuntasali, kun ammatti-instituutti siirtyy väistötiloihin Ruiskadun yksikköön siihen saakka, kun uusi suuri Kampus saadaan rakennettua Kupittaalle. Keväällä 2020 kolme koulua ja niiden liikuntasalit poistuivat käytöstä (Turun Lyseo, Topeliuksen koulun Juhana Herttua ja Luolavuori).

Liikuntapalveluiden näkökulmasta Kellonsoittajankadun liikuntatilojen saaminen käyttöön vuoden määräajaksi on erittäin tärkeää, sillä tilojen käyttö on ollut kyseisessä tilassa erittäin suosittua.

Sivistystoimiala / ruotsinkielinen varhaiskasvatus:

Ruotsinkielisellä varhaiskasvatusalueella toimii neljä päiväkotia, joista kolmessa toteutetaan esiopetusta. Palvelun kysyntä on ennakoitua suurempaa, joten syksyllä 2020 palvelua ei pystytä tarjoamaan olemassa olevissa tiloissa, vaan tarvitaan lisätiloja kolmelle lapsiryhmälle (66 paikkaa).

Lukuisten ratkaisuvaihtoehtojen selvittämisen jälkeen on Kellonsoittajankadun tilat sivistystoimialalla todettu vastaamaan tarvetta parhaiten.

Sivistystoimiala / KOTO -toiminta:

Turun Suomenkielisen työväenopiston tiloissa osoitteessa Kaskenkatu 5 järjestetään tällä hetkellä KOTO -toimintaa, jolle tulisi löytää uusi tila. Nykyinen tila tarvitaan Luostarinvuoren lukion käyttöön.

Kotouttava opetus järjestetään Turun suomenkielisen työväenopiston ja Turun kaupungin hyvinvointitoimialan ulkomaalaistoimiston KOTO –toiminnan yhteistyönä. Työväenopiston opettajien johdolla tapahtuvan opetuksen lisäksi järjestetään opiston tiloissa toiminnallisia ryhmiä, joiden ohjauksesta vastaavat kotouttamisohjaajat myös opetuskauden ulkopuolisina aikoina. Lastenhoidosta vastaavat kotiäitien alle kolmevuotiaitten lasten osalta varhaiskasvatuksen lastenhoitajat. Kohderyhmänä ovat kotouttamislain piirissä olevat asiakkaat eli henkilöt, jotka ovat asuneet Suomessa alle kolme vuotta.

Koto -toiminnan siirto Työväenopiston tiloista pois on ollut keskusteluissa aikaisemmin ja erilaisia ratkaisuja on haettu. Sopivia tiloja ei ole löydetty ja toimintaa on jouduttu jatkamaan ahtaissa ja käytön kannalta epäsopivissa tiloissa. Nyt paine toiminnan uudelleen sijoitteluun on todella suuri. Kellonsoittajankadun tilat eivät aikaisemmin ole olleet vaihtoehtona toiminnan sijoittamiselle, mutta soveltuisivat myös Koto-toiminnan käyttöön.

Kellonsoittajankadun tilojen vuokrauksesta on neuvoteltu kiinteistön omistajan kanssa ja koko rakennuksesta (n. 8.500 m2) on vuokrattavissa Turun kaupungin käyttöön noin 1.237 m2. Tilat jakautuisivat seuraavasti:

Kustannukset

Kellonsoittajankadun tiloista maksettava vuokra on 14.832 €/kk (alv 0 %), 177.984 €/vuosi (alv 0 %). Vuokra sisältää kohteen ylläpidon, sähkön ja veden. Kaupunki järjestää kohteeseen itse siivouksen, kulunvalvonnan ja jätehuollon.

