Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus29118.06.202011

6967-2020 (00 01 01, 02 06 00)

Tilapalvelukeskuksen hankintavaltuudet kesätauon aikana

Tiivistelmä:

Kaupunginjohtajan toimialan hallinnon järjestämispäätöksessä 29.6.2018 § 134 on päätetty tilapalvelukeskuksen organisoitumisesta. Tilapalvelukeskuksen johtaja ja palvelupäälliköt sijaisineen oikeutetaan 18.6.-10.8.2020 välisenä aikana täytäntöön panemaan hankinnat ja sopimukset ilman, että kaupunginhallitus on voinut käyttää päätökseen otto-oikeutta. Lisäksi tilapalvelujohtaja oikeutetaan em. kesätauon aikana ylittämään toimivaltuutensa välttämättömissä tapauksissa. Asiasta on ensin tiedotettava kaupunginhallituksen puheenjohtajistoa ja kaupunginjohtajaa.

Kh § 291

Kaupunginlakimies Riikka Lehtimäki 8.6.2020:

Kaupunginjohtaja on 29.6.2018 § 134 päättänyt toimialansa hallinnon järjestämisestä.

Hallinnon järjestämispäätöksen 8 §:n mukaan hallintoryhmän johtaja tekee vuosittain päätöksen kustannuspaikkojen käyttövaltuuksista kaupunginhallituksen budjetin asettamissa rajoissa. Tilin käyttöön oikeutetut voivat käyttää kustannuspaikan määrärajoja ja tehdä kaupungin puolesta sopimuksia ja sitoumuksia osoitetun määrärahan ja tässä hallinnonjärjestämispäätöksessä asetetuissa rajoissa. Tällä perusteella määräytyvät tilapalvelukeskuksen päälliköiden toimivaltuudet.

Hallintosäännön 44 a §:n mukaan tilapalvelujohtajan erityiseen toimivaltaan konsernihallinnossa ja koko kaupungin tasolla kuuluu

1) päättää konsernihallinnon ja palvelukeskusten hallinnoiman alle 0,5 miljoonan euron arvoisen omaisuuden luovuttamisesta ja hankkimisesta tai alle 150 000 euron vuosivuokran arvoisen omaisuuden vuokraamisesta sekä muista konsernihallinnon ja palvelukeskusten omistajahallintaan perustuvista sopimuksista ja sitoumuksista,

2) päättää toimitilojen vuokraamisesta, muista niihin liittyvistä sopimuksista sekä muun irtaimen omaisuuden kuin rakennusten hankkimisesta ja luovuttamisesta, mikäli niiden arvo on alle 0,5 miljoonaa euroa tai vuosivuokra alle 150 000 euroa,

3) hyväksyä tilahankkeiden hankekuvaukset ja hankesuunnitelmat alle 1 miljoonan euron tai vuosivuokraltaan alle 100 000 euron hankkeista, sekä

4) hyväksyä kustannusarvioltaan alle miljoonan euron arvoisen tilainvestointien investointisuunnitelman.

Kaupunginhallituksen tulevan kesätauon aikana 18.6.-10.8.2020 saattaa tulla päätettäväksi sopimuksia ja hanke- tai investointisuunnitelmia, joiden arvo ylittää tilapalvelukeskuksen toimivaltarajat.

Tilapalvelujohtaja tulisi oikeuttaa sijaisineen ylittämään edellä mainitut toimivaltarajat välttämättömissä tapauksissa edellyttäen, että tästä ilmoitetaan etukäteen kaupunginhallituksen puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle. Tilapalvelukeskuksen toiminta on luonteeltaan sellaista, että kesätaukojenkin aikana tilanteen salliessa hankkeita joudutaan käynnistämään, jotta loppuvuoden aikataulutavoitteisiin yllettäisiin, päätökset on saatava kohtuullisessa ajassa pantua täytäntöön. 

Kaupunginhallituksen kesätauon aikana kaupunginhallitus ei saa myöskään tietoa päätöspöytäkirjoista tavanomaiseen tapaan. Ilman erityisvaltuutusta ei myöskään tilapalvelujohtajan ja tilapalvelukeskuksen päälliköiden tavanomaiseen toimivaltaan kuuluvia hankintoja ja sopimuksia saataisi vietyä eteenpäin kesätauon aikana, koska esim. vuokrauksia ja hankesuunnitelmia koskevia päätöspöytäkirjoja ei voida toimittaa kaupunginhallitukselle tiedoksi. Tämän vuoksi kaupunginhallituksen tulisi oikeuttaa tilapalvelujohtaja varahenkilöineen myös niiden toimivaltaan kuuluvien päätösten täytäntöön panoon kesätauon aikana. Ottaen huomioon tällaisten tavanomaiseen toimintaan budjetin puitteissa liittyvien päätösten mahdollisesti suuri lukumäärä, esitetään, ettei budjetin ja normaalien toimivaltuuksien puitteissa tehdyistä päätöksistä tarvitse erikseen ilmoittaa kaupunginhallituksen puheenjohtajistolle ja kaupunginhallitukselle.

Vastaavanlainen menettely on käytössä muilla toimialoilla kesäkaudella. Toimivaltuus toimivaltarajojen ylitykseen myönnetään tilapalvelujohtajalle varahenkilöineen ehdolla, että ennen toimivallan käyttämistä tilapalvelujohtajan varahenkilöineen on ilmoitettava asiasta kaupunginhallituksen puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää oikeuttaa tilapalvelujohtajan varahenkilöineen 18.6.-10.8.2020 välisenä aikana:

PäätösKaupunginhallitus päätti oikeuttaa tilapalvelujohtajan varahenkilöineen 18.6.-10.8.2020 välisenä aikana:

Päätös asiassa tehtiin yksimielisesti Lindforsin Laivorannan tekemästä muutosehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, lakiasiat
tpvTilapalvelukeskus