Toimialojen sisäiset vuokrat

Toimialoille kohdistuvat sisäiset vuokrat Kellonsoittajankadun tiloista ovat:

Liikuntapalvelut eivät ole tähän mennessä maksaneet vuokraa koulujen liikuntatiloista, sillä sisäiset vuokramenot ovat kuuluneet sivistystoimialan budjettiin. Näin ollen liikuntapalveluiden budjetista ei löydy Kellonsoittajankadun vuokraukseen määrärahoja vuonna 2020 eikä vuonna 2021. Liikuntalautakunta esittää näin ollen, että liikuntapalveluille osoitetaan tarvittavat määrärahat budjettiin nykyisen budjetin päälle vuodelle 2020 36.330 euroa ja vuodelle 2021 50.862 euroa.

Sivistystoimialalle muodostuu syksyn 2020 ja koko lukuvuoden 2020-2021 aikana säästöjä sisäisiin vuokriin, sillä väistötilajärjestelyt ovat toimialalle edullisemmat, kuin käytöstä poistuneiden tilojen vuokrat. Säästö Lyseon, Luolavuoren ja Topeliuksen koulujen osalta on syksyn 2020 aikana (5 kk) 172.000 €:a ja koko lukuvuoden 2020-2021 aikana 413.000 €:a. Sivistystoimialan vuokramenot sen sijaan kasvavat kolmen koulun väistötilajärjestelyjen osalta lukuvuonna 2021-2022, kun uusi Luolavuoren koulun väistötilajärjestelyn vaiheen 2 tilaelementti otetaan käyttöön. Sitä ennen säästyneillä vuokrarahoilla voidaan kattaa Kellonsoittajankadun lisätiloista aiheutuvat sisäisen vuokran kustannukset.

Liikuntapalvelujen tilantarve Kellosoittajankadulla johtuu koulutilojen sulkemisesta, joten tarvittavat määrärahat tulee kattaa sivistystoimialalla väistötilajärjestelyistä seuraavista määrärahan säästöistä. Vuoden toisessa osavuosikatsauksen yhteydessä tulee huomioida väistötilajärjestelyn seurauksena tehtävät määrärahamuutokset. Vuoden 2020 kasvatus- ja opetuslautakunnan määrärahaa tulee vähentää säästyvän summan verran ja liikuntalautakunnan määrärahaa tulee korottaa kasvavien vuokramenojen määrällä. Vuoden 2021 muutokset tulee huomioida syksyn talousarviovalmistelun yhteydessä.

Päätöksenteko

Liikuntalautakunta käsittelee 16.6.2020 liikuntapalvelujen esityksen liikuntatilojen vuokrauksesta ja kasvatus- ja opetuslautakunta käsittele 17.6.2020 sivistystoimialan esityksen lisätilojen vuokraamisesta. Kellonsoittajankadun tilat tulisi saada käyttöön 1.8.2020 alkaen.

Kaupunginvaltuuston hyväksymien päätösrajojen mukaisesti tilapalvelujohtaja hyväksyy vuosivuokraltaan enintään 150.000 €:n tilavuokraukset ja kaupunginhallitus yli 150.000 €:n tilavuokraukset. Kesän kokoustaukojen vuoksi Kellonsoittajankadun tilojen vuokraamispäätös tulisi tehdä kaupunginhallituksessa viimeistään 18.6.2020. Näin ollen asia on jouduttu valmistella kaupunginhallituksen esityslistalle ennen lautakuntien päätöksiä käyttäen valmistelun pohjana lautakuntien esittelijöiden lautakunnille tekemiä päätösehdotuksia. Kaupunginhallitukselle tehtävää päätösehdotusta tarvittaessa täsmennetään kaupunginhallituksen kokouksessa 18.6.2020, mikäli lautakunnan päätökset sitä edellyttävät.

Liite 1Vuokrasopimus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösKaupunginhallitus päätti, että

Lisäksi kaupunginhallitus edellytti sisäilmaselvitystä nyt vuokrattavista tiloista.

Päätös asiassa tehtiin Elon Katteluksen kannattamana tekemästä muutosehdotuksesta yksimielisesti.

Sundqvist ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi.

Jakelu

tiedSivistystoimiala
tpvTilapalvelukeskus
tiedVapaa-aikatoimiala


Liitteet:

Kh § 285
Liite 1:Vuokrasopimus